Zgadzam się skoro wymagano - wezwać.

No ja raczej stosuję praktykę  - ryczałt - kosztorys przed podpisaniem umowy składa wybrany Wykonawca.

17,053

(1 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Może nie musi, na pewno w dyspozycji jest w księgowości w razie czego, (księgowość potwierdzi przelew).

No z tym się zgadzam cena raczej to podstawa reszta uzupełnienie.

Apollo napisał/a:

Skoro wskazał, to powinien udowodnić, iż będzie dysponował... w szczególności (katalog otwarty) przedstawiając pisemne zobowiązanie.

Lecz on wskazał że dysponuje (umowa zlecenie), a nie że będzie dysponował.

Możesz.

Skoro wykonawca przedstawił w wykazie osób, które będą uczestniczyć w wykonaniu zamówienia, osobę, którą będzie dysponował na podstawie zawartej z nią umowy zlecenia, to nie ma potrzeby załączania do oferty zobowiązania tej osoby. Nie ma również obowiązku załączania pisemnego zobowiązania innych podmiotów do oddania mu do dyspozycji osób zdolnych do wykonania zamówienia na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia - o czym stanowi art. 26 ust. 2b ustawy Prawo zamówień publicznych.

Dysponowania określonymi osobami przez wykonawcę nie należy traktować jako zatrudniania tych osób na umowę o pracę. Powyższy pogląd jest zaprezentowany m.in. w wyroku KIO z 20 marca 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 277/09, w którym wskazano, że pojęcie ?dysponowanie? jest pojęciem szerokim, w ramach którego mieszczą się różne stosunki prawne wiążące wykonawcę z osobą, która wchodzi w skład jego potencjału kadrowego. Wystarczy wskazać, że dysponować można osobą na podstawie umowy o pracę, ale też umowy zlecenia czy innych stosunków cywilnoprawnych.

Ostatnio również Wykonawca w moim postępowaniu wskazał - umowa zlecenie - nie robiłem z tym nic.

Mogą razem, może pełnomocnik (lider w imieniu konsorcjum)

Unieważnić - koniec i kropka, a jutro startować z kolejnym przetargiem.

17,060

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Niech spokojnie odpoczywa (na urlopie oczywiście) wink

17,061

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Spokojnie możecie zmienić, nie ma to żadnego wpływu na treść.

17,062

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dane te mają również charakter statystyczny a ofert odrzuconych nie punktujesz.

Winien być kosztorys inwestorski, sporządzona szacunkowa wartość zamówienia, oraz kosztorys przedstawiony przez Wykonawcę.

17,064

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie szkodzi ja również nie piszę, gdyby pisać wszystko to SIWZ była by drugą ustawą składającą się z xxx stron.

Oczywiście że możesz zmienić, są i tacy co zmieniają po roku smile

17,066

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Czasami trzeba  odgrzebać szczątki.

Tutaj raczej Miras nie koniecznie.
Ps. idziemy spać smile

Oczywiście, należy określić max gwarancję i ewentualnie wpisać iż wyższa gwarancja będzie liczona jako 36 miesięcy.

To i to, powiem tak, kontrolowali to u mnie, NIK, RIO, i co ....., i nic, wszystko ok.

MIRAS napisał/a:

dany obiekt - jedno zamówienie; pięć obiektów - pięć różnych zamówień

Heh, i to jest to wink

17,071

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Sygn. akt UZP/ZO/0-415/05
Może nie jest świeże ale warto zerknąć.

17,072

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Może po prostu podał tylko taki przykład.

Dochodzę do takiego wniosku:
W związku z tym, iż jego wartość nie przekracza 14.000 euro, nie jestem zobowiązany do stosowania procedur związanych z udzielaniem zamówienia określonych w art. 68 ustawy Prawo zamówień publicznych.
Oznacza to, że jako zamawiający jestem zobowiązany do zastosowania przepisów ustawy Pzp dotyczących:

    * opisu przedmiotu zamówienia,
    * szacowania wartości zamówienia, ze szczególnym uwzględnieniem zakazu dzielenia zamówienia na części lub zaniżania jego wartości w celu uniknięcia stosowania przepisów art. 32 ust. 2 ustawy,
    * ustalenia, czy w danej sytuacji mamy do czynienia z zamówieniem uzupełniającym, tj. czy zostały spełnione wszystkie przesłanki określone w art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp.

Udzielając zamówienia uzupełniającego, mogę go udzielić jedynie wykonawcy, który realizuje zamówienie podstawowe, oraz że wartość wszystkich udzielonych przeze mnie zamówień uzupełniających nie może przekroczyć 50% wartości zamówienia podstawowego.
Jedynym ułatwieniem związanym z tym, że planowane  zamówienie uzupełniające nie przekracza kwoty określonej w art. 4 pkt 8 ustawy, jest to, że udzielając go, nie muszę stosować art. 68 ustawy Pzp.

17,074

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ewidentnie omyłka do poprawienia jako omyłka rachunkowa.

17,075

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Zgadza się przedstawicielstwo ustawowe dla S.C jak najbardziej tak.