4,676

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

No nie w jednym.....;), pewnie że poprawić oba.

Jeżeli w regulamin nic no tym nie mówi, to tak.

4,678

(10 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Dlatego też termin niezwłocznie nie oznacza dnia następnego, a każdy inny możliwy.

4,679

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Popraw, ale i tak nic wielkiego się nie dzieje.

1. Nie.
2. Tak.

4,681

(10 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Samo ogłoszenie o udzielenie zamówienia ma raczej charakter statystyczny, 2 lata to już sporo czasu, ale lepiej późno niż wcale.

Tak, wówczas jego netto=brutto.

4,683

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zostaw.

4,684

(10 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Bzdury opowiadają jak zwykle, niezwłocznie-bez zbędnej zwłoki, np. wysyłasz umowę do podpisania z datą 29.07.2015 umowa podpisana wraca do Ciebie 10.08.2015 i co czy nie dochowałem terminu niezwłocznie zamieszczając ogłoszenie o udzieleniu zamówienia 10.08.2015?, oczywiście że tak, i tym sposobem na te ich 5 dni to mam w ..... .

4,685

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Wyroki są, jak bitter radzi proszę poszukać, takiego warunku stawiać nie wolno.

4,686

(1 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Tak, wystarczy.

4,687

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No a na jakiej niby innej ?

4,688

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie spełnia warunku, do uzupełnienia.

4,689

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Podpis da się zidentyfikować, np. na podstawie innych złożonych dokumentów?

4,690

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dokument ma potwierdzać, nie potwierdza to wykonawca odpada z gry.

4,691

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oczywiście że do uzupełnienia.

4,692

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Wpisujesz jak masz złożony wniosek.

Wezwij do wyjaśnienia.

4,694

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ustawa Pzp dopuszcza uzupełnianie po terminie składania ofert (wniosków) zarówno oświadczeń i dokumentów, które wykonawcy posiadali w tej dacie ? ale ich nie złożyli, jak również oświadczeń lub dokumentów, których wykonawcy nie posiadali, pod warunkiem iż potwierdzają one stan faktyczny i prawny obowiązujący najpóźniej na dzień składania ofert (wniosków). Sytuacja wskazana w drugim przypadku wymaga każdorazowo indywidualnego rozpatrzenia (wyrok KIO z 11 marca 2009 r., sygn. akt: KIO/UZP 229/09).

Przepis art. 26 ust. 3 ustawy Pzp w praktyce oznacza, że dokument np. w postaci zaświadczenia z urzędu skarbowego, w przypadku jego uzupełnienia może zostać wystawiony z datą po terminie składania ofert, jednakże z jego treści musi wynikać, że wykonawca nie zalegał z opłacaniem podatków na dzień upływu terminu składania ofert.  Takie uregulowanie uniemożliwia sytuację, w której dokonałbyś opłacenia zaległości podatkowych po terminie składania ofert.

Zagadnienia niniejszego dotyczy wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 15 października 2009 roku (sygn. akt KIO/ UZP 1249/09), w którym uznano, iż z trybu uzupełniania dokumentów uregulowanego w art. 26 ust. 3 ustawy Pzp wynika, że wystawienie zaświadczenia potwierdzającego spełnianie warunków udziału w postępowaniu z datą późniejszą niż data składania ofert, spełnia wymogi zamawiającego. Konieczne jest jednak, aby z treści uzupełnianego dokumentu w sposób nie budzący wątpliwości wynikało, że warunki niniejsze były spełnione w dacie upływu składania ofert.

4,695

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A na jakiej podstawie były żądane?, par. 6 rozporządzenia?

4,696

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

cbud napisał/a:

poprawić nie ale jeśli termin nie był kryterium to wezwałbym go do uzupełnienia na nowym

Że jak?!, do uzupełniania!, bez przesady.

4,697

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zapis jest po prostu zbyteczny.

4,698

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Bramka nr.1.

Daj pisarską.

3 dni wystarczy.