Piszę z tel, nie mam przy sobie ustawy, jeśli dobrze pamiętam to 93.1.6
Ja mam otwarcie ofert 24.12, a dostawę również na 27 ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez psz
Piszę z tel, nie mam przy sobie ustawy, jeśli dobrze pamiętam to 93.1.6
Ja mam otwarcie ofert 24.12, a dostawę również na 27 ![]()
Hubal - ja nikomu nie doradzałem żadnych zapisów. Ogólnie biorąc Twoja umowa to Twój indywidualny problem i możesz sobie podpisać umowę na dostawę paliwa, na 12 miesięcy, bez ilości bo po co ona komu?
Karolk celnie napisał to co jest oczywiste. Bez tych zapisów umowa realizowana byłaby tak samo i kończyłaby się tak samo (pod warunkiem nie zamieszczania jakichś specyficznych zapisów)!
Hubal - o tym piszę od początku - różnica jest taka, że nie potrzeba takich zapisów.
Odpowiedni zapis potrzebujesz wtedy kiedy chcesz to rozwiązać w inny sposób.
Dam Ci inny przykład:
Prowadzisz działalność i podpisujesz umowę z miejscowym ośrodkiem sportu, który ma basen. W umowie masz zapis, że kupujesz np. 20 karnetów i w sumie ilość godzin np. 500. Ważne od 21.12.2012 r. do 20.12.2013.
Chodzicie sobie na basen, pluskacie się, pływacie, zjeżdżacie...
Aż nadchodzi wrzesień - BACH! Limit wyczerpany, spędziliście w sumie 500h na basenie.
Pytanie za 100 pkt - czy umowa została zrealizowana?
A może jednak skoro umowa jest ważna, bo przecież jest do 20.12.2013 r i nie ma w niej zapisów jak w #18 to przychodzicie sobie na basen, ale nie wchodzicie się pluskać (bo przecież godziny wykorzystane) i cieszycie się samą ważnością umowy?
Ilość stacji to jest właściwość wykonawcy, ale opisana w odpowiedni sposób nie będzie sprzeczna z duchem 91.3.
No - jest problem - ustawa tego nie przewiduje (tak jak wiele innych rzeczy zresztą). Można by rzec, iż nie dokonanie wyboru w terminie związania ofertą jest naruszeniem dyscypliny finansów publicznych i naruszenie ustawy pzp.
Możesz napisać coś więcej o naruszeniu dyscypliny?
@Agaj - kryterium wygórowane? Przecież Covec nie określił wagi kryterium ani żadnego minimum.
Covec - ja bym poszedł w inną stronę.
Określiłbym minimalną ilość stacji na województwa jakie was interesują (jeśli wszystkie to na wszystkie) i zrobiłbym to elastycznie.
Jeśli jesteście z Mazowieckiego to np. 10 stacji tamże, mniej jeździcie do Zachodniopomorskiego to np. 2 czy 3.
Zobacz np. ile stacji BP ma w centrum i na zachodzie kraju, a jak mało na wschodzie.
Chętnie przypomnę Ci ten przepis - jest to art. 29 ust.1 upzp ![]()
Proszę nie mieszać RB z usługami i dostawami - tu zastosowanie będzie miał art. 31 ust. 1 upzp.
Ilość nie jest żadnym fetyszem bo ja piszę o równoważności ilości i czasu.
Z tego co Ty piszesz wynika, że fetyszyzujesz czas.
Hubal - jeśli dwie osoby chcą się spotkać, to co jest ważniejsze? Miejsce czy czas?
Zgadza się, jeśli używane są szczególne zapisy jak w pkt. 2 to byłoby to możliwe, ale nie na gruncie pzp. Nie możesz w pzp podpisać umowy bez ilości, a tylko na określony czas. Możesz mieć jakieś widełki, zapisy zmieniające ilość, ale wyłącznie "na czas" umowy nie możesz podpisać.
Odnośnie pkt. 5 - skoro w pytaniu był postawiony problem jak kupować do upływu terminu, to znaczy, że termin pozostaje nadal ważny i umowa nie wygasła, bo gdyby wygasła, to nie może być mowy o terminie przyszłym! - to znaczy, że termin pozostaje ważny wg pytającego, a nie obiektywnie. Gdyby pytający miał umowę z zapisem odnośnie wyłącznie czasu jej trwania to cały temat byłby bezpodstawny, ale jednak tak nie jest bo pojawia się ilość.
1. Po prostu napisz albo sam się przyjrzyj bo czas trwania nie jest ważniejszy od ilości.
Nie lubisz Bożego Narodzenia?
:D
psz napisał/a:Załóżmy, że już całe zamówienie zostało zrealizowane. W takim przypadku umowa już nie obowiązuje bo jest ona do czasu albo do ilości.
Sprzeczność. Jeśli umowa była na termin, to on nie upłynął i umowa prawdopodobnie nadal obowiązuje. Jeśli zaś była na ilość, to po wyczerpaniu limitu umowa wygasa i automatycznie od tego momentu potrzeba korzystać z nowego zamówienia. Nie można zakładać, że 14000? wystarczy.
Jaka sprzeczność?
Co to znaczy - jeśli była na termin/ilość?
Wiadomo, że była na termin i na ilość.
Jeśli kończy się jedno albo drugie albo obydwa to umowę uważa się za zakończoną.
Nie wiem czemu dla Ciebie większe znaczenie ma czas, kiedy te czynniki (ilość/czas) są równoważne.
Ale było też napisane
darioberni napisał/a:PN na ... na okres 02.2012r. -02.2013r.
Przy takim zapisie umowa nadal trwa. Jeśli jednak macie rację i umowa nie trwa, to nie należy zawracać głowy tym drugim zamówionkiem, lecz od razu walić nowe pełne zamówienie (!). Tak czy owak nie widzę tu miejsca na to zamówionko.
Oczywiście istotne są zapisy w dokumentach, ale czuję, że tam nie ma nic, co by przeszkadzało mojej tezie.
Załóżmy, że już całe zamówienie zostało zrealizowane.
W takim przypadku umowa już nie obowiązuje bo jest ona do czasu albo do ilości.
Ilość została zrealizowana to umowa została zrealizowana.
Gdyby całą ilość zamówili w pierwszym miesiącu to już wtedy byłaby zrealizowana.
Notatka o realizacji i można kupować/ogłaszać przetarg.
Czy była zmiana TSO?
"2. W grudniu 2012 na pewno wyczerpana zostanie wartość umowy."
Więc nie będzie umowy.
4.8 - umowa i tankować.
4. Szacunek całości?
Jeśli całość ponad 14000 to nowe postępowanie.
Nic, podpisuje się formularz, a nie strony.
Czyż nie jest to napisane wprost?
Hubal - chodziło o serwis, a nie o producenta. Autoryzowany ma być po to, żeby np. nie stracić gwarancji.
Moim zdaniem wystarczy taki wymóg zapisać w SIWZ, a oświadczenia niepotrzebne.
Ja niczego takiego nie znalazłem dlatego wpisywałem X S.A. z Y Sp. z o.o., a dane teleadresowe lidera.
Art 46 ust. 1 upzp
A że nie ma takiej możliwości to pozostają wspomniane kroki.
Nie ma potrzeby i sensu pisanie o pełnomocnictwie w ogłoszeniu o wyborze najkorzystniejszej. To nie miejsce na informowanie świata o ich sposobie reprezentacji.
Życzę wszystkim zamawiającym takich nieudolnych kontrolerów, którzy znajdują tylko takie "błędy" ![]()
Fenris - błąd. Jeśli wykonawca z wystawiającym referencje mają cohones i podtrzymują stanowisko to zamawiający dopiero pokazuje, że ma większe kiedy mimo to nie podpisuje umowy (nie wiadomo czy to oferta najkorzystniejsza).
Rozwiązanie jest 1. Wyjaśniasz sprawę na gruncie pzp i zgłoszenie do prokuratury.
Samo to wymyśliłeś czy ktoś Ci podpowiedział?
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez psz
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc