Usługa dostępu do Internetu  ma charakter odpłatny. Mamy tu do czynienia ze wzajemnym świadczeniem, gdzie obie strony uzyskują korzyść.
Przez zamówienie publiczne rozumiemy odpłatną umowę zawieraną między zamawiającym a wykonawcą, której przedmiotem jest usługa, dostawa lub robota budowlana (art. 2 pkt 13 ustawy Pzp). Muszą zatem zostać spełnione następujące przesłanki:
stronami umowy są zamawiający i wykonawca,
zawierana umowa ma charakter odpłatny oraz
przedmiotem umowy jest usługa, dostawa lub robota budowlana.

Jak najbardziej jest to dopuszczalne, a nawet konieczne.

I prawidłowo.

12,129

(1 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Wpisać tyle ile faktycznie było, oferty odrzucone w protokołach bierze się pod uwagę a nie sposób teraz wybierać którą w zestawieniu ująć.

12,130

(37 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

to trzeba zmienić radcę smile

A co miała zarzucić, przecież nie piszemy że jest to niedozwolone.

Ehh, z tym się nie zgodzę, gdziekolwiek nie patrzeć to tylko jeden protokół.

jeżeli zamówienie jest udzielane wyłącznie w celu wykonywania jednego z tych rodzajów działalności to ok.

Gdzie zabrakło?, miejsce jest.

12,135

(37 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Sam zawsze się nad tym zastanawiam smile

12,136

(37 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Cofam powyższe, po analizie jednak 01.12.2011 do 01.12.2013
termin liczony w latach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu.
art. 112 Kodeksu cywilnego,

12,137

(37 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

No i ma rację.

12,138

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Jak najbardziej tak.

12,139

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem odrzucenie było słuszne.

12,140

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

To tak dla przejrzystości postępowania wink

12,141

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Po prostu nie ma potrzeby, ale ja zamieszczam smile

hubal napisał/a:

???

To był żart hubal smile

12,143

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tak, zapis w praktyce dopuszczalny.

Wtedy będzie aneks na 4 miesiące.

12,145

(4 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Dokładnie, zapytać a sprawa będzie jasna, no może jaśniejsza.

Wiem, wiem.

Nie MIRAS, Ty niżej.

Dobre, dobre, uśmiałem się heh smile

Kurcze, tylko spróbował bym nie przystawić pieczątki!!!., mam dym na dzień dobry smile

12,150

(4 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z 16 stycznia 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 1530/08) stwierdziła, że ?art. 46 ust. 4a ustawy Pzp, z uwagi na jego restrykcyjny charakter, powinien być interpretowany w sposób ścisły?.
W tym przypadku chodzi o brak ?fizyczny? dokumentu lub oświadczenia. Wynika z tego, że sankcją utraty wadium zagrożony jest jedynie brak złożenia jakiegokolwiek dokumentu na wezwanie, czyli zupełna bierność wykonawcy. Według UZP powyższa interpretacja KIO ?pozostaje w sprzeczności z literalnym brzmieniem? przepisu art. 46 ust. 4a ustawy Pzp. KIO w opinii dostępnej na swojej stronie internetowej wyjaśnia, że w świetle art. 46 ust. 4a ustawy Pzp, za niezłożenie dokumentów należy uznać bierność wykonawcy (fizyczny brak dokumentu) oraz sytuację, gdy wykonawca składa co prawda w drodze art. 26 ust. 3 Pzp dokument, jednak niepotwierdzający spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu, określonych przez zamawiającego. Najsłuszniejsze wydaje się być stanowisko przedstawione przez UZP.
Obowiązek zatrzymania wadium nie zachodzi, jeżeli wykonawca udowodni, że wynika to z przyczyn nieleżących po jego stronie. Co prawda ciężar dowodu spoczywa na wykonawcy, ale dobrą praktyką byłoby zwracanie się do wykonawców, aby wyjaśnić powyższe okoliczności. Odpowiedź wykonawcy pozwoli wówczas na otrzymanie pewności co do poprawności zatrzymania wadium.