i to nawet nie troszkę, ale tyle ile będzie trzeba. Wystarczy może zrezygnować ze sztywnych procentów, uzależniając od rzeczywistych warunków atmosferycznych.

Udostępnienie kierownika bud. nie jest wykonaniem części zamówienia, to chyba oczywiste.
Udział jakiś jest, ale podobnie jak udział wypożyczalni czy sklepu z narzędziami, nie można tu wymagać jak od wykonawcy.

Jeśli zaś chodzi o referencje, to przez podarowanie komuś (np. sinkowi)  kartki z kopią opinii wcale nie powoduje, że ten ktoś (tj. np.sinek) automatycznie wszystko wie i umie (np. doradzać w zp.). Nie zróbmy sobie pułapki taką drogą.

1,878

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ja wiem, szczegóły w poście 2.

Niestety, nie mam nic gotowego pod ręką i musiałbym wymyślać.

Nie należy.

Jednocześnie zgłaszam wątpliwość co do tych referencji, bo wyczuwam nieporozumienie.

1,881

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

?

1,882

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Też tak uważam.
Jednocześnie nie uważam by to było przerzucanie problemu.

A na cóż w ogóle uzupełniające? To samo, a nawet więcej można przewidzieć w zamówieniu podstawowym  i zapisać odpowiednie klauzule.

1,884

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. Zastrzec mógł, tylko czy skutecznie. Moim zdaniem tak (w przedmiotowym zakresie)
2. Spokojnie - strach ma tylko wielkie oczy.

nina napisał/a:

Aby nie zdarzyło się tak że będą dwie oferty bo wówczas do odrzucenia.

Nie przesadzajmy, troszkę elestyczności pożądane dla dobra wszystkich.

Nie widzę konieczności aneksowania z takich powodów, chociaż może i trzeba czasem dla porządku, gdy za dużo wsadziliśmy do umowy.

1,887

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak właśnie! Zostawić i niech czeka na swój czas.
Nina mnie ubiegła.

1,888

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Polisa moim zdaniem WYSTARCZAJĄCA do naszych celów.
Polisę opłacił, związana jest z działalnością i o to chodzi
Przedmówcy zaś kombinują raczej w innym kierunku: jak ubezpieczyć przedmiot zamówienia. Otóż to ostatnie to problem zamawiającego, odrębny od oceny wykonawcy (!)

1,889

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Już wyjaśniam.
Zaufanie nie może być bezgraniczne, dlatego w interesie wykonawcy, który odpowiada (materialnie) za konkretne dzieło jest sprawdzić pomiary według własnych potrzeb, niech nie odpowiada za osoby trzecie, ale wystarczy on jeden, gdy już jest odpowiedzialny mocą umowy.

Nie jest jednak sensowne, by na etapie ofert każdy mierzył po swojemu. Na przykład gdy każdy uzyska inne wyniki, wtedy oferty nie będą porównywalne. Ponadto na tym etapie  zamawiający (a nie wykonawca) ma obowiązek przygotować bezbłędnie opis i całą specyfikację, by wykonawca mógł jej zaufać, rozstrzyga to m.in. art. 29.1.

Nie kojarzę, by wcześniej były w istotnym stopniu inne poglądy.

1,890

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Skubidu1 napisał/a:

Oględziny miały na celu dokonanie dokładnych pomiarów bo  Zamawiający podał wymiary przyblizone. Ogłedziny na miejscu miały słuzyć m.in.  dokładnemu zwymiarowaniu.

O cwaniaki i leniuchy śmierdzące! Zamiast należycie wywiązać się ze swoich obowiązków (wystarczy może wysłać 1 osobę) wymyślili, by za darmo inni zjechali się i popracowali za nich.
Jak to nazwać? Karygodne?

1,891

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Z MIRASem drobne nieporozumienie, ale bezcelowe dalsze dyskusje drążenie w tym kierunku.

Mam ciekawszy.

responder napisał/a:

Nie bardzo rozumiem. Opis za pomocą norm, aprobat certyfikatów etc. zamiast znaków towarowych to jest to czego wymaga ustawa. A przedstawienia tychże certyfikatów, aprobat itp i tak Z wymaga najpóźniej przy dokumetacji odbiorowej .

Tym razem ja rozumiem. Niekoniecznie o co chodzi responderowi, ale na jakiej podstawie prawnej można żądać (przy robotach budowlanych) ?przedstawienia tychże certyfikatów, aprobat itp. ... przy dokumetacji odbiorowej?

1,892

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

edelka napisał/a:

Bardzo proszę o wytłumaczenie, najlepiej jak krowie na rowie;)

Ja bym tak:
- w 1. etapie sortujemy wykonawców według ich cech
- w 2. etapie nie ma już po co sortować wykonawców, więc jedynie oferty (bez mieszania cech wykonawców).

Kryteria sortowania to odrębny aspekt, przykładowe już podpowiedzieli inni.

1,893

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A kto zaczął?

1,894

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Co się znowu nie podoba???  że norma jest wpisana??? A jak niby miało być skoro ustawa każe???

Poprawiłem podstawową sprawę, a reszta to problem zamawiającego, z celnego opisu nikt go nie wyręczy.

Może wygodny, ale niebezpieczny. Ja jestem za sumowaniem wartości wszystkich zamawiających. Dam przykład: przez podzielenie obiektu budowlanego na paru zamawiających łatwo można zejść poniżej progu procedury unijnej, ale tu kłania się analogia do art.32.2
Chociaż można sobie wyobrazić odwrotną sytuację: we dwóch zbudujmy 2 razy większy - w takiej łatwiej się wytłumaczyć.

1,896

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A w jaki sposób zabronione?

1,897

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

A może lepiej opisać przedmiot zamówienia w ten sposób :

Cienkowarstwowa zaprawa klejowa uniwersalna służąca do mocowania płytek ceramicznych (glazura i terakota) cementowych i kamiennych na nieodkształcających podłożach takich jak: beton, jastrych cementowy, tynk cementowy i cementowo wapienny. Stosowana wewnątrz i na zewnątrz budynków. Zgodna z normą PN-EN 12004:2008.

???

pozdrawiam

1,898

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jestem przygotowany i na ten problem: niech wnosi, ale jeśli bardziej mi zależy, to telefonuję i pytam wprost, czy już szykują odwołanie, jeśli szykują, to na pewno będą rozmawiać i to ochoczo.

Ceny nie brykają w takim stopniu, data sporządzenia naszego dokumentu jest istotna, a nie skąd biorę. To do mnie należy ocena cen i sposób wykorzystania.
Powodzenia

No tak, myszy1953 ma sporo racji, może przydać się na przyszłość, bo tu już zdarzenia nastąpiły i trzeba wymyślić optymalne zakończenie.

O określenie ?roboty zamienne? nie ma co się spierać, bo nie ma ono tu znaczenia.

Zmiana umowy nastąpiła, ale trzeba zazanaczyć, że mało istotna, więc dopuszczalna, zakres zmiany nie miałby wpływu na krąg wykonawców, raczej każdy fachowiec na chłodno to przyzna (chyba że chce zrobić na przekór). Ponadto jakieś zmiany były przewidziane w specyfikacji.

Ważna jest tu także akceptacja instytucji pośredniczącej w dofinansowaniu, pochopnie tego nie robią. W sumie nie widać naruszenia pzp w stopniu zmuszającym do robienia teraz awantury.
Powodzenia.