16,826

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Powinno być tak że oświadczenie z art 24 o niepodleganiu wykluczeniu powinien złożyć każdy z osobna, lub też jedno oświadczenie lecz podpis obu wspólników.

Warunek został postawiony prawidłowo, zezwolenie musi być.

Szukajcie a znajdziecie wink

16,829

(15 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Dokładnie tak jak pisałem wcześniej, nic złego się nie dzieje więc do przodu.

Osobiście jestem za wykluczeniem tego Wykonawcy, tym bardziej że jest za dużo szumu wokół sprawy, chodzi mi o Wykonawcę następnego w kolejce który wie o zaistniałem sytuacji.

16,831

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Spółkę cywilną należy traktować jako wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, w związku z czym, co do zasady, zobowiązani są oni do ustanowienia pełnomocnika, więc teraz pytanie - czy ten jeden wspólnik jest pełnomocnikiem spółki?

Lecz jeżeli faktycznie wie to nie ma co ryzykować, a Wykonawcę wykluczyć.

Jeżeli drugi wykonawca o tym wie to już po sprawie.

16,834

(15 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Niby po co raz jeszcze, przecież do BZP już poszło, a to że na BIP dnia następnego to tragedii nie ma.

Wykonawca winien zostać wykluczony z postępowania, lecz można przymknąć oko,
2 godziny po otwarciu nie tragedia w można zaoszczędzić, czasami można widzieć jednym okiem wink

A co jest powodem wykluczenia?

16,837

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dlaczego nie wypełniać, roboty niewiele a tyłek kryty wink

Jeżeli został postawiony wymóg przedstawienia koncesji lub zezwolenia to ma się takim wykazać Wykonawca, nawet jeżeli to część zamówienia, warunek został postawiony i spełniony być musi.

Zgadza się lecz często logika podpowiada coś innego.

16,840

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Udzielenie wyjaśnień przez wykonawcę w trybie art. 87 ust. 1 ustawy Pzp nie jest obowiązkiem. Jednak skoro żądane przez zamawiającego wyjaśnienia zostały złożone, to wiążą one wykonawcę na równi z ofertą. Wykonawca nie ma możliwości odwołania złożonych wyjaśnień i podlegają one ocenie (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 20 stycznia 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 11/09).
Masz prawo żądać od wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty (art. 87 ust. 1 ustawy Pzp). Pamiętaj, że wyjaśnienia takie nie mogą prowadzić do zmian w treści oferty (z zastrzeżeniem przypadków określonych w ustawie, m.in. poprawienie omyłek), a muszą ograniczać się jedynie do wskazania sposobu rozumienia treści zawartej w ofercie.
Ponadto nie powinnaś rezygnować z wyjaśnienia nieprecyzyjnych części oferty, z góry zakładając, że na pewno zmienią one jej treść. Przepis art. 87 ust. 1 zdanie 2 ustawy Pzp należy interpretować tak, iż dopiero ewentualne próby zmiany treści oferty (ceny, przedmiotu, warunków realizacji itp.) w udzielonych wyjaśnieniach należy uznać za bezskuteczne/nieważne (por. wyrok KIO z 13 sierpnia 2009 r., sygn. akt: KIO/UZP 992/09).
Wyjaśnienia treści oferty stanowią oświadczenie wykonawcy, którym jest on związany na równi ze złożoną ofertą. Jednakże możesz odrzucić, w oparciu o przesłankę wynikającą z art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp, ofertę wykonawcy tylko wówczas, gdyby udzielone wyjaśnienia w jakikolwiek sposób świadczyły o niezgodności samej oferty z treścią siwz. Wyjaśnienia wykonawcy mogą co najwyżej potwierdzać ewentualną sprzeczność oferty z siwz, nie mogą zaś samodzielnie stanowić podstawy do odrzucenia oferty.

I tu pełna zgoda.

16,842

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zp-19 również bym wypełnil gdyż ofertę Wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą.

16,843

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W pierwszej kolejności wyjaśnienia.

No chwila, czy według Ciebie Wykonawca takiej koncesji posiadać nie musi!, i wystarczy jak przedłoży koncesję podwykonawcy?

16,845

(13 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

No nie!

Zastanawiam się jak oszacowaliście wartość zamówienia na początku roku że teraz zbliżacie się do magicznej kwoty 14 000 euro?

Napisałem że trzeba było by wezwać, lecz szczerze sam bym tego nie uczynił tak jak w przypadku złożenia referencji które zawierały by te same dane co wykaz.

No więc nie może, Wykonawca ma posiadać takie zezwolenie, to on składa ofertę.

16,849

(13 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

http://www.bi.org.pl/umowa-w-sprawie-zamowienia-publicznego-kurs-szkolenia-zamowienia-publiczne-kurs-szkolenia

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5038