12,101

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Temat zbliżony, szczególnie ostatnie posty smile
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=8825

12,102

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tak dokładnie, liczy się co wynika z treści dokumentu a nie data jego wystawienia.

12,103

(37 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Z poprzednich odpowiedzi idzie wywnioskować.

12,104

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W tym wypadku postąpiłaś prawidłowo wykluczając Wykonawcę.

12,105

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Odesłali wadium bo tak nakazuje ustawa, po wyborze oferty najkorzystniejszej.

12,106

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zaświadczenie z ZUS dla S.C powinno być złożone zarówno dla wspólników jak samej spółki.
Zaświadczenia z ZUS i US zobowiązani są złożyć poszczególni wspólnicy spółki cywilnej, a także spółka, jako podmiot gospodarczy nieposiadający osobowości prawnej. A zatem zamawiający ma prawo wymagać zaświadczenia od poszczególnych członków spółki cywilnej (wyrok ZA z 28 lipca 2005 r., sygn. akt.  UZP/ZO/0-1885/05).
Spółki cywilne traktuje się w ustawie Pzp analogicznie jak konsorcjum, więc tylko od jej wspólników jako odrębnych wykonawców wspólnie składających ofertę należy żądać stosownych zaświadczeń (wyrok KIO z 1 sierpnia 2008 r.; sygn. akt  KIO/UZP 737/08).

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4944

Ogłoszenie o udzieleniu zamówienia - tak.

12,108

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

J.w.

12,109

(37 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Chyba że KC przeszedł nowelizację wink

12,110

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Niestety odwołanie nie przysługuje, zostaje tylko art.181 jednak nie sądzę że to coś pomoże, (to tak z praktyki).

Tak. z 2009r., poza tym masz poinformować w terminie 3 dni od wszczęcia postępowania Prezesa podając uzasadnienie faktyczne i prawne cóż jeszcze chcesz wysyłać?

12,112

(37 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

No, myszy również potwierdziła rację smile

12,113

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zawszę stosuje zapis że dokumenty składane na wezwanie z art. 26.3 trzeba uzupełnić w formie pisemnej, ot takie zastrzeżenie, nie można czekać w nieskończoność, trzeba rozstrzygać przetarg, więc może lepiej zadzwonić i zapytać kiedy można się spodziewać oryginału.

12,114

(37 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

No dokładnie, przecież sam KC nie wymyśliłem.

12,115

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie, nie mówię tu o oficjalnym ponagleniu.

Nie podlega, to Wy świadczycie usługę.

Tzn?, o jakiej wartości postępowanie?

12,118

(37 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Okres 3 lat czyli początek terminu 7 marca.

12,119

(37 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

to inaczej:
Jeżeli  mamy do czynienia z terminem oznaczonym w tygodniach, miesiącach lub latach, wówczas koniec terminu przypada wraz z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu (art. 112 K.c.). Gdyby zaś takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było - w ostatnim dniu tego miesiąca (np. 28 lutego).

Przykład:

W dniu 7 marca 2005 r. strony zawarły umowę dzierżawy na okres 3 lat z możliwością jej automatycznego przedłużenia na kolejny taki sam okres w przypadku, gdy żadna z nich nie wypowie umowy najpóźniej w przeddzień upływu 3-letniego okresu jej trwania. Ostatnim dniem tego okresu będzie 7 marca 2008 r.

12,120

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

efigy007 napisał/a:

myślę, że to dość poważna instytucja i przemyślała co pisze smile

To żaden argument.

12,121

(37 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Tutaj sprawa jest jasna.

12,122

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie tyle co do wyjaśnień a wezwanie do uzupełnienia.

12,123

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przypadek pierwszy dozwolony z tym że oryginały dotrą.
Przypadek drugi, Zamawiający ponagla wykonawcę, brak oryginału = wykluczenie smile

12,124

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Osobiście nie jestem pewny co do takiego zapisu.

12,125

(37 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Tak, owszem ale zgodnie z KC już tak nie jest.