11,476

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

No jak skoro przekazałeś.

Ada napisał/a:

ogłoszają  jako nieobowiązkowe.

Inaczej nie da rady smile

Zamiast wpisu, oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą.

Czy bezpieczniej, hmm, na pewno prościej dla zamawiającego smile

11,480

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Niezwłocznie, czyli bez zbędnej zwłoki, w możliwym dla was najszybszym terminie.

A co ma być?, tam w postępowaniach powyżej progów UE nic ogłaszać nie musisz, chyba że masz takie życzenie to jako ogłoszenie nieobowiązkowe.

Jak zwolniony to zwolniony i wystarczy jak to wpisze w rubrykę, wówczas jego netto=brutto.

11,483

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

http://simap.europa.eu/enotices/changeLanguage.do?language=pl
Zarejestruj się jako nowy użytkownik (w zakładce)

11,484

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

tomeczka napisał/a:

Co zrobić jak są  błędy pisarskie w ofercie jak przestawione litery, brak liter w słowie np : przedsiębirstwo  zamiast przedsiębiorstwo itp.

A co to za błąd smile

11,485

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Trzeba się zarejestrować.

40 dni od daty przekazania ogłoszenia drogą elektroniczną, 47 od dnia przekazania w sposób inny niż niż określony powyżej, a więc nie od daty publikacji.

responder napisał/a:

W przypadku kompleksówki generalnie jesteśmy skazani na 1 ofertę.

To fakt.

11,488

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Zgodnie z art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy Pzp, zamawiający może udzielić zamówienia w szczególnym trybie zamówienia z wolnej ręki, w przypadku gdy daną usługę świadczy tylko jeden wykonawca z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze. Z przepisu art. 67 ust. 3 lit. d ustawy Pzp wynika, że z powyższych powodów tryb zamówienia z wolnej ręki może znaleźć zastosowanie do udzielania zamówień, których przedmiotem są zastrzeżone usługi pocztowe w rozumieniu ustawy Prawo pocztowe. Zastrzeżone usługi pocztowe świadczone są w ramach wyłączności ustanowionej w art. 47 ust. 1 ustawy Prawo pocztowe na rzecz Poczty Polskiej. Zastrzeżone usługi pocztowe, których górna granica wagowa wynosi 50 g, polegają na:

    przyjmowaniu, przemieszczaniu i doręczaniu w obrocie krajowym:
        przesyłek z korespondencją,
        przesyłek reklamowych,
        przesyłek innych niż ww. nadanych w sposób uniemożliwiający sprawdzenie zawartości o masie nieprzekraczającej 50 g,
    przyjmowaniu, przemieszczaniu i doręczaniu w obrocie zagranicznym przesyłek o masie nieprzekraczającej 50 g,
    przyjmowaniu i doręczaniu w obrocie krajowym i zagranicznym przesyłek z korespondencją, o ile w procesie przyjmowania lub doręczania stają się one przesyłkami o masie nieprzekraczającej 50 g.
Ogłoszenie o udzieleniu zamówienia przekazujesz Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich (UOPWE). Ogłoszenie to publikowane jest w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (DzUUE).

http://samorzad.infor.pl/temat_dnia/artykuly/386973,publikacja_ogloszen_oraz_terminy_w_zamowieniach_publicznych_po_nowelizacji.html

efigy007 napisał/a:

2. te 30tyś na RB coś zupełnie innego.

Wydaje mi się że zapewne inne, odrębne zamówienia, ale to przypuszczenia, bo nie wiem co zamierzacie.

11,490

(13 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Czyli teraz się zgadza wink

Zamówienie na dostawę energii elektrycznej można szacować osobno od zamówienia na usługę dystrybucji/przesyłu zakupionej energii elektrycznej. Są to dwa odrębne zamówienia (jedno jest dostawą, a drugie usługą). Nie polegają one na świadczeniach tego samego rodzaju i są wykonywane przez różnych wykonawców. Wobec powyższego możesz przeprowadzić dwie odrębne procedury właściwe dla wartości szacunkowej każdego z zamówień, tj.:

    dostawa energii elektrycznej ? w trybie podstawowym,
    dystrybucja/przesył zakupionej energii elektrycznej ? w trybie zamówienia z wolnej ręki.

Ja osobiście robiłem "kompleksówkę"

11,492

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Otwierasz i załączasz do oferty, tyle.

http://simap.europa.eu/enotices/changeLanguage.do?language=pl
dokumenty z par. 2 wszystkie, z par.1 niezbędne do danego postępowania.

11,494

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No dobra, ale jakie stawialiście warunki w SIWZ odnośnie osób!!!!!, bo jak na razie to pytanie jest ładnie pokręcone,

aga27 napisał/a:

Wykonawca w ofercie miał się wykazać osobami którymi dysponuje lub będzie dysponował wraz z informacjami o ich kwalifikacjach zawodowych doświadczeniu i wykształceniu.

Więc jakie konkretnie były postawione warunki, odnośnie osób!?

11,495

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Moim skromnym zdaniem podstawy są.

11,496

(7 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Zwał jak zwał, niczym to nie skutkuje.

No to jest oczywiste i tego również się trzymam, podmiot trzeci "fizycznie" udziału brać nie musi, oczywiście cała linia orzecznictwa, interpretacji UZP nie jest jednolita, ale to normalka.

11,498

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

smile

W sumie tak smile

brać udział "fizycznie", a nie poprzez np.doradztwo słowne.