Ja bym to nazwał: oświadcza.

3,227

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja mam inne zdanie: raczej zostawić.
Nie wszystko musi być zapisane w dokumencie. Wystarczy się upewnić, że zamawiający otrzyma kwotę w przypadkach przewidzianych ustawą. Konkretne zapisy możemy egzekwować, gdy zapiszemy je w specyfikacji, lecz przyjdzie oszaleć gdy zamawiający zacznie wymyślać klauzule ubezpieczeń, bowiem ta dziedzina ma (na świecie) setki lat doświadczeń -  a my ile???
A z którego przepisu ustawy lub specyfikacji wynika zapis podany w zapytaniu?

Wydaje się ponadto, że ?asiek? pisze o innym przypadku.

Po takim czymś trudno cokolwiek powiedzieć.

Nie, tzn. niekoniecznie. Można przecież zatrudnić do tego właściwe przedsiębiorstwo lub osoby.

3,230

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Raczej nie (gdyby pomyłka była oczywista, to zapewne nie byłoby zapytania). Tutaj prwadopodobnie jest inna pomyłka, o której mowa w art.87.2.3.

No, to dość smutny incydent i zastanawiający.  Ciekaw jestem argumentacji.
Tam oba zadania prawdopodobnie były robione w jednym czasie i umowa z Unią obejmowała całość.

Tutaj jednak jak rozumiem mamy zadanie wyodrębnione niezależnymi od zamawiającego warunkami dofinansowania, zapewne chciałby on całość (wariant 1a),  lecz został zmuszony odłożyć część na czas nieokreślony, nie ma wystarczających środków, więc nie może obecnie zamawiać całości w efekcie pozostaje jedynie wariant 1b.

3,232

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bitter napisał/a:

Czy można zwrócić się do wystawcy referencji ... ??

Jasne że można, a dlaczegóżby nie?
Tyle że przepisy pzp. raczej nie gwarantują skuteczności prośby.
Można na początek zatelefonować, wtedy pismo może być zbędne.

Można razem.

Do wycinki drzew należy jednak zatrudnić uprawnionych pilarzy.

Jeśli chodzi o wywóz śmieci, to zależy co jest na tym placu. NIektóre rzeczy można z być może samodzielnie, niektóre formalnie nie.  W tym drugim przypadku wystarczą moim zdaniem odpowiednie zastrzeżenia w specyfikacji, że te śmieci/odpady należy przekazać uprawnionym jednostkom lub nawet zatrudnić je do zabrania. W trakcie opracowania specyfikacji radziłbym skontaktować się w tym zakresie z bardziej kompetentnymi osobami (sporo wspólnego z gospodarowaniem odpadami mają m.in. starostwa).

Uważam, że to zależy od przedmiotu zamówień i od ilości wykonawców. Jeśli przykładowo planujemy 10 projektów dróg, a potem zamówimy wszystkie u 1 wykonawcy, to nie zdziwmy się, że kontrola się zdziwi i nie tylko... Jeśli będą różnorodne obiekty (np. szkoła, droga, wodociąg, dach...) a każdy projekt wykona inny wykonawca, to ja bym się dziwił zarzutom.

3,235

(15 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Teraz po przetargu nie można dzielić na części ani odpowiedzialności ani przedmiotu zamówienia ani umowy, ani zmienić opublikowanego tekstu.  Wszystkie warunki musiały być ustalone w ramach postępowania i trzeba je teraz ściśle przestrzegać. Argument strachu przed skarbówką nie jest tu żadnym argumentem (chyba że wskaże się konkretne przepisy).
Wobec takich problemów, wysoce indywidualnych, zalecam sprawę przekazać w ręce właściwego prawnika.

3,236

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wracam do pierwotnego tematu.

darek napisał/a:

Wykonawca ... nie załaczył formularza oferty -  czy w takiej sytuacji należy go odrzucić z 89/1/2?

Raczej w inny sposób, ale to zależy co miałoby być na tym formularzu.
Sam formularz to forma, a nie treść. Jednak oferta musi mieć w końcu minimalny zakres elementów.
Proponowałby rozważyć art.89.1.8 i niezgodność z wymaganiami w tym zakresie zawartymi w Kc.
Parę miesięcy temu >danaug< napisała: ?brak tu oferty, (oferta to oświadczenie woli) z tego co piszesz ten ktoś nie napisał że chce zrealizować twoje zamówienie. Odślij ta kartkę z krótkim wyjaśnieniem?. Bardzo dobre. [http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4922]

3,237

(8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jak to nie wiadomo?
Nadal uważam, że:
- nie wolno wymagać nic z zakresu działalności gospodarczej (nie mylić z doświadczeniem przy wykonywaniu konkretnych zamówień)
- nie powinno się wymagać doświadczenia na poziomie zbyt zbliżonym do danego zamówienia lub przkraczającym go.
To było tu dyskutowane wielokrotnie.

Nie rozumiem jednak zapisu, by móc kontynuować:

cbud napisał/a:

Jeśli postawisz warunek przy doświadczeniu, iż roboty muszą być o podobnym charakterze i dodacie że mają mieć jakąś wartość (np 70% ceny oferty lub np. 15km kanalizacji) to od razu obcinają 5% dotacji i narażacie się ...

- tzn. czy problemem jest zastosowanie określenia ?o podobnym charakterze?, czy wymaganie minimalnej wartości, czy odniesienie jej do ceny oferty, czy podanie jakiejkolwiek liczby, czy jeszcze co innego?

kamil.grzeszczyk napisał/a:

jeśli nie wpadam w próg to mogę nawet z WR?

To zależy który próg. Poniżej 14000 euro bym radził nie stosować ZUPEŁNIE określeń z ustawy !!!

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Co do naturalnego - lub nie zlecania kosztorysowania razem z projektowaniem to ...

... odrębny temat. To co - ciągniemy go?

PS.
W wątku nie rozstrzygnęliśmy czy te 10 projektów/kosztorysów/nadzorów traktować łącznie i osobno, ale jak widzę nie ma takiej potrzeby.

Nie można zakładać, że wykonawca to idiota. Ponadto zauważmy, że skoro złożył ofertę, to teraz MUSI  ją wykonać.

Chwilkę, może to są warianty do wyboru? Popatrzcie zatem który bardziej Wam pasuje.

3,241

(15 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

zuzia napisał/a:

są  dwie osoby fizyczne i chcą dwie umowy

Dwie umowy czy dwa egzemplarze? Tych drugich to można od groma, lecz umowa tylko jedna !!!

3,242

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przecież właśnie napisałem -  według mnie tyle co trzeba.

Absolutnie nie widzę powodu sumowania usług kosztorysowania, projektowania oraz nadzoru inwestorskiego. Każda wymaga innych kwalifikacji.

Zazwyczaj zleca się razem w jednym zadaniu projektowanie z przedmiarami, zaś usługę nadzoru oddzielnie.  To wydaje się naturalne.

Jednak nie uważam za naturalne zlecanie kosztorysów inwestorskich wraz z projektowaniem.

Napisałem dawno i wyraźnie, że ZAPRASZAĆ - i do tej pory nie widać słów krytyki.

A dlaczego?
Robota budowlana? A dlaczego nie roboty budowałne? Może są ich tysiące? Jednym pozwoleniem można objąć tysiące - dlaczego nie?
Jeśli uwzględniać całe zadanie wartości 50 mln złotych, to nie z powodu przepisów polskiego prawa zamówień publicznych.

3,246

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie ?go?, lecz ?ją?, a raczej uważać, że oferty całkiem nie ma (jeśli brak zobowiązania ?oferuję? lub tp.).

3,247

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W mojej ocenie nie jest tak strasznie jak wydaje się niektórym i że nie tyle przepisy winne, co interpretacje i ich skutki.

3,248

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Formalnie raczej jak janek159,  oraz: wykluczyć.
Jednak gdyby zamawiającemu zależało, to mógłby już dawno delikatnie skontaktować się z wykonawcą,  przypomnieć o wymogach przepisów (i interpretacji), dostać oryginał i mieć już sprawę z głowy. Jasne???

A ja przy swoim: 1b.
Jeśli nie byłoby możliwe wydzielenie zadania w opisany sposób, to chyba nie znajdziemy lepszego przykładu i próżny staje się przepis 32.2: ?Zamawiający nie może w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy dzielić zamówienia na części lub zaniżać jego wartości?.  W ogóle więc MOŻNA dzielić i zaniżać, jedynie nie ?w celu uniknięcia stosowania przepisów?.

Jasne, że wykluczyć.
Tyle, że nie za ?niedostarczenie dok. podmiotu?, lecz na post. art. 24.2.4.
Czyż może być inaczej?