3,151

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Aneks raczej wykluczony.

W uproszczeniu postawiam tezę: w zamówieniach publicznych nie ma  żadnych aneksów.

A w ogóle: po co tu zmiana terminu???

3,152

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. Jeśli naprawdę nie ma żadnych konsekwencji rachunkowych to moim zdaniem potraktować jako omyłkę pisarską; poprosić o wyjaśnienie na ogól nie szkodzi.

2. Także - jak wyżej.

3. Jestem za potraktowaniem jako tzw. inny błąd.

1+2) Prezes raczej wie lepiej od nas
3) No, jakieś jest
4) Moim zdaniem: nie
5) Raczej tak.

3,154

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

1) To nie jest oczywiste, ale też bym darował.
2+4) Też się zgadzam
3) Każdy wykonawca powinien mieć te 10 dni niezależnie od humorów np. poczty.

1) Na ile pamiętam zapisy ustawy, to prokurent raczej miał prawo (zastępuje dowolnego członka zarządu prawie we wszystkim). Można upewnić się choćby telefonicznie w samej spółce. Pisemnie wyjaśniać w  zasadzie nie ma co, ale też można.

2. Bazowanie na informacjach internetowych może budzić wątpliwości. Jeśli chodzi o samo wykluczanie, to jak widzę nie wchodzi w rachubę, zatem propnuję formalnie anulować wezwanie do uzupełnienia.

3,156

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Antypka napisał/a:

nie Zamawiający stanowi "problem", tylko inni wykonawcy

Tym nie należy się za mocno przejmować.

Przy okazji przyszedł nowy pomysł: jednocześnie załączyć wersję papierową (wydruk), choćby mniej czytelną, pomniejszoną, czy nie do końca kompletną.

3,157

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeśli z oferty wynikał tylko ten jeden termin, to postępowanie raczej do unieważnienia.

W zakresie drugiego problemu: ogólnie to nie widzę przeszkód.

3,158

(15 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Hubalowi w niczym dotychczas nie przeszkadzał brak całkowitej kwoty w umowach.
Jednak wokół nas roi się od takich, którym wiele przeszkadza, w efekcie czasem jesteśmy zmuszani do różnych rzeczy.

Agula1242 napisał/a:

to mój "pierwszy raz"

W takim razie warto wyłożyć jak dla pierwszaka.
Zatem moje poglądy.

Agula1242 napisał/a:

czy wolna ręka czy aneks?

Najlepiej ani to ani to. Pierwsze ma takie obostrzenia, że lepiej na początek nie ruszać, a drugie też raczej nie wchodzi w rachubę. Zawsze aneks=zmiana_umowy, a zmiany nie są tolerowane przez przepisy ani kontrole, chyba że się przewidziało zgodnie z art. 144 ustawy - a co, przewidziane byly??? Tak? No to może i bez aneksu.

Marcel napisał/a:

zamówienie dodatkowe, czy roboty dodatkowe?

O tym pierwszym było powyżej, a o drugich powiem w skrócie: ?roboty dodatkowe? nie występują w przepisach, ale mogą w umowie, w`takim razie należy sprawdzić i dostosować się do tych zapisów.

Marcel napisał/a:

1) zamówienie dodatkowe, 2) a skoro nie przekracza 14 000 euro, nowa umowa itp. lecz bez konieczności stosowania reżimu ustawy.

Popieram rozwiązanie 2), tyle że to przeczy rozwiązaniu 1), które wcześniej wykluczyłem.

Marcel napisał/a:

Może być 3) protokół konieczności,   4) nowa umowa, oraz 5)  kosztorys inwestorski oraz 6)  ofertowy wykonawcy,   7) szacunkową wartość zamówienia trzeba ustalić.

Jeśli poniżej 14000 euro, to nie sosujemy ustawy i  5+7 całkiem zbędne. 4 zawsze konieczne, 6) też pożądane, zaś 3) zwykle dyskusyjne. Ja prezentuję taką logikę: protokołu konieczności nie przewiduje żaden przepis prawa, do zawarcia umowy (podstawowej) nie trzeba jego, zatem nie trzeba do żadnej innej. Dopiero w konkretnej umowie możemy zapisać protokoły konieczności, ich definicję i rolę. (!)

Apeluję do bardziej doświadczonych: jeśli się cokolwiek mylę, to proszę o sygnał.

3,160

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Pablo napisał/a:

Droga elektroniczna jest wg mnie o tyle lepsza od faksu, że ... z faksem bywa różnie

Z drogą elektroniczną jeszcze bardziej. Znam ciekawe przypadki: 1) w żaden nie można doprosić się o potwierdzenie odczytania  2) znajoma firma co parę tygodni przeżywa totalną awarię systemu. Ponadto 3) nie ma jasności ile osób może odczytać i co w przypadku ich/jego nieobecności,  4) wyłączony komputer nigdy nie sygnalizuje że czeka poczta, włączony też niekoniecznie, a wyłączanie faksu jest raczej rzadkością.

W efekcie opieramy się na faksach.

3,161

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Beata975 napisał/a:

Czy to wszystko musimy załączyć do SIWZ i zamieścić na stronie internetowej?

W takiej sytuacji może wygodniejszy byłby przetarg ograniczony? Tam nie ma dylamatów z zakresem publikacji siwz.

3,162

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Poprawić (jeśli się da) i powiadomić o poprawce - wtedy właśnie wykonawca wybiera.

3,163

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

szad napisał/a:

a czy musisz wnikać w to czyj to jest podpis?

To jest pewien problem. Jeśli dokument podpisuje osoba nie niewłaściwa, to  dokument (tu: oferta) jest nieważna. Czyż musimy zawsze zakładać, że podpis jest właściwy? Tu mamy przykład podpisu osoby prawdopodobnie nieuprawnionej i nieważności oferty.
Sprawa zdecydowanie do wyjaśnienia.

szad napisał/a:

przecież jak wyślesz zawiadomienie o wyborze oferty to właściciel zareaguje jakby oferta została złożona bez jego wiedzy.

Jak znam życie, to raczej nigdy!

3,164

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja mam: niekoniecznie, zachowajmy zdrowy rozsądek.
Jest to tylko załącznik, a załączników do głównego dokumentu na ogół nie podpisuje się (przykład: dokumentacja techniczna stanowiąca załącznik do umowy). 

Kapitalne znaczenie ma zawsze pogląd konkretnego zamawiającego i dla spokoju z nim należałoby uzgodnić.

Ja bym proponował rozważyć jeszcze inną możliwość: poprawienie oczywistego błędu pisarskiego.

Co prawda osobiście jestem za uznaniem oferty, jednak dla spokoju zalecam oficjalną poradę prawnika, oczywiście najlepiej zakładowego.

stary7777 napisał/a:

czy wtedy wartość szacunkowa tez ustalam dla trzech branz oddzielnie?

Chodzi o wartość szacunkową przede wszystkim.

3,168

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W takiej sytuacji dałbym realną szansę pełnomocnictwom na dotarcie do celu, a potem znów zastanowił się.

3,169

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak sformułowałbym pytanie o wyjaśnienie ? No, może tak: ?Zamawiający prosi o wyjaśnienie przyczyn braku drugiej strony formularza oferty i treści tam zawartych, w szczególności czy należy to rozumieć jako przeoczenie, czy jako brak zamiaru zatrudnienia podwykonawców?.

3,170

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A na jakiej podstawie jasnowidze nie mają prawa uczestniczyć???

A na jakiej podstawie wstawienie dat jest warunkiem otrzymania zamówienia???

A jeśli ktoś nie wpisze daty, czy to oznacza, że nie jest w stanie wykonać zamówienia???

2. herbaty, produkty zbożowe, produkty mleczarskie  - z reguły bywają dostępne łącznie u jednego dostawcy, zatem łączyć (było dyskutowane parokrotnie.
1. połączyć; byłbym co najwyżej za rozdzieleniem 3 branż: elektrycznej, sanitarnej i konstrukcyjno-budowlanej; w zapytaniu widzę prawie wyłącznie tę trzecią.

3,172

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie bardzo rozumiem dlaczego nie wolno kogoś upoważnić ?

Wyjaśniać to zawsze można.

3,173

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Jestem za przyjęciem faktur zarówno jednego jak i drugiego (na pewno w zapisach jest o solidarnej odpowiedzialności, zatem i zapłata powinna być solidarna)

3,174

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Z istotnych informacji widzę tylko podwykonawców. W takiej sytuacji bym prosił o wyjaśnienie w tym zakresie i działał potem stosownie do treści wyjaśnień.

3,175

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jednocześnie widzę konieczność prostowania poglądów.

cbud napisał/a:

1) albo należało wstawić w przedmiarze inne koszty - niezbędne do wykonania zadania  2) , albo wpisać, że jeśli wystapią inne to oferent powinien je ująć w ofertowym  3)  jeśli jednak nie ma dokumentacji to pozycja powinna być opisana w przedmiarze

1) jeśli cbud jako inne koszty ma na myśli ?dokumentacja geodezyjna, zaplecze budowy? itp. to ja protestuję. Żeby było jasne: przedmiar nie jest miejscem na takie sprawy. Te dwie wyliczone powinny się mieścić - w odpowiednich częściach - w cenach poszczególnych pozycji kosztorysowych, a ściślej - w kosztach pośrednich uwzględnianych w tych pozycjach.
2) To też nieprecyzyjne. NIech się mieszczą w cenach, nie należy sugerować dodatkowych pozycji !
3) Ba, piękne marzenie, każdy chciałby mieć taki przedmiar smile , tyle że praktycznie przedmiary więcej pomijają niż dokładają sad .