3,051

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Nie wliczasz.

janek159 napisał/a:

A usługa nadzoru inwestorskiego, jak będzie świadczona jako odrębne zamówienie od wykonawstwa robót, to rozumiem że dodajemy do wartości kosztorysowej robót? z punktu widzenia art. 33 ust. 2? czy nie

Co!!!?

3,053

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jaki to problem?

Dobrze liczysz.

Raczej tak, książki jest w stanie dostarczyć (tak przypuszczam) każda lepsza księgarnia.

Katiqq napisał/a:

Pan Leszczyński est też zdania, że zobowiązanie, o którym mowa w rozporządzeniu powinno być złożone na skutek wezwania do złożenia dokumentów przez najwyżej ocenionego, natomiast wraz z ofertą wykonawca powinien złożyć jedynie jakieś krótkie w treści zobowiązanie, które może się znajdować np w treści formularza ofertowego.

To jak widzisz zupełnie inaczej jak wynika z opinii na UZP.

janek159 napisał/a:

Czy określając wartość robót budowlanych wynikającą z kosztorysu inwestorskiego dodajecie do niej wartość usług które są niezbędne do wykonania celem wykonania tych robót? Czyli dodajecie do wartości kosztorysowej wartość wykonania dokumentacji projektowej, która już została wykonana. I od sumy tych wartości uzależniacie zastosowanie właściwą procedury?

Absolutnie nie.

Ada napisał/a:

a jak rozumieć oryginał oświadczenia  poświadczony za zgodność w formie elektronicznej? ( 14.4 rozporządzenia )?

To jest dobre pytanie, przepis jest niejasny, nie zawiera bowiem informacji "w formie elektronicznej opatrzonej bezpiecznym kwalifikowanym podpisem elektronicznym" i wydaje się że skan z potwierdzeniem "za zgodność" powinno się uznać.

Par. 14 rozporządzenia mówi o oświadczeniach w oryginale.

3,060

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Tak, będzie podwykonawcą.

Nawet jak nie złoży w terminie 3 dni a 4 czy 5 to nie ma się czego czepiać.

Tak, uznać.

3,063

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Kosztorys nie podlega uzupełnieniu a jego brak skutkuje odrzuceniem oferty.

3,064

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

A to w procedurze zaprojektuj i wybuduj?

Tak.

3,066

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Nie.

Tak, do uzupełnienia.

marekw2 napisał/a:

Nigdzie w ustawie nie jest napisane, że zawiadomienie o wyborze oferty ma być opatrzone certyfikowanym podpisem. Wysyłasz zwykłym mailem skan zawiadomienia o wyborze oferty odczekujesz 5 dni i podpisujesz umowę.

Tak a nie inaczej.

Proponuję wyjaśnienia.

KC ma zastosowanie nadal, tutaj się nic nie zmieniło.

Będzie tak że najprawdopodobniej będzie robił to wykonawca, ale w papierach ma grać.

Art.36b.1 i jest jasne.

3,073

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Czytałem już wcześniej, trzeba uważać i zerkać do przepisów przejściowych smile

Nadal jest zastrzeżenie wykonania kluczowych przez Wykonawcę.
Pomijając to i odpowiadając na pytanie, nie musi wykonywać w całości, będzie po prostu podwykonawcą i będzie działał z wykonawcą smile

To logiczne.