17,001

(18 odpowiedzi, napisanych SWZ)

W naszej jednostce również zatwierdza kierownik Zamawiającego.

joanna99 napisał/a:

...........o udzielenie zamówienia publicznego wykonawca żadnych dowodów na to, że dysponuje osobą, nie potrzebuje.

Racja 100%.

Wszelkie interpretacje jakich się doszukałem nawet opinie i wyroki KIO, świadczą iż umowy cywilno-prawne są umowami stosunku pracy więc skoro Wykonawca wpisuje w wykazie podstawę dysponowania umowa X, Y,Z, należy przyjąć że Wykonawca DYSPONUJE, Zamawiający to nie dochodzeniówka czy prokuratura aby się zagłębiać w takie szczegóły gdyby tak miało być przypuszczam że procedura trwała by ze 4 - 5 miesięcy.

17,004

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zależy jak to wygląda, widząc jest lepiej ocenić  może być tak, że nie ma co oceniać tylko od razu w kosz.

17,005

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oczywiście, to że oferta najdroższa to nie powód że i tak już nie będzie się liczył więc do odrzucenia, środki ochrony prawnej przysługują każdemu.

17,006

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kurcze, faktycznie chyba totalne dno- przypuszczam że ewidentnie do odrzucenia i tyle smile

17,007

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Z tego co piszesz możesz poprawić, skoro inne ceny są zgodnie wyliczone nie ma problemu z poprawką.

A czy przedstawiał w ofercie Wykonawca X udział podwykonawców?

No więc jak odpada jedno i drugie to zostaje trzecie smile

Nic nie robić, przyjąć cenę z formularza i tyle, ryczałt więc prace mają zostać wykonane za tyle ile przedstawili w ofercie bez względu na sposób ich wyliczenia.

17,011

(18 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zawsze najlepiej gdy SIWZ jak pisze Miras, zatwierdzał Kierownik Zamawiającego.

Hmm, ja się zastanawiam, lecz ciężko jest coś znaleźć aby unieważnić/???????
ale jeszcze poszukam smile

Z praktyki robię tak, np. Wykonawca uzupełnia faksem a na drugi dzień dochodzą oryginały - uznaję, lecz tak na dobrą sprawę jest do wykluczenia,  dok. uzupełniane mają zostać złożone w formie pisemnej, faks nią nie jest.

Apollo, ustawa jest napisana tak że cały czas są ogromne wątpliwości, dlatego tez interpretacji jest wiele, dlatego  mocną stroną są wyroki gdzie nawet podczas kontroli wystarczy je przedłożyć a kontrolujący wymiękają.

No, czyli wyszło na nasze smile

No i kolejny wyrok
KIO 1125/10
.......przepis ten nie odnosi się do umów cywilnoprawnych wykonawcy ubiegającego się o udzielenie zamówienia z innymi osobami fizycznymi niezbędnymi do realizacji zamówienia, lecz do możliwości korzystania z potencjału innych podmiotów, które dysponują takimi osobami. Przystępujący ustalił indywidualne warunki współpracy z Panem Henrykiem K. w oparciu o umowę cywilnoprawną i dysponował osobą Pana K. w rozumieniu przepisów prawa zamówień publicznych w szczególności w rozumieniu art. 22 ust. 1 punkt 3 ustawy pzp. Zgłaszając osobę Pana Henryka K., Przystępujący nie działał w oparciu o art. 26 ust. 2b pzp, zatem oświadczenie Pana Kota, o którym mowa w punkcie 7.4 s.i.w.z. było zbędne.

dodatkowe- nie sądzę.

No i dzięki Karolk, poniższy wyrok potwierdza nasze przypuszczenia, konsorcjum przedstawiało osoby na podstawie umowy cywilno-prawnej (tutaj może być zlecenia, o dzieło),w związku z tym DYSPONOWALI osobami i nie było potrzeby przedstawiać pisemnego zobowiązania.
KIO 1104/10

wszystko fajnie karolk, a o czym one mówią bo jakoś w necie nie mogę się z nimi zaznajomić, chyba zbyt świeże wink

No właśnie wiem o co chodzi przedmówcą, biega nie o samo dysponowanie w momencie złożenia oferty gdzie pisze umowa zlecenie,  a o to że jest to podmiot trzeci I WŁAŚNIE WYKONAWCA KTÓRY SKŁADA OFERTĘ ma udowodnić podstawę dysponowania, przedstawić zobowiązanie lub kopię umowy na czas realizacji przyszłego zamówienia, wówczas jeżeli dysponuje bezpośrednio np. osobą fizyczną przedstawia umowę gdyż pisemnego zobowiązania nie składa, lecz gdy dysponuje pośrednio może być umowa jak lub pisemne zobowiązanie, tak czy siak udowodnić musi czy to pośredni czy bezpośrednie.

Jak dla mnie cały art. 26.2b DO BANI !!!!!!!!!!
same kłopoty!

Istotą zamówień uzupełniających jest to, że możesz ich udzielić w trybie zamówienia z wolnej ręki, w sytuacji, gdy:

    * były przewidziane w ogłoszeniu o zamówieniu,
    * są zgodne z przedmiotem zamówienia podstawowego, które zostało przeprowadzone w trybie przetargu nieograniczonego lub ograniczonego,
    * są zlecane dotychczasowemu wykonawcy robót budowlanych,
    * polegają na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówienia co podstawowe,
    * są udzielane w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego,
    * stanowią nie więcej niż 50% wartości zamówienia podstawowego.
Dlatego też w Twoim przypadku takie zamówienie nie wypali, oszacuj zamówienie co. i przeprowadź nową procedurę.

Wałkowałem tą opinię lecz nie pisz wprost o tym co z umową cywilno prawną, wniosek nasuwa się że  - wpisanie do wykazu - dysponowanie innego (umowa zlecenie, o dzieło itp) niż umowa o pracę skutkuje zawsze zobowiązaniem lub innym dok potwierdzającym oddanie do dyspozycji, jedynie nie ma potrzeby w przypadku właśnie umowy o pracę.
Oraz jeżeli jest to osoba fizyczna (jednoosobowa firma), zobowiązania przedstawiać nie trzeba lecz jako dowód przedstawić musi umowę, np zlecenia czy przedwstępną, ponieważ jakby nie patrzeć udowodnić dysponowanie trzeba.

No właśnie......
A może jakiś dobry zapis wprowadzić do wykazu aby była jasność dla Wykonawcy, kiedy i jak składać pisemne zobowiązanie.

Gdzieś już był podobny temat jednak raczej powodów do unieważnienia nie było, lecz peny nie jestem.

Zgadza się smile