Tak wychodzi.

Pisemne zobowiązanie doi oferty.

Tak, wielkiej różnicy nie ma, sprawdzasz wszystkich wykonawców po wstępnych oświadczeniach lub JEDZ.

Nie ma obowiązku.

marekw2 napisał/a:

katarzynka160 pisze o postępowaniu powyżej progów unijnych

Fakt, jakoś cały czas byłem przy poście Anki smile, jeżeli chodzi o postępowanie unijne to zależy wszystko od danego zamawiacza, chce to żąda, jeżeli wystarczy mu JEDZ to nie żąda i tyle.

Nie mówimy tutaj o JEDZU, poza tym  w postępowaniach powyżej progów też żądasz wykazów.

Osoba pełniąca samodzielne funkcje techniczne w budownictwie odpada w tym wypadku, zazwyczaj taka osoba jest sama sterem, żeglarzem, okrętem, natomiast trzeba przeanalizować  art.  22 § 1 Kodeksu pracy ?Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.
Usług projektowych raczej bym nie wykazywał projektant  nie będzie bezpośrednio  pod kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę (wykonawcę) no chyba że ma ich na etacie, w co wątpię.
Pamiętaj że to Ty, jako zamawiający wskazujesz czynności.

Sytuacja działa w obie strony zarówno usług jak i r. budowlanej dlatego też trzeba  opisać zatrudnienie osób wykonujących czynności projektowania jak również wykonywania czynności w r.budowlanych.
A więc kontrolujesz zatrudnienie podczas sporządzania dok. projektowej po tym czasie podczas wykonywania r. budowlanej.

3,159

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ak podkreśliła Krajowa Izba Odwoławcza, porównanie wartości szacunkowej netto z wartością ofert określanych w kwotach brutto, prowadziłoby do konieczności oceny nieporównywalnych de facto elementów. W efekcie, literalna interpretacja pojęcia ?wartość zamówienia? ze znaczeniem tego pojęcia, jakie mu nadaje art. 32 ust. 1 p.z.p. szczególnie w sytuacji dot. rażąco niskiej ceny, prowadziłaby do absurdalnych wniosków. Nie można przecież porównywać ceny netto z ceną brutto.

Z tego względu KIO stoi na stanowisku, że dla celów porównawczych i oceny czy konkretna cena ofertowa nie jest rażąco niska zasadnym jest ?ubruttowienie? szacunku zamawiającego.

Wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 9 lutego 2015 r. (KIO 165/15).

powiedz kontrolującemu żeby się doszkolił big_smile

3,160

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie przekazujesz wykonawcom, trzymaj się przepisu i zamieść na stronie internetowej.

Zgadza się, bez ust.5 nic z tego.

Jakoś tego nie widzę, różnica ta sama w części 1-3.

Jak mam być szczery na razie bym się nie tykał smile

Tak na to wychodzi.

To już ich kwestia, SIWZ wszystko określa, nie będę ich prowadził za rączkę.

Jeszcze art.24.1.15 - par.5 pkt.2,3,5.

Sprawa jest popaprana, Zamawiający powinien wskazać części lub grupy części na jakie wykonawca może złożyć oferty, nawet kombinacje części które spełniały by jako całość kryteria w sposób lepszy, jednak bez ust.5 jak zauważył motylek to nie przejdzie.

Ja zamieszczam wzory już do SIWZ, wiem że jest późnej łatwiej dla mnie i samego Wykonawcy.

Projekty łącznie, proszę nie mylić tutaj usługi z r.budowlaną.

3,170

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Aspekt środowiskowy, więc jak najbardziej pasuje.

Dzielisz drogi i inne r.budowlane jeżeli łącznie nie spełniają samodzielnych funkcji technicznych czy gospodarczych, to właśnie trzeba rozróżnić, np. jeżeli drogi łączą się w jeden ciąg komunikacyjny wówczas łączę ale w przypadku dwóch dróg w różnych lokalizacjach żadne łączenie w grę nie wchodzi.

3,172

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Spoko, polecamy się co nie koledzy i koleżanki ? wink

3,173

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Możesz dać dwa kryteria cena + np. gwarancja, energooszczędność, termin dostawy (o ile czas nagli).

3,174

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tylko trzeba wziąć pod uwagę aby nie dawać "sztucznego" kryterium - niewymiernego, nic nie wnoszącego do postępowania, to również podlega weryfikacji kontrolnej.

Jeżeli całość robót łącznie spełnia funkcje gospodarcze i techniczne odpowiadające warunkom uznania za obiekt budowlany w rozumieniu dyrektywy to się z tym zgadzam.