roll

1,827

(8 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Tak jest, mam podobny pogląd i doświadczenia, z jednym zastrzeżeniem.

nina napisał/a:

słyszałam ale że faktura musi być wystawiona w dniu podpisania protokołu.

Ja nie słyszałem ani wyczytałem. W ogóle taka zasada wydaje się nielogiczna, tyle że  takie zachowanie bywa czasem wygodne.

1,828

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

morgen ma opory i kombinuje jak koń pod górkę.
Nie ma starej, nie ma poprawiania NA, poprawienie jest wirtualne, w formie opisowej, a ponadto nie mylmy treści z formą.

1,829

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tu nie widzę niezgodności treści, przecież nie oferuje innego przedmiotu niż żądany. Jedynie CENA nie pasuje, tak jakby była źle obliczona, czy źle podana.

Jeśli chcecie ratować ofertę (opcja zalecana), to pomyślcie, czy realnie da się zapłacić, czy nie, moim zdaniem: tak. Jeśli bowiem przygotujecie pieniądze, to na pewno w złotych, jeśli wykonawce chcecie dostać w innej walucie, to bank pośredniczący przeliczy po swoim kursie i nie będzie żadnego problemu, tak więc teraz wyobraźmy sobie kierunek przeciwny - po problemie. Jedyna kwestia to ustalić, który bank.

1,830

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przecież chyba łatwo zorientować się, czy cena obejmuje 1 szt. czy 1op.=3szt.
Tak czy nie???
Gdy już wiemy, to poprawiamy (zgodnie z ustawą), wysyłamy poprawkę do wykonawcy, odczekujemy nakazany czas -  i po problemie.

Tu na pewno nie ma umyślnej niezgodności ze specyfikacją.

Takie moje dobre myśli i jeszcze ostatnia: powodzenia.

1,831

(8 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Jeżeli bazować na treści #4, to sprawa jest kontrowersyjna: komisja decyduje o dacie podpisania protokołu, więc też o dacie wykonania umowy i w efekcie o karach umownych. Nie widać tu nic o ograniczeniach terminu.
Jak rozumiem, chyba zachodzi kolizja z przepisami prawa, w szczególności art.7.1 pzp nakazującym równe traktowanie, bo innego wykonawcę zamawiający rękami komisji potraktuje inaczej. Na to nie może być zgody i teraz należałoby poszukać w dokumentacji ograniczeń tej swobody.

Jednocześnie jest dyskusyjne naliczanie kar umownych. Nie znaczy że nie można, ale na pewno nie według woli komisji, lecz obiektywnych okoliczności.

Najlepiej chyba gdy komisja stwierdzi w protokole, że nie występują przesłanki do naliczania kar - i tyle.

1 rok.
To powinno w zupełności wystarczyć i nie ma co cudować.

1,833

(10 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Podpisywać bez takich ceregieli.
Ustawa nie zmusza, a czynności nie są powtórzone.

1,834

(8 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

No faktycznie jakieś tu nieporozumienia, ale także niedopowiedzenia.

agaj napisał/a:

...Termin realizacji (w umowie terminem końcowym jest 1) termin podpisania protokołu odbioru)  umowy przetargowej wyznaczony był na 12.07.  Dzisiaj usłyszałam (...), że   2) będzie dobrze jak protokół odbioru będzie z dzisiaj czyli 25.07. Jak padło pytanie o aneks do umowy lub naliczanie odsetek   3)  osoba pytajaca usłyszała że mamy dowoloność.   4)  Dla mnie jest to trochę nie tak,   5)  bo w umowie możemy zmnienić termin i w tym przypadku spokojnie moglibyśmy zrobić aneks. Dla mnie jest tu jakaś luka.
6)  Macie może coś konkretnego na ten temat?

1) Nie rozumiem, bo termin to 2 daty.
2) Jak rozumiem po prostu się ucieszy, bo gorzej gdy będzie jutro albo później.
3) No trzeba popatrzeć co w umowie, specyfikacji i ogłoszeniu. Może faktycznie tak jest zapisane, choć dziwne.
4) Mnie też
5) Tak bez powodu? Ciach i nowy termin? Według losowania czy jak?
A co na to druga strona?
6) Jak będzie konkretne pytanie, to może będzie konkretna odpowiedź.

1,835

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

and1 napisał/a:

jaki charakter ma harmonogram RB stanowiący załącznik do SWIZ, czy wykonawca składając ofertę może go zmienić ?

To zależy od zapisów specyfikacji. Jeśli nie ma tam nic na ten temat, to wykonawca dyskutuje z zamawiającym na odpowiednim etapie, w końcu przyjmuje taką treść jak jest w specyfikacji bez prawa zmian.

Inna sprawa, że ustalanie treści harmonogramu w specyfikacji jest raczej nie na miejscu.

Należy pochwalić Kio za rozsądne podejście do harmonogramu. Może uelastyczni to powszechne poglądy, jak dotąd raczej sztywne.

1,836

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Z prawnego punktu widzenia ?stary? nie istnieje! Jest zawsze tylko jedna możliwość, jedyny aktualny stan prawny.

Brzydka sprawa, a nawet jakby śmierdząca - kupa się trzyma. Za nieprwadziwe informacje to .. chyba wiadomo.
Niezależnie od tego trzeba chyba wezwać do uzupełnienia apotem ewentualnie wykluczyć.

1,838

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Szkoda ofert, taka rozbieżność to zapewne drobiazg w skali całości. Starać się nie odrzucać, lecz POPRAWIAĆ. Drobny problem: jak. W tym celu warto porównać ceny jednostkowe z innymi, a może nawet porozmawiać z wykonawcą.

1,839

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tylko między innymi.
Jeśli błędnie napisałem to może poprawię.

1,840

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Coś może nie pasuje???

1,841

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dam85 napisał/a:

... niektóre osoby ... argumentują to w ten sposób, że do terminu otwarcia ofert wykonawcy nie wnieśli wadium, Zamawiający mógł się zapoznać z tym dokumentem dopiero po otwarciu ofert...

Niech więc powiedzą jakie znaczenie ma ta wiedza przed terminem składania ofert i na jakiej podstawie prawnej jej potrzebują, a wtedy będzie łatwiej o ... pochwały.

1,842

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kamyk_zar napisał/a:

Zamawiający zawezwał do uzupełnienia kosztorysu

No to mam pomysł: dla uspokojenia sytuacji można wysłać im cokolwiek z napisem ?kosztorys?.
Ciekawe co z tym zrobią, gdy nie będzie pasować do ich wyobrażeń. Z przedstawionych tu szczegółów nie wynika żadna forma tego kosztorysu, więc wiadomo...

Aha, na końcu tego opracowania można umieścić zapis: ?na podstawie powyższego przyjęto cenę: ...? Będzie kosztorys do ryczałtu że mucha nie siada.

1,843

(29 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Zgryz tu nie ma nic do rzeczy. Bierzemy formularz protokołu ZP-PN i ten nas dokładnie poprowadzi w tym zakresie: na ogół jedynie załącznik ZP-1.

Niepotrzebne tu informacje o zwiększaniu czy zaklepywaniu, musicie ustalić wartość tego zamówienia, którego akurat chcecie udzielić i wybrać odpowiednią procedurę. Jeśli wychodzi Wam 92 tys., to wychodzi poniżej progu ?unijnego? (zakładamy tu oczywiście należytą staranność).

1,845

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tu nie ma co gdybać, domyślać się i życie utrudniać. Należy przyjąć - zgodnie z ofertą - ze tamten podmiot nie zamierza uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, więc żądanie dokumentów na jego temat jest bezzasadne.
Dopiero gdy wykonawca wystąpi o zgodę na podwykonawcę, wtedy ma przedstawić dokumenty, jakie teraz wymyśliliście.

Poprawka. W omawianym przypadku katalog dokumentów podwykonawcy ogranicza się mniej więcej do 1 pozycji - jak słusznie zauważa myszy 1953 poniżej.

1,846

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Skoro konieczne, to trzeba.
Odpowiedź #2 wydaje się wyczerpująca.

Polecam lekturę w oryginale art.568 §1 Kc. Tam mowa o ?wadach budynku?, reszta to kwestia interpretacji.
Tutaj obstawiam pierwszą opcję.

1,848

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jeśli już wykonawca ma wpisać, to najlepiej niech wpisuje dla każdej pozycji, zaś dokumentację niech przysyła nie dla każdego. Wydaje się oczywisty obowiązek wzywania do uzupełnienia w przypadku braku.

Jednocześnie zaznaczam wątpliwość co zasadności w ogóle podawania nazw handlowych przez zamawiającego.
Przynajmniej niech będzie może nie dla każdej pozycji.

1,849

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Uznanie tej drugiej nie jest oczywiste, może przypadkowo wsadzili do koperty??? To do wyjaśnienia, oczywiście tylko w miarę potrzeby. Najważniejsze co wstawił do tabeli i to powinno wystarczyć.

1,850

(10 odpowiedzi, napisanych Inne)

Droga 2) nie pasuje mi ani trochę,
a w 1) to niech zamawiający wyznacza nadzór jak tylko sobie życzy (w granicach prawa).
Problem główny, to w ogóle znaleźć kompetentną osobę.