12,176

(19 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

gerard.11 pyta chyba ogólnie o to czy trzeba numerować strony?!

P1 napisał/a:

Jakieś orzeczenia, artykuły, komentarze itp.? Bardzo bym był wdzięczny.

no to patrz na art. 26.3

miłka napisał/a:

mam ten sam problem, Robiąc procedurę przetargową zawsze opieraliśmy się na projekcie budżetu składliśmy projekt budżetu i ogłaszaliśmy przetarg. W tym roku jednostka nadrzedna powiedziała że tyle nam nie da na usługi opiekuńcze i brakuje nam srodków do zamknięcia przetargu -
mam pytanie "zamawiający 25"  jak sobie poradziłes w tej sprawie, a moze ktoś inny podpowie co w tym wypadku zrobic , księgowa nie podpisze umowy bo twierdzi że nie ma takich środków i koło się zamyka . I tak muszę ten przetarg ogłosić bo dotyczy usług opiekuńczych, które musz  byc swiadczone ciągle więc nie ma tu mowyo interesie publicznym

Brak środków = brak możliwości podpisania umowy.

12,179

(7 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Startować z odwołaniem, a wygrana w kieszenie, Zamawiający chyba miał zły dzień tak podchodząc do sprawy.

12,180

(19 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

gerard.11 napisał/a:

z czego wynika obowiązek ponumerowania oferty

z własnego widzi mi się smile

To jak już uważacie, możecie ogłosić na www, lub wysłać pytanie do trzech, czterech wybranych przez siebie banków.

12,182

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wiem, wiem wink

maja2009 napisał/a:

dzięki za odpowiedzi ale właśnie tych innych opinii się obawiam zwłaszcza opinii kontrolujących

W tym wypadku nie warto.

12,184

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No oczywiście że omyłka, poprawić i dać sobie spokój z dalszym drożeniem w sprawie.

Są też inne opinie ale nie warto głowy sobie zaprzątać smile

W procedurze właściwej dla danego, nowego zamówienia.

12,187

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie, tylko na zamówienie podstawowe, skąd wiadomo że uzupełniające będą wykonywane?

12,188

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Podpisanie umowy z problemem jaki podał jazz bez zwątpienia jest przegięciem, nie wiem dlaczego tak hubal upiera się aby podpisać umowę, a nawet jestem zdziwiony że idzie w tym kierunku.

Nie, wykluczać nie można, a obligatoryjnie wezwać do uzupełnienia z zaznaczeniem w piśmie (wezwaniu), gdzie tkwi problem.

Tak, wykaz jest do uzupełnienia.

12,191

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zamawiający po dokonaniu wyboru oferty najkorzystniejszej, jeśli  poweźmie informacje, iż wybór oferty został dokonany z rażącym naruszeniem ustawy Pzp lub w postępowaniu o udzielenie zamówienia doszło do naruszenia przepisów, które miało wpływ na wynik tego postępowania, może ponownie dokonać badania i oceny ofert, a także takie postępowanie unieważnić (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 20 stycznia 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 1534/08).
Przepisy art. 91 i następnych ustawy Pzp nie poruszają zagadnień związanych z powtórnym badaniem i wyborem oferty. Zapisy wskazujące na to, że takie czynności są dozwolone i w niektórych przypadkach konieczne można znaleźć w art. 181 ust. 2 ustawy Pzp, który dotyczy informacji o niezgodnej z przepisami czynności oraz w art. 186 ust. 3, art. 192 ust. 3 pkt 1 ustawy Pzp, które dotyczą odwołań.

hubal napisał/a:

Jednak podział materiałów pod względem zużywania to już mi nie pasuje w żaden sposób.

I o tym mowa.

Osobiście uważam że program antywirusowy z innymi podstawowymi należy połączyć, bez najmniejszego problemu będzie w stanie dostarczyć go jeden wykonawca, jeżeli chodzi o materiały biurowe to dla mnie podział o którym mowa wyżej jest bezsensowny i niezrozumiały.

12,194

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli chodzi o ryczałt to się zgodzę jednak w innym przypadku:
"Zamawiający ma prawo i obowiązek powtórzyć badanie i ocenę ofert jeżeli dojdzie do wniosku że nastąpił błąd w dokonaniu tej czynności, niezależnie od tego czy sam stwierdzi iż popełniono błąd ......................., KIO 1689/11."
....a jeszcze jedno, znam też interpretację że nawet jak jest wynagrodzenie ryczałtowe a wykonawca deklaruje wykonanie zamówienia za pomocą innych materiałów niż wskazane przez zamawiającego należy ofertę odrzucić wink

Można poprawić, ale nawet gdyby to "olać", to wiadomo że wykonawca oferuje to, czego żądano smile

12,196

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Umowa podpisana z naruszeniem przepisów ustawy jest nieważna, to chyba wystarczający i poważny argument.

hubal napisał/a:

Tu chyba mamy jednomyślność.

100%

12,198

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Niestety, moim zdaniem powinniście powtórzyć czynność badania i oceny ofert, a nie myśleć o podpisaniu umowy, zaoferowanie innego rozmiaru rur w stosunku do żądanego przez zamawiającego powoduje niezgodność oferty w SIWZ i nie nadaje się do poprawienia na podstawie art. 87.2.

Ustawa Pzp nakazuje odrzucić ofertę, jeżeli jej treść nie odpowiada treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia, z zastrzeżeniem art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp. Zamawiający ma obowiązek poprawić w ofercie omyłki polegające na niezgodności oferty
ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, niepowodujące istotnych zmian w treści oferty.
Skoro z innych dokumentów wynika że Wykonawca warunek spełnia, zastosował bym 87.2.3.

darek napisał/a:

......., pod warunkiem zawarcia umowy do konkretnego dnia

W tym wypadku to Wykonawca postawił warunek Zamawiającemu.