10,951

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja podtrzymuję swoje powyższe stanowisko.

10,952

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Raczej jednak odrzucić, uznać taką ofertę, .... nie bardzo.

1. wzywasz do wyjaśnień jeżeli jest taka potrzeba nie ma schematu kiedy to zrobić każda sprawa jest inna, po wyjaśnieniach możesz wezwać do uzupełnienia.
2. jeżeli wiesz od razu że czegoś brak, lub dok. jest wadliwy to oczywiście wzywasz, w tym wypadku raczej nie ma co wyjaśniać, typu: "dlaczego Pan, Pani nie załączył/a pełnomocnictwa?"
3. Mogą być przesłane faksem jeżeli dopuszczono taką formę porozumiewania się.
4. Jeżeli z innych złożonych dok. wynika że coś jest nie tak, jest to oczywiście podstawą aby wezwać wykonawcę do wyjaśnień.

10,954

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A nie jest tak że SIWZ powinno zostać podpisane przed ogłoszeniem postępowania?, pytanie do Mirka smile

No tak, ale do obiegu i w celach zarobkowych nie udostępniam, a tak na poważnie wiele takich regulaminach można znaleźć w necie, i wnioski wyciągnąć.

Niestety podlega sad

10,957

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bez przesady!

Nie.

Prawa autorskie wink smile

10,960

(30 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tylko wykluczenie w tym wypadku.

Oczywiście że ostrzejsze, dlatego ja mam znacznie łagodniejszy (przygotowany lecz jeszcze nie wprowadzony do życia), szefostwo się ociąga smile

Adekwatnie do wartości zamówienia podstawowego, najlepiej nie wliczając do tego uzupełniającego.

10,963

(30 odpowiedzi, napisanych SWZ)

brak pełnomocnictwa = odrzucenie .

Dobrze jest w regulaminie zapisać pewne odstępstwa od rozeznania rynkowego np. u trzech wykonawców ze względu na specyfikę danego zamówienia, wówczas negocjacje z jednym wykonawcom smile

Jako r. budowlana.

10,966

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wyjaśnić, ale zapewne będą to po prostu dostawy.

Tak, zobowiązanie jest potrzebne w tym wypadku, gdyż na dzień składania ofert jeszcze nie dysponuje bezpośrednio.

10,968

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Uzupełnione dokumenty muszą potwierdzać spełnienie warunku najpóźniej na dzień składania oferty. Przy czym istotna jest nie tyle data wystawienia takiego dokumentu, ale fakt, czy z jego treści wynika spełnienie warunku właśnie na dzień składania oferty.
Orzeczenie
Zgodnie z wyrokiem KIO z 21 lipca 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 845/09, KIO/UZP 744/09), wobec brzmienia przepisu art. 26 ust. 3 ustawy Pzp, to nie data samego dokumentu jest kluczowa. Istotne jest to, na jaki dzień aktualne są informacje w nim zawarte
lub
W wyroku z 8 maja 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 538/09) Izba stwierdziła, że dyspozycja przepisu art. 26 ust. 3 ustawy Pzp w zakresie terminu - dnia, na które składane oświadczenie czy też dokument musi potwierdzać spełnienie warunku udziału w postępowaniu, nie określa jednoznacznie, że decydującym w tym zakresie jest dzień wystawienia dokumentu czy też złożenia oświadczenia. Istotne jest, aby wykonawca uzupełniający dokumenty i oświadczenia potwierdził fakt spełniania warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert. Uzupełniane dokumenty i oświadczenia mogą być składane z datą późniejszą niż termin składania ofert, jednakże z ich treści musi jednoznacznie wynikać moment, na który zostały one wystawione lub poświadczają określone okoliczności, nie późniejsze niż termin składania ofert.

10,969

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

Serdeczne życzenia dla wszystkich PAŃ z naszego forum smile !!!!

Dobre uzasadnienie dlaczego tak nie inaczej, nic więcej, na przyszłość radzę dobrze sobie to przemyśleć zanim nie dopuścicie udziału podwykonawcy.

10,971

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Obie strony muszą wyrazić chęć podpisania umowy na warunkach z SIWZ i oferty, ale póki co po TZO podpisanie umowy jak najbardziej dopuszczalne.

10,972

(27 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Starczy starczy, bo i tak szkoda słów.

10,973

(27 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Kontrolujący, hmm, szkoda słów, a oni to jak?, są nieomylni?, dają czasem takie gafy że głowa boli!!!

Chwila, czyli zdaniem Mirka oświadczenia nie trzeba, więc co, nic?, sam formularz ofertowy? smile

Oświadczenie jest obligatoryjne i tyle.