tez mi się wydaje, że im korona nie spadnie. w końcu mają kogoś tam pewnie na etacie od kserowania. a jak zażądam zezwolenia to żaden inny oszołom nie wystartuje, a jak wystartuje to go bęc.

Jak w SIWZ i w ogłoszeniu wpiszę:
1.    O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp, tj.:
1)    posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania,

i dokonam opisu warunku: Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie .będzie oki? wtedy nie będzie potrzeby żądać, żadnego dokumentu poza oświadczeniem o spełnianiu warunków.

tylko co w przypadku jak ofertę złoży nie bank (wiem, że to mało realne, ale na 100% nigdy nie ma pewności) to wtedy na jakiej podstawie go wykluczę?

gdybym mógł to przy kredycie nie żądałbym tych wszystkich zbędnych papierków. gdyby to był przetarg poniżej progu unijnego to żądałbym tylko oświadczeń i krs, niestety przetarg powyżej progu więc, jeżeli są wymagane uprawnienia to chyba muszę napisać jakie i żądać dokument. chyba, że się mylę?

jeżeli 2 banki zawiążą konsorcjum to warunek odnośnie uprawnień powinny spełniać łącznie razem czy każdy z osobna?


oczywistym wydaje, się że każdy z osobna, bo bank bez zezwolenia działać nie może.

czy komisję przetargową należy powołać przed ogłoszeniem przetargu, czy można ją powołać już po ogłoszeniu przetargu?

Wg mnie tak jak poniżej to by starczyło:

1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp, tj.:
1) posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania,
Zamawiający uzna warunek ten za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że posiada uprawnienia do wykonywania działalności bankowej.
.................

a żądany dokument:
- zezwolenie na rozpoczęcie działalności, wydane na podstawie art. 36 ustawy z dnia 29.8.1997r. Prawo Bankowe (Dz. U. z 2002 r. Nr 72, poz. 665, z późn. zm.) lub inny dokument równoważny uprawniający do podjęcia działalności gospodarczej w zakresie objętym przedmiotem zamówienia.

ten wątek pewnie był już poruszany.

warunek przy kredycie:
posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień, tj. ....................................................................

co powinienem wpisać po tj.? wystarczy: Wykonawca musi posiadać uprawnienia do wykonywania czynności bankowych, zgodnie z ustawą z dnia 29.8.1997 roku ? Prawo bankowe (Dz. U. z 2002 r. Nr 72, poz. 665 z późn. zm.).

z tego co pamiętam to nie wszystkie banki działają w oparciu o tę ustawę. chyba BGK funkcjonuje jakoś inaczej?

pozdrawiam

szad

spotkałem tez się z takim rozwiązaniem, że żąda się 2 usług o wartości np. co najmniej 90 tys. netto każda. jeżeli wykonawcy z 5 miejsca mają ta samą liczbę usług (czyli tą samą liczbę punktów) to zaproszony zostanie, ten wykonawca którego sumaryczna wartość wykazanych usług jest największa. myślę, ze jest to jakieś rozwiązanie, bo musiałby stać się niezły fart, żeby ci z 5 miejsca mieli taką samą wartość zsumowanych cen usług.

trochę nie kumam pierwszego zdania ale rozumiem, że zgadzasz się z przyjętą przez nas punktacją?

odnośnie reszty, to rozumiem, że jeżeli bardzo zależy nam na terminie to należałoby dać np. wagę kryterium termin 30%.

mam do przeprowadzenia dialog konkurencyjny. czy ktoś z Was może już to przerabiał? na co zwrócić szczególną uwagę?

1) w jaki sposób dokonać oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu? jeżeli kładę warunek, że mają wykazać że wykonali 2 usługi podobne do przedmiotu zamówienia, to mogę przyjąć, że za te 2 wykazane usługi wykonawca otrzyma 1 pkt, a za każdą następną wykazaną usługę po 1 pkt?

2) do dialogu zamierzamy zaprosić 5 wykonawców. co w przypadku jeżeli w wyniku oceny na piątym miejscu znajdą się 2 wykonawcy z tą samą liczbą punktów? mam wtedy zaprosić ich obu?

ocena spełniania warunków w dialogu jest identyczna jak w przetargu ograniczonym, negocjacjach, może ktoś z was ma inną propozycję na sposób oceny?

pozdrawiam

szad

przy przyjętej przeze mnie punktacji, waga tego kryterium byłaby 10%.  cena 90%, tak żeby wykonawca mógł uzyskać max 100 pkt

jeżeli z kosztorysu inwestorskiego wynika, że wartość jest poniżej 14tys. euro to ja bym nie zawracał sobie głowę ustawą. ewentualnie można zrobić coś na wzór rozeznania się w rynku, bo ceny robót budowlanych są bardzo rozbieżne. chyba, że macie sprawdzonego wykonawcę.

no to po zapoznaniu się z ta opinią, jak wg was powinien wyglądać wzór oświadczenia o spełnianiu warunków w postępowaniu?

witam,
szef chce aby jednym z kryteriów oceny ofert był termin wykonania. jeżeli przyjmę jako kryterium termin wykonania to co powinienem wpisać w ogłoszeniu w sekcji dotyczącej wykonania zamówienia? ostateczny termin? np. 31.12.2010, wtedy, kryterium termin mogłoby wyglądać mniej więcej tak:
wykonanie zamówienia:
- do 31.12.2010r - 0 pkt;
- do 16.12.2010r - 5 pkt;
- do 30.11.2010r - 10 pkt;

Jest to poprawne?

pozdrawiam

szad

w którym miejscu na tej stronie jest dokładnie to wystąpienie?

1,591

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

zgodnie z art. 92.2 informuję o wykonawcach wykluczonych, podając uzasadnienie prawne i faktyczne. jeżeli w tych uzasadnieniach wspominam, że oferta została odrzucona to chyba nie muszę jeszcze raz podawać tych wykonawców, żeby wypełnić zapis art. 92 ust. 2?

czy lepiej napisać, że zamawiający zawiadamia:
1) że zostały odrzucone oferty wykonawców X i Y
2) że zostali wykluczeni wykonawcy X i Y

1,592

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

pytanie może głupie: czy oferta uznana za odrzuconą to jest to samo co oferta odrzucona?

1,593

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

a macie może jakieś wyroki potwierdzające nasze stanowisko?
znalazłem coś takiego - Sygn. akt KIO/UZP 1711/09

1,594

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

czyli powinienem wykonawce wykluczyć na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 a ofertę uznać za odrzuconą?

1,595

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

no i mam problem. wezwałem do uzupełnienia zaświadczenia z zus. dostałem zaświadczenia wystawione z datą 17.05.2010 potwierdzające że wykonawca nie posiada zaległości według stanu na dzień 17.05.2010.
a termin składania ofert upłynął 14.05.2010. czy powyższe zaświadczenie potwierdza niezaleganie z opłatami na dzień 14.05.2010? w treści nie pojawia się ta data. z drugiej strony 15 i 16 to weekend więc można by przyjąć że od piątku do poniedziałku nic się nie zmieniło.

z drugiej strony zgodnie z rozporządzeniem to zaświadczenie powinno być wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert. czy zaświadczenie wystawione po terminie składania ofert spełnia te wymogi?

proszę o pomoc

szad

w sumie racja. bo jak nie ma pełnomocnictwa i wpisu do dz.ew.gosp. to tak faktycznie nie wiadomo czy osoba podpisująca ofertę ma do tego prawo.

1,597

(7 odpowiedzi, napisanych Wadium)

dzięki smile

1,598

(7 odpowiedzi, napisanych Wadium)

szukam innych wyroków niż UZP/ZO/0-2217/06 na temat, że wadium musi być na koncie Zamachowskiego przed upływem terminu składania ofert.

pozdrawiam

szad

witam,

ten temat już był pewnie poruszany na forum.
otwarcie ofert. 11.05.2010. do oferty wykonawca dołącza zaświadczenie z ZUS z datą 11.01.2010. wzywam do uzupełnienia bo wystawiony wcześniej niż 3 miesiące przed otwarciem ofert.
jeżeli dostanę nowe zaświadczenie wystawione z datą po otwarciu ofert np. 14.05.2010 to mam uznać ten dokument?
czy powinien być ten dokument wystawiony z datą najpóźniej 11.05.2010?

pozdrawiam

szad

1,600

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

z KRS wynika że zarząd jest 2-osobowy. Drugi z członków ma na imię Wiesław i z tego podpisu można po głębszej analizie dojść do wniosku że pierwszy człon podpisu  to Wiesław.
z drugiej strony jest sens w to wnikać skoro podlegają wykluczeniu bo wadium nie było na czas?