Prawda.
16,876 2010-08-11 07:14:20
Odp: Zabezpieczenie należytego wykonania umowy (2 odpowiedzi, napisanych SWZ)
16,877 2010-08-10 18:20:40
Odp: czy będzie to zamówienie uzupełniajace (12 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Hubal raczej zgodzić się nie mogę z tym że przy ryczałcie mogą wystąpić r. dodatkowe, zamówienia dodatkowe tak, r. dodatkowe nie, to jest właśnie specyfika ryczałtu a ryzyko Wykonawcy.
16,878 2010-08-10 18:15:37
Odp: cpv (2 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Oczywiście nawet jak będzie o jeden z dużo nic się nie stanie.
16,879 2010-08-10 12:34:38
Odp: Warunek udziału a art. 26.4 (8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Hmm, też się zastanawiałem gdzie narusza?, lecz interpretacji jeszcze nie czytałem.
16,880 2010-08-10 12:33:38
Odp: zabezpiecznie (2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Można, nie trzeba.
16,881 2010-08-10 12:05:39
Odp: czy będzie to zamówienie uzupełniajace (12 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeżeli nie ma innego wyjścia proponuję oszacować wartość położenia płytek i zlecić odrębnym postępowaniem - nowym zamówieniem.
16,882 2010-08-10 11:41:24
Odp: czy będzie to zamówienie uzupełniajace (12 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
jeżeli masz ryczałt w grę nie wchodzą r. dodatkowe, zamówienia dodatkowe tak z tym że jak pisze cbud, chyba że płytki figurują w dokumentacji i były właśnie częścią zamówienia.
16,883 2010-08-10 08:13:22
Odp: bardzo niska stawka za rbh (15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Wezwać do złożenia wyjaśnień można zawsze.
16,884 2010-08-10 08:11:52
Odp: Warunek udziału a art. 26.4 (8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Pytanie:
czy wyjaśnienia zmienią cokolwiek?
raczej jednak 26.4
16,886 2010-08-05 19:30:54
Odp: Prosze o poradę - prot. konieczności (20 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
No Marcel ale jak zamówienia dodatkowe to nowa umowa. A jak nowa umowa to negocjacje i protokół ZP
Oczywiście że tak.
16,887 2010-08-05 18:49:24
Odp: Prosze o poradę - prot. konieczności (20 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeżeli wynagrodzenie ryczałtowe to r. dodatkowe nie wchodzą w grę, ewentualnie zamówienia dodatkowe.
16,888 2010-08-05 17:08:05
Odp: unieważnienie przetargu (5 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Jak najbardziej postępowanie może zostać unieważnione, wybierać kolejnej oferty nie musimy.
16,889 2010-08-05 17:06:34
Odp: czy to są roboty uzupełniające (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie może to zostać potraktowane jako uzupełniające, proponuję oszacować wartość i zrobić odrębnym, nowym zamówieniem.
16,890 2010-08-05 12:29:26
Odp: Odmowa podpisania umowy (3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Tak.
16,891 2010-08-05 12:28:06
Odp: data uzupełnianych dokumetów (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Tak.
16,892 2010-08-05 12:20:01
Odp: Odmowa podpisania umowy (3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Należy odczekać ustawowy termin.
16,893 2010-08-05 12:18:58
Odp: dokumenty innego podmiotu (1 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Tak, pisemne zobowiązanie do udostępnienia podlega wezwaniu 26.3.
16,894 2010-08-05 08:40:36
Odp: Podwykonawca (14 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Jeżeli żąda się dok., od podmiotów biorących udział w postępowaniu winny być złożone na etapie skladania ofert.
16,895 2010-08-05 07:36:15
Odp: uzupełnienie oświadczenia z jaką datą? (34 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Zgodnie z wyrokiem KIO z 21 lipca 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 845/09, KIO/UZP 744/09), wobec brzmienia przepisu art. 26 ust. 3 ustawy Pzp, to nie data samego dokumentu jest kluczowa. Istotne jest to, na jaki dzień aktualne są informacje w nim zawarte.
Podobnie do zagadnienia Krajowa Izba Odwoławcza podeszła w innym swoim orzeczeniu.
Orzeczenie:
W wyroku z 8 maja 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 538/09) Izba stwierdziła, że dyspozycja przepisu art. 26 ust. 3 ustawy Pzp w zakresie terminu - dnia, na które składane oświadczenie czy też dokument musi potwierdzać spełnienie warunku udziału w postępowaniu, nie określa jednoznacznie, że decydującym w tym zakresie jest dzień wystawienia dokumentu czy też złożenia oświadczenia. Istotne jest, aby wykonawca uzupełniający dokumenty i oświadczenia potwierdził fakt spełniania warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert. Uzupełniane dokumenty i oświadczenia mogą być składane z datą późniejszą niż termin składania ofert, jednakże z ich treści musi jednoznacznie wynikać moment, na który zostały one wystawione lub poświadczają określone okoliczności, nie późniejsze niż termin składania ofert.
16,896 2010-08-05 07:33:46
Odp: Dwie takie same ceny ?? (23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Na nic nie czekać, jasnego wyjścia z sytuacji niestety nie ma, jakby nie zrobić zawsze będziemy się zastanawiać czy dobrze.
16,897 2010-08-05 07:32:23
Odp: Brak podstaw do wykluczenia (11 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Dobrze jest wymienić z jakiego punktu SIWZ dokumenty mają zostać złożone osobno dla każdego partnera konsorcjum.
16,898 2010-08-05 07:30:55
Odp: Podwykonawca (14 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Hmm, a dokumenty od podwykonawcy na podstawie jakiego art?
16,899 2010-08-05 05:31:05
Odp: Podwykonawca po podpisaniu umowy. (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeżeli wykonawca polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy Pzp, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, wówczas zamawiający może żądać od tego wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów, które wykażą, że brak jest podstaw do wykluczenia ich z postępowania. Dokumenty te zostały określone w rozporządzeniu w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich
te dokumenty mogą być składane.
16,900 2010-08-05 05:28:01
Odp: Podwykonawca po podpisaniu umowy. (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie musicie wymagać.


