5,426

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ab123 napisał/a:

Zatem, od podmiotu, który udostępnia wiedzę i doświadczenie w formie doradztwa, powinnam żądać dokumentów dodatkowych (aktualny odpis itp.)?

moim zdaniem nie.

Oczywiście że tak.

5,428

(15 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

A jaki rodzaj wynagrodzenia?

5,429

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Każda część może rządzić się odrębnymi warunkami, wszak każda część to oddzielna umowa i odrębna sprawy tyle tylko że w jednej procedurze.

5,430

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja bym wyjaśnił, pomimo tego że to obowiązek wykonawcy na etapie składania ofert.

Nie ma wymogu zwierania umów na 2 lub 3 lata, zamawiający ma prawo podpisać umowy tylko na rok, jednak uważam że przedłużanie aneksem to już wedle prawa nieporozumienie.
Co stoi na przeszkodzie aby podpisać nową umowę, nie aneks?

Nie zmienia to sprawy, każde nowe zamówienie wymaga szacunku i adekwatnie do tego postępowanie.

Zbyt piękne żeby było prawdziwe smile
http://www.komunikaty.pl/komunikaty/1,105903,10847224,Koniec_umowy___czy_mozna_przedluzyc_ja_aneksem_.html

Nie sądzę, trzeba wybrać kolejnego wykonawcę (procedurą adekwatną do czasu i wartości) po zakończeniu umowy podstawowej.

5,435

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Chcecie dodać kolejną część?

Dotyczy to usług powtarzających się okresowo.

5,437

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Moim zdaniem drugie kryterium jest, ale tak jakby go nie było.

Polecam lekturę art.34.3.2

5,439

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli masz raporty w ofertach to czym się martwisz ? smile

5,440

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Co za sens dawać do oceny jako kryterium parametr, który jest wymagany do zgodności treści oferty z treścią SIWZ?, sztuczne kryterium nie wnoszące nic!, moim zdaniem totalna klapa.

5,441

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zmieniasz już  ten zmieniony który miał być wcześniej docelowy.

Pogrożą palcem i na tym powinien być koniec.

Może są łaskawi, a może przeoczą wink

5,444

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

To różnica w warunku jest i raczej nie jest to doprecyzowanie a zmiana, więc należy zmienić termin.

1. Nie.
2. Nie.

5,446

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak już wykluczasz to 24.2.4, wystarczy.

5,447

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oferta niezgodna z SIWZ.

5,448

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No właśnie, zagadka na dziś wink

5,449

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W przypadku złożenia przez wykonawcę dokumentu z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej z datą późniejszą niż data składania ofert, uznać należy, że dokument ten potwierdza spełnianie warunku również na dzień składania ofert jeżeli nie ma w nim wzmianek na temat upadłości, postępowania naprawczego, itd., W tym konkretnym przypadku, jeżeli zdarzenie takie nie miało miejsca w dacie późniejszej niż data otwarcia ofert, to tym samym w stosunku do wykonawcy nie otwarto likwidacji lub nie ogłoszono upadłości również na dzień składania ofert. Zauważyć bowiem należy, że proces likwidacyjny lub upadłościowy rozpoczyna się z chwilą zaistnienia któregokolwiek z powyższych zdarzeń (data otwarcia likwidacji lub data ogłoszenia upadłości) i wzmianka o tym musiałaby zostać odnotowana w rejestrze.
Przedmiotowy dokument wystawiony po dniu otwarcia ofert będzie również dokumentem wystawionym nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. Trzeba zwrócić uwagę, że zapis ten nakazuje aby dokument był ?nie starszy niż?, natomiast żaden przepis nie zabrania, aby był on wystawiony później pod warunkiem, że będzie potwierdzał określone informacje na dzień składania ofert.

5,450

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wystarczająco kierunkuje jak postąpić smile