To fakt że pytanie jest mało precyzyjne.

Po noweli czarna lista zniknie sad

6,203

(41 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kawaska napisał/a:

o właśnie, a jak unieważnić to na jakiej podstawie?

sama miałam podobny przypadek, ale wybrałam trzeciego smile
a potem natrafiłam na tę nieszczęsną opinię...

a można zakończyć postępowanie bez unieważnienia i bez zawarcia umowy?

93 ust. 1 pkt 7 ustawy Pzp - chyba jedyna przesłanka lub też gdy kwota przekracza kwotę na realizację zamówienia 93.1.4.

Zawiadomienie o wyborze przekazujesz wszystkim.

Jeżeli pozycja jest ujęta a brak tylko wyceny to oceniaj i działaj dalej.

Zasadniczo, przy wynagrodzeniu ryczałtowym brak dołączenia do oferty wymaganego kosztorysu z reguły nie skutkuje odrzuceniem oferty. Wszystko zależy od zapisów siwz i roli, jaka została w niej przewidziana dla kosztorysu. Przyjmuje się, że jeśli kosztorys przy wynagrodzeniu ryczałtowym żądany był jedynie w celach pomocniczych i informacyjnych, oferty go nie zawierającej nie należy odrzucać na podstawie art. 89 ust. 1 pkt. 2 ustawy Pzp. Zamawiający żądają z reguły kosztorysów przy wynagrodzeniu ryczałtowym jako elementów pomocniczych niepodlegających ocenie, a służących jedynie np. jako materiał uwiarygodniający cenę ofertową. "Zasadą jest, iż przy wynagrodzeniu ryczałtowym kosztorysy załączane do oferty mają charakter informacyjny, a braki w nich nie są podstawą do jej odrzucenia. Zasady tej Zamawiający nie wyłączył ani w żaden sposób nie zmodyfikował - przeciwnie, podkreślił ją, stosując postanowienia typowe dla wynagrodzenia ryczałtowego. Skoro przy tak ustalonym typie wynagrodzenia wykonawca w cenie oferty zobowiązany jest ująć wszelkie koszty składające się na cenę realizacji przedmiotu zamówienia, nawet wówczas, jeżeli nie wynikały by z przedmiarów robót, to oznacza to, że ryzyko związane z kalkulacją ceny za przedmiot zamówienia przerzucone jest w całości na wykonawcę. W rezultacie, choćby wykonawca nie ujął w cenie wszystkich kosztów, i tak zobowiązany jest wykonać przedmiot zamówienia w całości, zgodnie z dokumentacją projektową. Zamawiający zresztą wyraźnie zapowiedział, że kosztorysy nie będą podstawą odrzucenia oferty i mają charakter informacyjny. W konsekwencji Izba uznała, że nie było podstaw do odrzucenia oferty Odwołującego na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 Prawa zamówień publicznych." (por. wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 18 sierpnia 2011 r., sygn. akt KIO 1673/11):

6,207

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zależy jaki to bank i to trzeba sprawdzić, w razie wątpliwości wyjaśnienia wskazane.

Poinformuj wykonawcę o odtajnieniu a zarazem stosowne uzasadnienie jak również dodatkowo odnotowuję sprawę w protokole z posiedzenia komisji przetargowej.
Może się przyda.
W przypadku zastrzeżenia informacji, które nie powinny być objęte tajemnicą przedsiębiorstwa, a więc bezpodstawnego zastrzeżenia danych w ofercie, Zamawiający zobowiązany jest zbadać i odtajnić, a nie opierać się wyłącznie na oświadczeniu Wykonawcy (KIO/UZP z 19 maja 2008r., KIO/UZP 409/08)

6,209

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W tym wypadku każdy bank musi mieć uprawnienia.

6,210

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A ja bym wezwał do uzupełnienia.

Skoro nie udowodnił że to tajemnica to do odtajnienia smile

6,212

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Na chwilę obecną swoją wiedzę, jednak już czytałem art. stąd moje przekonanie.

Odp. bo na takie kryterium zezwala ustawa (głupie pytanie).

Napisz notkę lub w protokole z postępowania o odtajnieniu, te odtajnienie następuje praktycznie z automatu smile, nie ma się czym przejmować, jest OK!

Apollo zacznij od wyjaśnień.

6,216

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Fajnie smile

6,217

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jesteś w błędzie, doświadczenia sumować nie można nawet w przypadku konsorcjum (po kawałku), sytuacje finansową już tak, zarówno w konsorcjum jak i korzystaniu z podmiotu trzeciego, obstaję przy swoim.

6,218

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Lazar napisał/a:

Marcel, taki tok postępowania doprowadziłby do nierównego traktowania wykonawców.

A to dlaczego?
Wykonawca może potwierdzić spełnienie powyższego warunku wykazując część własnych środków finansowych, i część środków pochodzących od innego lub innych podmiotów. Wówczas wykazane środki sumują się.

6,219

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jest, może tak być że część zdolności finansowej posiada wykonawca a część podmiot trzeci użyczający.
Do pisemnego zobowiązania bym wezwał.

Ja też nic nie mam bo więcej nic się chyba na razie nie znajdzie.

6,221

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ogłaszaj do 19.10.2014r., gdzie cena 100%.

Czekać, czekać i ogłaszać.

Bitter napisał/a:

Odrzucam ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy pzp? W odrzuceniu powołać się na to iż Wykonawca nie uzupełnił dokumentu w odpowiedniej formie i z treści dokumentów wynika, iż artykuł nie spełnia wymagań siwz?

Możesz, ale wystarczy że w nieodpowiedniej formie,

Szacunek może przygotować pracownik, lub kierownik zależy jaki jest u was podział obowiązków, co wynika z regulaminu prac komisji przetargowej itp., w naszej jednostce ja szacuję wartość a kierownik zam., zatwierdza.

Razem damy radę smile