Oświadczam, że spełniam warunki udziału w postępowaniu określone przez zamawiającego .........
Patrz art.22.1.2

Dobrze że rozdzieliło, jeżeli warunków nie stawiasz to nie żądasz oświadczenia, natomiast obligo oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu.

Myszko, co zawsze?

Właśnie tego szukałem bo z art.40 to wykreślili smile

Co do zasady możesz bazować tylko na oświadczeniu.

Jeżeli stawia się warunki to żąda się oświadczenia w innym wypadku tylko oświadczenie o wykluczeniu.

3,132

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Też o tym właśnie pisałem powyżej smile więc zgadzam się z Tobą Jarku.

Tak, do tego pełnomocnictwo (jeżeli dotyczy) i ewentualnie zobowiązanie podmiotu trzeciego.

Nie, a dlaczego mają być?, tylko trzeba się zastanowić czy nie przedłużyć TSO, w zależności co to za załącznik i co wnosi do postępowania.

3,135

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Drogi Apollo a czy ja nie napisałem o podziale na części smile ?

3,136

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Celem nowelizacji jest dopuszczenie do udziału w postępowaniu małych i średnich przedsiębiorstw a więc podział na części jest w pełni wskazany moim zdaniem nie ma się czego obawiać.

Oświadczenia wystarczą i są minimum w  postępowaniach poniżej kwot unijnych.

3,138

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Znajomość specyfiki szkoły? a co dokładnie bo tak na pierwszy rzut to dziwne uzasadnienie.

Jak dajesz warunki to warto żądać na ich potwierdzenie dokumentów, co do CEiDG i KRS wykonawca składać ich nie musi powienien podać stronę gdzie są dostępne a jeżeli nawet ich nie poda to sama ściągasz i sprawdzasz smile

A jak traktować to "MOŻNA" chyba z naciskiem że trzeba smile

Tak.

No i właśnie, problem zachwiania uczciwej konkurencji zachodzi wówczas kiedy zamawiacz ogranicza liczbę części np. z 5 na max. 2 części a wykonawcy z GK składają na więcej niż te dopuszczone 2 pakiety, np. na 3,4 lub 5.

Dokładnie tak, takie wyjaśnienia nie mogą prowadzić do zmiany treści złożonej oferty.

3,144

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Chyba że jest wynagrodzenie ryczałtowe,wówczas może być przed podpisaniem umowy.

Wychodzi na to że jednak zaistnieje podstawa wykluczenia jeżeli w ramach jednego postępowania członkowie GK złożą odrębne oferty na różne części celem zdobycia całego zamówienia a wedle opinii GK tworzy jeden organizm gospodarczy, dziwne to bo znam jeden wyrok z 2015r., gdzie KIO twierdzi zupełnie odwrotnie i nie widzi żadnych przeciwwskazań.

3,146

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

A to dlaczego tylko od najkorzystniejszego? jak mamy np. wynagrodzenie kosztorysowe?
Jak najbardziej na etapie składania ofert.

3,147

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tym bardziej że zmiana prowadzi do zmiany treści ogłoszenia o zamówieniu.

3,148

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zależy jaka to zmiana i co w konsekwencji za sobą "niesie" jak napisała już Ewa.

3,149

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

To Twoje uprawnienie, nie obowiązek.

Zgadzam się, jakoś mi to nie pasuje, każda część jest traktowania odrębnie od pozostałych tyle tylko że w jednym postępowaniu.