11,526

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Też tak uważam, może mieć to po prostu wpływ na cenę składanych ofert i tyle.

11,527

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Protokół musisz udostępnić na każdym etapie postępowania (oczywiście te jego części, które powinieneś już wypełnić). Inaczej sytuacja wygląda w przypadku załączników do protokołu. Załączniki możesz udostępnić już po tym, jak wybierzesz najkorzystniejszą ofertę lub unieważnisz postępowanie (art. 96 ust. 3 ustawy Pzp). Wyjątek dotyczy:

    ofert wstępnych złożonych przez wykonawców w postępowaniu,
    ofert złożonych przez wykonawców w postępowaniu oraz
    wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu.   

Uczestnik postępowania zanim złożył swoją ofertę, zażądał, abyś udostępnił mu do wglądu oferty złożone przez innych wykonawców? Nie możesz się na to zgodzić. Jeśli chodzi o oferty wstępne, udostępniasz je od dnia zaproszenia do składania ofert. Natomiast oferty ?ostateczne? są jawne od momentu ich otwarcia.
Rozporządzenie w sprawie protokołu postępowania przewiduje, że wnioskodawca może wystąpić  o udostępnienie mu protokołu lub załączników w następujący sposób, mianowicie przez:

    wgląd w wyznaczonym miejscu,
    przesłanie mu kopii pocztą,
    przesłanie mu kopii faksem lub
    przesłanie mu kopii drogą elektroniczną.

11,528

(11 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

wink

11,529

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak jak koleżanka, oferta niezgodna z SIWZ.

11,530

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

I wszystko w temacie wink

11,531

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak bywa, a co do kontroli to w ostatnich trzech latach masakra.

11,532

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, są to dokumenty jawne, nie zastrzeżone.

11,533

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Brak słów i tyle.

11,534

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Z żadnego przepisu nie wynika, jednak dobrze wygląda smile, a tak na poważnie, zawsze wieszamy podpisane, dwa lata temu niestety i nie wiedzieć na jakiej podstawie kontrola wskazała aby było podpisane, wiec co mi szkodzi, podpisuję!

11,535

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Jak nie, jak tak smile

Tak, tak, słuchaj przełożonych smile

11,537

(11 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Kwestię zobowiązań związanych z prowadzeniem przedsiębiorstwa reguluje art. 554 Kodeksu cywilnego, zgodnie z którym nabywca przedsiębiorstwa jest odpowiedzialny solidarnie ze zbywcą za jego zobowiązania związane z prowadzeniem przedsiębiorstwa, chyba że w chwili nabycia nie wiedział o tych zobowiązaniach, mimo zachowania należytej staranności.
Przekształcenie podmiotowe po stronie wykonawcy nie będzie, sprzeczne z ustawą Pzp. Nie narusza ono bowiem art. 7 ust. 3 ustawy Pzp, według którego zamówienia udziela się wyłącznie wykonawcy wybranemu zgodnie z przepisami ustawy, pojawienie się nowego podmiotu odpowiedzialnego za dług nie wyłącza bowiem odpowiedzialności dotychczasowego wykonawcy, który pozostaje zobowiązany, aż do całkowitego wykonania zobowiązania wynikającego z umowy w sprawie zamówienia publicznego. 
możliwe jest aneksowanie umowy w zakresie wynikającym z tej zmiany. Nie będzie się temu sprzeciwiał również art. 144 ust. 1 ustawy Pzp,
wink

11,538

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, oferent ma takie prawo, wyznaczyć mu odpowiedni termin i dać do wglądu(po wcześniejszym wniosku o udostępnienie), oczywiście nadzorując przeglądanie ofert.

Cały czas o tym mowa, postępowanie da się przeprowadzić, a kolega powyżej mocno się rozpisał w tym zakresie ale prawidłowo smile

Każde zamówienie nieplanowane, np. zdobycie dodatkowych środków potraktujesz jako nowe zamówienie.

hubal napisał/a:

a porady Marcela są dyskusyjne.

Oczywiście że są jak i cały wątek, skąd mam znać zasady funkcjonowania firmy, na forum wszystkiego się nie odpowie, a odpowiada się na pytanie które zadano, często szczątkowe, aby odpowiedzieć w 100% potrzebna jest bardziej dogłębna analiza sprawy, czego niestety często na forum nie jesteśmy w stanie zrobić.
Jakie pytania, takie odpowiedzi w ramach i maksymalnych możliwościach treści zawartej w pytaniu.

hubal napisał/a:

Ponadto co zrobić z poglądem stanowczo prezentowanym niejednokrotnie na tym forum, że w zamówieniu publicznym może być tylko 1 umowa???

Tylko w przypadku postępowania z możliwością składania ofert częściowych.

11,543

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W tym wypadku to uchybienie co do formy niczym nie skutkujące.

11,544

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem , macie wszystkie dane wynikające z innego dok. (preleminarz), można ewentualnie zastanowić się nad poprawieniem błędów jako inną omyłkę, ale chyba nie warto.

hubal napisał/a:

Zdaje się mamy tu sytację patową, czyli bez wyjścia.

Raczej nie, wyjście jest, minimalne kryteria, nic nie stoi na przeszkodzie aby zawarto 20 umów.

11,546

(25 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ale ja cały czas mam na myśli przedłużenie gwarancji właśnie przez Wykonawcę smile

To fakt, odpowiedzieć można, ale czasami nie warto.

11,548

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Co do zasady wszystkie informacje wymagane są, więc wydaje się ok.

11,549

(67 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Chyba powinno być na odwrót, podać min. wymiary a nie maksymalne, ja kiedyś miałem przypadek że dopuszczony był do przewozu osób niepełnosprawnych samochód w którym nie można był się swobodnie poruszać, a to przez to że nie zostały określone właśnie wymiary minimalne!

Potwierdzam smile