11,451

(1 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Tak, nie zachowano formy pisemnej.

Moim zdaniem nie, po prostu obniżają tylko stawki i tyle.

Powinna mieć, poza tym na otwarciu podaje się kwotę ogólną ale również przeznaczoną z tego na poszczególne części.

11,454

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Podstawową sprawą jest, czy doszło do zapoznania się z treścią oferty.

Jeśli tak- unieważniasz, jeśli nie, to zgodnie z orzecznictwem (np. sygn. akt UZP/ZO/0-983/07) nie ma podstaw do unieważnienia postępowania.

Póki co, zabronione to nie jest.

Przesunięcia w księgowości i tyle, tam jest ślad (dokument).

11,457

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Najlepiej odrębny protokół na tę okoliczność.

Można, jeżeli z jeden części zostało, przesunąć na drugą część.

11,459

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli nikt nie zapoznał się z treścią oferty, zakleić i udokumentować sytuację w protokole, chyba że zachodzą przesłanki do unieważnienia, np. zapoznanie się z treścią oferty smile

11,460

(19 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

art.95

11,461

(19 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Obowiązkowo, to tylko ogłoszenie o udzieleniu zamówienia.

W ustawie Pzp pojawia się pojęcie dostaw lub usług ?tego samego rodzaju? w art. 34 ust. 1, dotyczącym szacowania wartości zamówień  na dostawy lub usługi powtarzające się okresowo. Pomimo tego ustawa nie zawiera definicji takiego pojęcia. Stąd przy ustalaniu jego znaczenia konieczne jest odwołanie się do poglądów doktryny. W literaturze zaś w zasadzie jednolicie uznaje się, że dostawy lub usługi ?tego samego rodzaju? oznaczają dostawy produktów (wykonanie usług) przeznaczonych do identycznego lub podobnego użytku (zastosowania) albo też o identycznym lub podobnym przeznaczeniu. Niekiedy wskazuje się, że dostawy lub usługi tego samego rodzaju należą do tego samego asortymentu, czy też że są dostępne u tego samego wykonawcy (?w tym samym sklepie?) - por.  M. Lemke: Zamówienia publiczne w Unii Europejskiej, dyrektywy dotyczące zamówień publicznych na usługi, dostawy i roboty budowlane,  Warszawa 2001; G. Wicik,  P. Wiśniewski ?Prawo zamówień publicznych. Komentarz? C.H. Beck 2007.
Kod CPV może być mylący.
Co do zasady CPV nie jest miernikiem dla produktów lub usług tego samego rodzaju, nie powinien zatem decydować o takiej kwalifikacji. Niewątpliwie jednak identyczny kod CPV oznaczać będzie produkty lub usługi tożsame rodzajowo, ale już odmienny kod CPV nie może być wystarczającym argumentem dla uznania, że tożsamość rodzajowa produktów lub usług nie zachodzi.

Absolutnie!, sumować i kupić razem, skąd pani "mecenas" takie dziwy w głowie?

11,464

(3 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Według mojej opinii nie, wszelki "sprzeciw" był na etapie ogłoszenia zamówienia, teraz to już nie może odwoływać się w tym zakresie, lecz to opinia pobieżna nie znając dokumentacji.

Skoro jest to zamówienie nieprzewidziane można je przeprowadzić w procedurze właściwej dla tego zamówienia, chyba że zamówienie w tym samym przedmiocie nie jest zamówieniem nieprzewidzianym, nieplanowanym należy szacować wartość łącznie z innymi przewidzianymi, planowanymi zamówieniami.

11,466

(2 odpowiedzi, napisanych Inne)

Musi zrealizować zamówienie zgodnie ze ST i tyle, to co było w przedmiotowym zakresie.

11,467

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

KIO przypomniała o wyroku arbitrów o sygn. UZP/ZO/0-648/05, który potwierdza, że zamawiający decydując o podziale zamówienia na części nie może abstrahować od zasady równego traktowania i uczciwej konkurencji. Mianowicie zgodnie z tym wyrokiem prawo zamawiającego do decyzji o podzieleniu lub niepodzieleniu przedmiotu zamówienia nie jest bezwzględne. W szczególności należy zważyć na to, czy decyzja o niedopuszczeniu składania ofert częściowych, w sytuacji, gdy przedmiot postępowania jest podzielny, nie prowadzi do naruszenia zasady równego traktowania wykonawców i uczciwej konkurencji.

11,468

(5 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Marta napisał/a:

a ja mam pytanie do pkt 3 B protokołu- czy osoby tu wymienione podpisują oświadczenie druk ZP-1?

Osoby wykonujące czynności związane z przygotowaniem postępowania - nie.

Może upewni Cię teki art.

"ak ocenić oferty wykonawców zwolnionych z VAT?
Pytanie: Przeprowadzamy postępowanie o zamówienie publiczne na roboty budowlane w warsztatach szkolnych (opodatkowane 22% VAT). Wpłynęły do nas cztery oferty, z czego dwie od wykonawców opodatkowanych 22% VAT, dwie zaś były wypełnione w następujący sposób:

    Wartość netto 9.500,00

stawka VAT
Kwota podatku
Wartość brutto 9.500,00

    Wartość netto 9.300,00

stawka VAT 0
Kwota podatku 0
Wartość brutto 9.300,00
Z ustnych wyjaśnień przedstawionych przez wykonawców, którzy nie wstawili stawki VAT, wynikało, że są to oferenci przedmiotowo zwolnieni z tego podatku. Jak w związku z tym mamy ocenić takie oferty?
Odpowiedź: W pierwszej kolejności zobowiązany jesteś uzyskać potwierdzoną informację co do zwolnienia wykonawców z podatku od towarów i usług. Jeżeli informacje oferentów potwierdzą fakt zwolnienia z obowiązku podatkowego, stawkę VAT tychże ofert należy przyjąć do oceny tak jak oferty pozostałe z 22% podatkiem.
W trakcie badania ofert powinieneś zażądać od wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty w zakresie zwolnienia z podatku od towarów i usług (art. 87 ust. 1 ustawy Pzp). Zgodnie z naczelną zasadą pisemności (art. 9 ustawy Pzp) zobowiązany jesteś uzyskać takie oświadczenie na piśmie. Czynność ta jest niezbędna w celu potwierdzenia zwolnienia podatkowego. Twoim obowiązkiem  jest bowiem ustalenie, czy zastosowana została prawidłowa stawka VAT bądź czy dostawcy przysługuje zwolnienie z VAT. Podania niewłaściwej, błędnej stawki VAT nie można potraktować jako oczywistej omyłki rachunkowej, co w konsekwencji rodzi konieczność odrzucenia złożonej oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp.
W sytuacji, gdy zwolnienie od VAT zostanie potwierdzone przez wykonawców, musisz dokonać oceny złożonych ofert i przyjąć zapisy w pozycji ?stawka VAT? jako właściwe. Pamiętaj, że dokonujesz oceny złożonych ofert na podstawie przyjętych kryteriów, gdzie ceną ofertową jest cena oferty brutto. Musisz więc ocenić oferty dla wartości brutto, w tym przypadku uwzględniając wysokość podatku 22% dla dwóch wykonawców, a także oceniając oferty dwóch pozostałych wykonawców zwolnionych z VAT.
Zapamiętaj! W cenie uwzględnia się VAT oraz podatek akcyzowy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów sprzedaż towarów lub usług podlega obciążeniu takimi podatkami."
Podstawa prawna:

    art. 9, art. 87, art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2007 r. nr 223, poz. 1655 ze zm.).

Autor:
Andrzej Łukaszewicz konsultant Polskiego Związku Rzeczoznawców Zamówień Publicznych

smile

11,470

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

A co kierowało decyzją że nie dopuszczono składania ofert częściowych?

11,471

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

No przecież powyżej wszystko jest jasno napisane, przekazujesz do UOPWE poprzez DzUUE.

Tak.

Uważam jak kolega wyżej.

Nie dzielić, oszacować łącznie.

11,475

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Hmm, faktycznie jest kłopot, ale da się poprawić wink