1,776

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bzdury? Oby nie wyszło, że prawdziwe bzdury wypisał kto inny.

Sytuacja jest podobna jak z azbestem.

Należy się zastanowić, czy zamawiający ma prawo żądać, by autoryzację=uprawnienia miał wyłącznie główny wykonawca. Według mnie NIE MA PRAWA - brak podstawy prawnej.

1,777

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ano dlatego, że podobnie żądamy np. wiedzy, doświadczenia, referencji (na wykonawcę!?) itd.
a ponadto nie wiemy na ile łatwo każdy wykonawca może dostać taką autoryzację, więc żądając wyłącznie dla głównego wykonawcy ograniczamy ewidentnie zakres wykonawców do ściśle określonego kręgu, co nie jest zgodne z przepisami prawa.

1,778

(17 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Poglądy prezentowane tu przez Darek W. są rangi szkodliwych, dlatego wysilam się na sprostowanie: w stosowaniu prawa nie ma miejsca ani na wygody ani na komplikowanie, jeśli działać, to MUSIMY zgodnie z przepisem, niezależnie od prywatnych poglądów.

1,779

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Trudno znaleźć dobre argumenty przeciw poglądom przełożonego, więc najlepiej tak przyjąć.

1,780

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W moim przekonaniu zdecydowanie: NIEkoniecznie.

1,781

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Trudno orzec - co widać.
Proponuję ponownie przeczytać art.6 i przeanalizować opis/zakres zamówienia; mnie bardziej pasuje na dostawę.

1,782

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie zależy mi na szacunku.
Jeśli chodzi o podatek, to po pierwsze popieram pomysł trzymania się cen netto, tyle że niech to będzie usankcjonowane przepisami i niech KIO oraz inne instytucje też tak ustawią poglądy, jak na razie jest inaczej, stąd też mój obecny pogląd.
Po drugie czy na pewno bylibyśmy zadowoleni, w szczególności watowcy, gdyby wszystko w handlu byłoby pokazane w cenach netto??? Wyobraźcie sobie ...  smile

1,783

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja wnioski mam inne:
1) Zamawiający nie powinien poprawiać błędu
2) Niedobra jest powszechna praktyka podawania cen w stylu: netto ... podatek ... brutto ...
Nie wiadomo na cóż kupującemu wiedza o wysokości podatku.

1,784

(17 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Wygoda to nie argument w takiej sprawie.
Argument jest w art.96.1, na samym początku i brzmi: ?w trakcie?. W trakcie - to zwykle rozumie się: od pierwszej chwili, a nie po wszystkim.

1,785

(2 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Jak umowne, to umowne, czyli gdy w umowie nie ma, to nie ma [kar] w ogóle i basta.
To jednak nie tragedia. Zawsze wykonawca ma zrobić poprawnie i zgodnie z umową, a w razie wątpliwości można sięgnąć np. do art.636 Kc lub innych.

1,786

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Błąd podwójny. Powinno być (moim zdaniem): wykluczyć na podst. art. 24.2.4.
To wydaje się oczywiste, gorzej ze zwrotem wadium - przeważa pogląd, żeby wadium nie zatrzymywać (w takiej sytuacji jak tu).

1) Pośrednik, czyli IZ, wcześniej  nie wypełnił należycie obowiązku, więc teraz powinien naprawiać swój błąd (oczywiście główny inwestor ma także prawo zrobić to sam).
2) Jeżeli ryczałt, to zanim sorry Winetou należy SPRAWDZIĆ jak on zdefiniowany w umowie (i/lub w specyfikacji). Jeżeli przykładowo napisane, że wynagrodzenie zryczałtowane przysługuje za wszystkie roboty objęte przedstawionym przedmiarem, to sorry, ale zapłata za dodatkowe elementy z zasady się należy. Jeśli wynagrodzenie typu kosztorysowego lub jakiegoś mieszanego, to też.

1,788

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja bym proponował tak:
jeśli z referencji (lub innych dokumentów) wynika spełnienie warunku, to z powodu braku wykazu nie odrzucać, ale jeśli już odrzucać - z innego powodu niż wykaz - to brak wykazu wytknąć także.

1,789

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Pewno, że tak.
Teraz jednak już widzimy, że klasyczna termomodernizacja nie spełnia warunku zadanego w specyfikacji.
Nie znamy dokładnie dokumentów wykonawcy, ale wykluczenie nie jest wykluczone, przy czym nie mamy powodów wątpić, że komisja poprawnie oceni całość.

1,790

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tak, jeśli chodzi o wątpliwości w ogóle. Zawsze pożądane krytyczne myślenie, dla niektórych takie podejście to chleb powszedni, dla niektórych to przypadek.

gerard.11 napisał/a:

co nalezy zrbic w tym przypadku?

Róbcie co chcecie.
A w ogóle to co chcecie???
I czy to nie będzie wstyd, że mając taką obsługę prawną (i wiedząc co chcecie) żebrzecie o poradę na forum  smile

Do Prezesa - art.180.4
Spieszcie się, bo termin krótki, a ten ?dokument ... do zamawiającego? nie przedłuża go.
Podobnie można było zażądać oferty, znaleźć kosztorys, pokazać zamawiającemu i próbować wyjaśnić: jest czy nie ma i co teraz. Może go faktycznie (już?) nie ma, wtedy sytuacja zupełnie odmienna.

Nie miał prawa - tak przynajmniej wynika z postów.

Tak jest,  to jego obowiązek.

Jednocześnie mam wątpliwości,  czy można w tym przypadku mówić o zamówienich uzupełniających.

1,795

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeszcze jedno.
Dla mnie najważniejsza część oferty, a może jedyna istotna występuje po słowie ?oferuję?. Skupmy się może na tym, tj. CO naprawdę wykonawca oferuje (i czy w ogóle oferuje, bo w tym miejscu bywa różnie).
Oto więc sedno: CO oferuje i czy brak formułki TO zmienia.
TO jest treścią oferty (a nie wymyślone formułki) i przez rozbieżność TEGO z ISTOTNYMI warunkami zamówienia daje się ofertę odrzucić.

1,796

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

monia_g napisał/a:

1)  Zamawiający przygotowuje wzór oferty,   2) ale w tym wzorze Wykonawca ma wpisać swoje dane, cenę oferty i wypełnić brakujące dane, ... 3)  Wykonawca wymusza jakieś zmiany umowy, bo przecież nie podpisał się pod stwierdzeniem, że zaakceptował warunki SIWZ.

1) To tak tradycyjnie, dla WYGODY stron. Nie znajduję stosownego wymogu prawnego.
2) Niezupełnie tak, tu pasują uwagi jak w 1). Należy zauważyć, że to wykonawca OFERUJE i SPORZĄDZA ofertę, zaś oferta to nie jest proste wypełnienie formularza (!).
3) Nie mogę sobie wyobrazić, mimo niezłej wyobraźni, by trzeźwo myślący zamawiający uznał takie grymaszenie. Normalna reakcja jest raczej  taka:  tongue
Chyba że ktoś tu przedstawi inne doświadczenia.

Ada napisał/a:

zostawić oferty  bez żadnej reakcji już niestety teraz nie mogę ponieważ  komisja powzięła wiadomość.

No i co z tego? Zrobiła dokument? To niech lepiej szybko wywali go na śmietnik i zapomni.

monia_g napisał/a:

... to 4) wychodzi na to, że Wykonawca może sobie zmieniać Formularz Ofertowy ...  5)  Poszukaj w wyrokach KIO ...

4) Jak to zmieniać??? Przecież to wykonawca OFERUJE i przygotowuje ofertę, z zasady robi to samodzielnie i na swoją pełną odpowiedzialność, nikt nie może go wyręczyć. 
Czy w specyfikacji może postawiliście warunek że ma oświadczyć to akurat? No to macie problem podwójny, po pierwsze warunek bez podstawy prawnej (znacie może konkretną podstawę???)
5) Nawet jeśli, to przecież dotyczyło INNEJ (!) sprawy, a w konkretnej konieczne jest indywidualne i samodzielne myślenie. Powodzenia.

1,797

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jeszcze raz ja.
Oczywiście z formalnego punktu widzenia informacja w ogłoszeniu powinna wystarczyć, konsekwencje na jej podstawie można wyciągać. Jeśli tak ciężko dostosować specyfikację do ogłoszenia, to ZOSTAWCIE ją jak jest.
Chodzi jednak o to, by nie było sprzeczności między jednym i drugim dokumentem oraz by wykonawca dostał informację możliwie najlepszej jakości, by czego nie przeoczył, nie pomylił, nie musiał analizować 2 dokumentów i porównywać - bo po co???
Dla mnie specyfikacja jest głównym dokumentem, gdzie powinno być zawarte wszystko.

1,798

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ja też.
Trudno znaleźć usprawiedliwienie by zostawić jak jest.

1,799

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Po pierwsze mimo wszędobylskości jest mało prawdopodobne wygrzebanie tej sprawy (nie pomagajmy w tym zostawiając ślady wątpliwości).
Po drugie sprawa nie ma żadnego znaczenia dla wyniku postępowania.
Po trzecie przedmiot oferty nie różni się od przedmiotu zamówienia, pominięcie formułki oświadczenia nie oznacza, że wykonawca oferuje co innego niż z formułką, ja bym nie nazywał tego niezgodnością treści.

1,800

(13 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Zamawiający25 napisał/a:

... są to środki unijne i to nie małe a Marszałkowski stoi nam nad głową...

W takim przypadku faktycznie potrzebna ostrożność. Warto sięgnąć po poradę radcy prawnego, choć najprawdopodobniej opinia może być taka: żadnej dodatkowej zapłaty.

myszy1953 napisał/a:

1) roboty dodatkowe odpadają bo trzeba było przewidzieć!! ... 2)
(pociągnąć projektanta do odpowiedzialności i niech teraz  ON myśli ) nadzór autorski chyba sprawuje ?

1) Zgadzamy się
2) Zgadzamy się, ale nie do końca. Założę się, że projektant nic nie pomoże, jednak niech się dowie co nabroił.

kasztan napisał/a:

Nie zgadzam się w tym ostatnim poście z Myszy. Zamówień dodatkowych nie jesteśmy w stanie przewidzieć

Z tym też zgadzamy się, tyle że należy odróżnić ZAMÓWIENIA dodatkowe od ROBÓT dodatkowych. Te ostatnie można rozumieć jako wszelkie roboty konieczne, by wykonać kompletny obiekt, ale nie wyszczególnione w specyfikacji - dobry przykład w naszym wątku. Konkretnych robót w praktyce nie daje się przewidzieć, ale można i należy przewidzieć możliwość ich wystąpienia oraz sposób postępowania w takich okolicznościach.