3,026

(5 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Na szkoleniach mówią wiele rzeczy wink

3,027

(5 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Moim zdaniem skoro zastrzegliście możliwość, to nie jest to obligatoryjne.

3,028

(9 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Ustawa o cenach, cena zwiera w sobie wszelakie podatki.

3,029

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oczywiście takie wyjaśnienia bym przyjął.

3,030

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Najgorsze jest to że nie podano że przesłane/złożone w formie elektronicznej powinno być podpisane bezpiecznym podpisem kwalifikowanym, nie wiedzieć dlaczego tego nie napisano.

3,031

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W rozporządzeniu wyraźnie pisze co ma być w formie pisemnej a co pisemnej lub kopii za zgodność z oryginałem, w każdym razie oświadczenia tylko w formie pisemnej.

3,032

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Katiqq napisał/a:

W rb?  Jedna osoba może wykonywać kilka czynności i Twoja teoria niekoniecznie ma rację bytu Marcel.

A czy ja pisałem że 1 czynność = 1 osoba ?

Złączniki (wymagania z rozporządzenia) wrzucam do SIWZ.

Zwiększenie wynikało będzie z uchwały, dołączyć sobie kopię do postępowania i tyle.

3,035

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Trzeba określić czynności a to wiąże się z osobami smile

W takim razie bez zastosowania pzp się nie obejdzie in-house jeszcze w życie nie weszło.

To się zgadzam motylku, cały czas byłem przy dokumentach przedmiotowych a nie stanowiących treść oferty smile

Jest to spółka czy jednostka organizacyjna gminy działająca zgodnie ze statutem?

Certyfikaty, foldery, po ocenie wstępnej wraz z pozostałymi dokumentami od najwyżej ocenionego, takie jest moje zdanie.

3,040

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No i tyle.

3,041

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Energia elektryczna:
Kryterium ceny zostało zastosowane jako jedyne kryterium oceny ofert, gdyż przedmiot zamówienia ma ustalone standardy jakościowe. Standardy jakościowe zostały opisane w § 38 ? 43 Rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 4 maja 2007 r. w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego (Dz. U. nr 93 poz. 623 z późn. zm.)

To nowe postępowanie w trybie negocjacyjnym i właśnie głównym zamierzeniem tych negocjacji jest stawka, trudno też po dłuższym okresie wymagać zachowania tych samych stawek od Wykonawcy.

Jeżeli chodzi o zapis cen że nie mogą być wyższe niż te zaoferowane zam. podstawowego to ja się z tym kompletnie nie zgadzam, to tryb negocjacyjny i trudno wprost narzucać stawki.

3,044

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Cena 100% przy r.budowlanych odpada.

3,045

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A jakie znaczenie ma w tym wypadku data?

Bez projektowej i nadzoru to na pewno Janku.

Miraa napisał/a:

A co w przypadku, gdy wykonawca korzystał ze zdolności technicznych i zawodowych  wykazując spełnienie warunku, np jak w tym przykładzie powyżej -  budowa oświetlenia na 100.000 - a później wykonuje tą robotę sam i nie zgłasza nam podmiotu 3 jako podwykonwcy?

Skoro deklarował to teraz zatrudnić musi to wynika z jego oferty - wprost, wobec tego można naliczyć karę np. za nieprzedłożenie projektu umowy z podwykonawcą a w następstwie samej już umowy.

Z opinii UZP wynika, że wykonawca zawsze może sam udowodnić spełnianie warunków udziału w postępowaniu i nic nie stoi na przeszkodzie, aby uczynił to w wyniku wezwania do uzupełnienia dokumentów wystosowanego przez zamawiającego.
Bardziej mnie tutaj martwi to że Wykonawca dokonał zgłoszenia po upływie terminu na uzupełnienie a nie  w terminie.

3,049

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oczywiście uznać.

Moim zdaniem osobno.
"......należałoby w każdym przypadku zadać pytanie, jaki jest cel sporządzenia dokumentacji projektowych, czy dotyczą one tych samych przedsięwzięć inwestycyjnych. Istotne, w celu stwierdzenia występowania tożsamości przedmiotowej jest określenie celu, w którym te dokumentacje projektowe miałyby być wykonane. Przy czym sama okoliczność, że dotyczą one różnych obiektów nie odgrywa decydującej roli. Jak podkreśla się w orzecznictwie wspólnotowym zasadnicze znaczenie dla odpowiedzi, czy mamy do czynienia z zamówieniem na jeden obiekt budowlany (zarówno w zakresie prac projektowych, jak i robót budowlanych), należy przypisać okoliczności, czy wynik całości robót budowlanych lub inżynieryjnych może samoistnie spełniać funkcję gospodarczą lub techniczną."
http://blog.e-publicznydoradca.pl/przypadku-roznych-dokumentacji-projektowych-mamy-czynienia-zamowieniem-samego-rodzaju/