3,201

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No to poprawcie z art. art.87.2.1.

3,202

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jest celne porzekadło ?ślepi w karty nie grają?. Podobnie tu wykonawca miał obowiązek zastosować właściwe formularze, ale też miał prawo je zmodyfikować. Należy więc uważać że świadomie użył daty, oświadczył, podpisał i teraz musi ponosić konsekwencje. Ma obowiązek czytać co podpisuje. Jeśli zamawiający uważa, że to pomyłka, że wykonawca miał zbyt małą szansę na złożenie poprawnej oferty, to niech raczej unieważnia postępowanie.
No, można oczywiście wyjaśniać - w którym pójść kierunku.

3,203

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Proponuję poprawić na postawie art.87.2.3.
Pomyłka wydaje się prawie oczywista, a jednocześnie nie można uważać, że wykonawca zamierza dostarczyć  coś, co nie istnieje.

3,204

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

W zakresie potencjału technicznego mam wątpliwości. Po pierwsze czy konieczne jest posiadanie fili lub oddziału w ogóle a w danym miejscu w szczególności (czyżby chodziło o obsługę ludności?). Po drugie zauważam poplątanie istniejącego potencjału z wykonywaniem umowy. Po trzecie trudno prorokować, że w ciągu ściśle określonego czasu znajdzie się akuratne miejsce i że da się wszystko przygotować. Po czwarte należy już zapisać działania na wypadek, gdy to nie nastąpi.
W sumie zapisy do przemyślenia i poprawienia.

3,205

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. To pierwsze - moim zdaniem - nie kwalifikuje się do poprawiania.

2. To drugie do wyjaśnienia. Jeśli wykonawca oświadczy, że oczywiście dostarczy to co chcemy w cenie oferty, to cieszmy się, w przeciwnym wypadku oferta w zasadzie do odrzucenia. Tu też nie widzę podstawy do poprawiania.

3,206

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Złożenie oferty na druku, na którym widnieje data 28 października, jeśli z niczym nie koliduje, to trzeba uznać, wraz z datą.

Jeśli chodzi o ten drugi przypadek, to zależy od znaczenia zmiany. Jeśli zmiana była istotna, to oferta do odrzucenia ze względu na sprzeczność ze specyfikacją. Jeśli zmiana była rangi kosmetycznej, to można nie zważać. Poprawić? Nie jestem przekonany, ale można się zastanowić.

3,207

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

1) Tak, w ogóle jest zgodne, tyle że trzeba popracować nad odpowiednimi zapisami w ogłoszeniu i specyfikacji. Ustawa pozwala nawet na zmiany umowy (!), a tu jest szansa, by wszystko było w samej umowie.

2) Nie, podać pełną kwotę jaką planujemy mieć na ten cel i planujemy do niej porównać ceny ofert. Odczytanie obecnej  stanowiłoby jej ostateczne uznanie, a ponadto mogłoby spowodować odrzucenie ofert i upadek postępowania.

Przy okazji:  wyodrębnianie podatku na tym etapie uważam za bezsensowne (jeśli mam w portfelu=budżecie 100zł, to ile mam podatku???).

Co ja sądzę?
Zdecydowanie NIE WYNIKA.
To chyba logiczne.

Dla przykładu: czy z podobnego obowiązku uwzględnienia (w specyfikacji) wymagań dotyczących zabezpieczenia należytego wykonania umowy należy wnioskować, że musi ono być w każdym przypadku?

Przytoczony w zapytaniu pogląd jest nadinterpretacją przepisów, jadną z licznych prób naprawiania niedoskonałości ustawy (tak jakby ktoś chciał dobrze, nie wyszło jak należy i teraz próbuje inną drogą). UZP teraz interpretuje, tzn. próbuje uzupełnić i prostować ustawę, a wszyscy się stosują, bo przecież nikt nie będzie kopać się z koniem.

Wyjaśnienie rejestracji nie załatwia sprawy, tu trzeba raczej wyjaśnić czy informacje tam zawarte wystarczą do przedmiotowego celu czy nie, a jeśli nie, to co dalej?
Naiprawdopodobniej sprawę załatwiłoby definitywnie proste oświadczenie  (na wzór osób fizycznych).

3,210

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ale oczywiście powiadomić o tym wykonawcę - zgodnie z przepisem.

zigul napisał/a:

Komplikuje mi to sprawę, bo ilości niektórych materiałów będę znał najwcześniej w połowie października, a część mógłbym kupować już..

To nie przeszkadza w zamówieniu publicznym (choć faktycznie nieco komplikuje).
Po prostu można przewidzieć orientacyjne ilości od... do... (zaleca się zagwarantować jakieś minimalne),  wynagrodzenie za faktyczne wykonanie, napisać że ilości ostateczne pozycji Y1, Y2, Y... zostaną określone do dnia ... ,  żądać cen jednostkowych (niezmiennych) - i powinno raczej udać się.
To tak w skrócie. Powodzenia.

3,212

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Dokładnie to ja nie opowiem, bo jakby nie ma o czym.
Negocjacje takie jak każde inne. Spotykamy się (im mniej tym lepiej), dostajemy potrzebne materiały (kosztorys, może oferta), przeglądamy, analizujemy wedle własnego uznania, jak coś nie pasuje, to prosimy o wyjaśnienie/uzupełnienie, kiedy już pasuje podpisujemy umowę, sporządzamy protokól z wymaganymi załącznikami i tyle. Jak chcemy to możemy sobie pisać notatki służbowe albo podobne - w różnym czasie (z doświadczenia wiadomo że im mniej tego tym lepiej, wystarczy tyle co w przepisach).
Już jaśniej?

3,213

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Aj, niedopowiedziałem: darujmy sobie i jedno i drugie. I trzecie.
Szkoda czasu i miejsca, a zwłaszcza na bipie - jest on do poważniejszych spraw.

3,214

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Och, nie męczcie bipu.
Czyż nie wystarczy własna strona???

A termin to według mnie dowolny.

Oj, odradzam taki podział, chyba że w ramach przetargu. Mniej więcej wszystko można dostać w 1 sklepie (znam takich parę), więc dzielenie jest nieuzasadnione i można się narazić.

3,216

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeśli z oferty wyraźnie wynika, że zabraknie owego istotnego elementu, no to oferta do odrzucenia jako niezgodna ze specyfikacją.
Jesli nie jest to takie oczywiste, poprosić o wyjaśnienia i może da się ofertę uratować. To że w ofercie nie ma mowy o interfejsie, to według mnie niekoniecznie oznacza, że go nie będzie w przyszłej dostawie. Co prawda nie wiem jak on wygląda, lecz być może to prosta sprawa, wykonawca sobie nosi parę takich w torbie i wmontuje od ręki.

anulka5 napisał/a:

Podobno dobrym rozwiązaniem na ten problem jest żądanie ceny za 1 m3 oleju a nie 1dm3.

BZDURA. Przecież wystarczy zachować taką samą ilość cyfr znaczących i będzie to samo !!!
(ech, czy ktoś jeszcze pamięta cyfry znaczące?)

W takim razie ile kosztuje kropla oleju? Niiic? No proszę mi nakapać do pełna smile

3,218

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wydaje się, że zamawiający przesadnie drobiazgowo podzszedł do zagadnienia, podobnie sporządził specyfikację i z tego powodu teraz ma kłopot. Po pierwsze postęp w tej dziedzinie jest tak szybki, a różnorodność tak wielka, że praktycznie nie wiadomo jaki model w chwili dostawy (za kilka tygodni) naprawdę będzie w hurtowniach. Po drugie z tego samego powodu nie trzyma się zapasów sprzętu tego typu, jak więc określić coś, czego jeszcze się nie ma. Po trzecie śmiem przypuszczać, że zestawienie żądanych parametrów wskazuje na na innego producenta (?!) niż w ofercie zaoferowane  - i stąd może być rozbieżność.
Trafiłem?

Pod ręką mam komputer, lecz zupełnie nie wiem jaki to model, praktycznie to nie jest nikomu potrzebne!

A czy oferowana ilość gniazd pamięci jest mniejsza niż wymagana w specyfikacji ?

3,219

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Bym proponował: wezwać pisemnie po raz drugi, jeśli było tylko raz, można dać krótki termin oraz postawić ultimatum o  "wygaśnięciu obowiązku zawarcia umowy i odstąpieniu od zawarcia jej z nim", po upływie postawionego terminu szybciutko podpisać umowę z drugim wykonawcą, jeśli zechce. Na wszelki wypadek w stosownym czasie warto prosić (wystarczy tylko tego drugiego) o przedłużenie związania ofertą, choć to może nie być konieczne.
Jeśli chodzi o wykluczenie, to ustawa raczej ma jasne zasady.
Jasne już?

Może jednak coś podpowiem: spotkałem się z opinią, że w takiej sytuacji postępowanie powinno się unieważnić ze względu na brak możliwości zawarcia  umowy.
Dodatkowe oferty ustawa zdecydowanie wyklucza.

3,221

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Znam te definicje i wyroki, w każdym podkreśla się mniej więcej ?widoczna na pierwszy rzut oka, bezsporna, niebudząca wątpliwości?, czyli nie ma wahania.

W naszym przypadku, w którym występuje kosztorys, moim zdaniem tak nie musi być (choć nie wykluczam), w takim przypadku najczęściej ma zastosowanie ?inna pomyłka?.  Na ile znam się na kosztorysowaniu, to może zachodzić wiele różnych okoliczności, które powodują, że zwykle nie mamy ?oczywistości?. Na przykład kosztorys sporządza się metodą szczegółową, zaś drukuje tylko wydruki uproszczone. Zaokrąglenia dokonuje się różnorakie, ba - przy kosztorysowaniu komputerowym kosztorysant często nie pamięta co,  jak, na jakim etapie program mu zaokrągla, program może liczyć bardzo dokładnie, lecz w którymś miejscu musi zaokrąglić na wydruku, kosztorys może nie musi być sumą zaokrąglonych pozycji, cena pozycji nie musi być iloczynem ceny jednostkowej i ilości, lecz odwrotnie, cena jednostkowa jest ilorazem dokładniejszej ceny pozycji i ilości jednostek. Jeśli to wszystko co piszę jest oczywiste, jeśli wiadomo co, gdzie i jak komputer źle dodał, to może rzeczywiście mamy pomyłkę oczywistą.

Założę się jednak, że autorka pytania nie potrafi bez wahania wskazać miejsce pomyłki i właściwe liczby. Każde zawahanie dowodzi, że pomyłka nie jest oczywista.

3,222

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ArekS chyba już rozwiązał swój problem.
Warto zapamiętać:

ArekS napisał/a:

? (...) wadium wniesione w formie gwarancji ubezpieczeniowej czy bankowej musi mieć taką samą płynność jak wadium wniesione w pieniądzu, co oznacza, że dochodzenie roszczenia z tytułu zapłaty wadium nie może być utrudnione.(?)

Nota bene wyrok nie sugeruje żadnych konkretnych zapisów w dokumencie - i słusznie! Wystarczy że istniejące zapisy nie blokują płynności i nie utrudniają zapłaty. Zatem sugerowane wykluczenie z braku takiego czy owego zapisu jest w świetle tego wyroku bezzasadne.

Była dyskusja na podobny temat. Broniłem tezy i bronię nadal, że jeśli w ramach zadania tylko część robót wymaga uprawnień, to wystarczy, że nieuprawniony wykonawca zapewni do wykonania tej części wykonawcę uprawnionego.
Z każdej budowy trzeba wywozić śmieci, lecz przecież każdy wykonawca nie musi mieć na to licencji, a wystarczy, że zleci wywóz właściwemu przedsiębiorstwu.

Nie musi mieć teraz umowy. Wystarczy mu telefon w przyszłości, a teraz niech tylko wie, co należy. Jeśli mocno chcemy, to żądajmy podpisu pod takim zobowiązaniem w ofercie, lecz formalnie wystarczy prosty zapis w specyfikacji, że ?wykonawca jest obowiązany ....?

Kiedyś była w telewizji wielodniowa sprawa co zrobić z jakimś bocianem, kto, na jakiej podstawie, w jaki sposób itd. Wreszcie któryś polski profesor zakończył prosto: bociana bierze się pod pachę i przenosi.

3,224

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeśli tak, to proszę zajrzeć do przepisów i powiedzieć co to jest ?omyłka rachunkowa? (nieoczywista oczywiście) i na podstawie jakiego przepisu ją poprawić.

3,225

(6 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Dla naszej sprawy zupełnie nieważne co robił.
Ale ważne są dziesiątki innych, np.:  czy na pewno? od kiedy kto wie? kiedy podpisane zarządzenie? przez kogo? ile podpisów na protokole i czyje? kto był na otwarciu? .... itd.  To nie jest zakres do dyskusji na forum, lecz do rozważenia przez miejscowych prawników.