Covec - przeczytałem większość tego wyroku, ale nie znalazłem odpowiedniego fragmentu.
Jak dla mnie 411/11 jest z boku tego problemu, chyba, że poświęcisz chwilę na znalezienie tych fragmentów.

covec napisał/a:

Właśnie czytam "PP". Podzielę się:
KIO 2584/11, KIO 411/11.
"zamawiający mimo posiadania całkowitej pewności co do rzetelność posiadanych informacji nie powinien podejmować decyzji bez uprzedniego wezwania wykonawcy do złożenia wyjaśnień" str. 16 PP nr1/2013.

Logiczną konsekwencją jest, że należy korzystać z wezwania do złożenia wyjaśnień po prostu zawsze.

Tak, ja odrzucam oferty po sprawdzeniu w innych źródłach (konkurencja też jest tu przydatna), ale oczywiście muszę być pewny swego.

1,254

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A po co pocztą? Wysyłasz faxem gdzie doręczenie następuje od razu i pocztą kiedy tego nie wiadomo.
89.1.7 mówi "od dnia doręczenia".

1,255

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A jaką drogą wysłałeś zawiadomienie?

A jest?

1,257

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Może chodzić tylko o wartość pieniężną.

"liczba przeszkolonych osób, liczba dostarczonych komputerów, metraż wykonanego ogrodzenia itp." - to jest ilość.

1,258

(2 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Covecowi chodziło o ten wątek -

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10741

Jeśli nie masz specjalnych zapisów to umowa kończy się z tym co kończy się wcześniej.

Arek1980 napisał/a:

tak, to co mam wg ustawodawcy zrobić?
Bo czytając art. 96 i 97 wynikałoby, że mogę zwrócić próbki na wniosek, oraz że mam przez okres 4 lat ( w tym przypadku nawet więcej bo trwałość projektu dofinansowanego wynosi min. 5 lat od zakończenia) przechowywać protokół z załącznikami, więc również oferty, a co za tym idzie próbki, które stanowiły znaczącą treść oferty.

Na chłopski rozum, powinienem odpisać Wykonawcom, że zwrócę im próbki, ale po okresie 5 lat od zakończenia Projektu, czyli w okolicy połowy roku 2020.
W końcu w tym przypadku w art.97.ust2 nie użyto kolejnego magicznego słowa "niezwłocznie".
Tylko wtedy po jaką cholerę byłby zapis, że zwracam tym których oferty nie zostały wybrane, skoro po okresie tych min. 4 lat mógłbym zwrócić wszystkim?

97.2 traktujesz jako lex specialis w stosunku do przepisów o integralności oferty i przechowywania jej przez 4 lata. Nie ma co szukać drugiego dna. Na chłopski rozum - jest wniosek o zwrot próbki - zwracasz próbkę. Prościej tego nie mogli opisać.

covec napisał/a:

Oferty pozostają u zamawiającego, a jeśli próbki stanowią treść oferty to również wg mnie powinny pozostać. Oddasz próbki to kontrola się doczepi że oddałeś cześć oferty.

Powinny zostać jeśli nikt nie złoży wniosku o zwrot próbki.
Oczywiście, że możesz oddać część oferty - przecież masz 97.2. Ustawodawca tego, w określonych okolicznościach, od zamawiającego chce.

"Bo jak zwykle nasza kochana ustawa nie precyzuje, czy dopuszczając zwrot próbek (art.97) mówi o próbkach, o których mówi Rozporządzenie i które składane były wyłącznie na potwierdzenie spełniania warunków, czy o wszystkich, również tych które podlegają ocenie i stanowią treść oferty."

Zawsze coś będzie źle - jak czegoś nie ma to lipa, jak za dużo przepisów to ustawa jest zbyt skomplikowana.

Skoro ustawa nie rozróżnia próbek to znaczy, że dla ustawodawcy nie miało znaczenia po co były próbki, ale ma dla niego znaczenie co masz z nimi zrobić po postępowaniu.

1,261

(10 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Sprawozdania robimy tak jak w poprzednim roku.

Nie będzie sprawozdań w przyszłym roku bo będzie kolejny koniec świata.

Majowie powiedzieli, że koniec świata będzie w grudniu, a Grudniowie powiedzieli, że w maju (ma być w maju 2013) smile

1,262

(10 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Jeśli jesteś w stanie udzielić zamówienia w 2012 r. to może się zmienić, jeśli nie to możesz wysłać.

Hrabal - czy mali i średni padną z wrażenia na kolana, to nie będzie zasługa UZP tylko zamawiających, jeśli będzie ich przerastać dzielenie przetargu na części.

Jak najbardziej możesz.

1,265

(2 odpowiedzi, napisanych Inne)

Jeśli ktoś chce wiedzieć jak takowy się robi:

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,przetarg-w-sadzie-okregowym-br-jeden-dzien-na-skladanie-ofert,72145.html

smile

1,266

(1 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Najkrócej to:
1. Starego.
2. Nowy.
3. Nie

Tak.

http://simap.europa.eu/enotices/changeLanguage.do?language=pl

Wtedy wg. uchwały zmieniasz sobie daty jak ci się podoba i w razie kontroli mówisz, że i tak byś przeprowadził nowe postępowanie z nowymi datami. smile

Wiem, że to bez sensu, ale jaka uchwała takie wnioski.

Ale jak wskazuje taki błąd to kto wyszedł na durnia?:)

Z nas nie robi. Z kogoś innego.

1,271

(4 odpowiedzi, napisanych Inne)

Dzięki, również zdrowych i pogodnych:)

1,272

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak dla mnie wystarczyłaby zmiana linii orzekania przez KIO. Skoro Zamawiający dysponuje pieniędzmi publicznymi to jego interes (najczęściej) jest częścią interesu publicznego.

Głośno ostatnio o problemach finansowych przy budowie autostrad czy w szpitalach.

Czy sedno działalności GDDKiA i szpitali to tylko "interes zamawiającego" czy może działalność tych instytucji to część interesu publicznego?

Albo krócej - czy celem nadrzędnym tych instytucji jest dobry wynik finansowy?

1,273

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak czy inaczej nie ma innej drogi. To wyważanie najsłabszych drzwi, dlatego ja mimo wszystko zastosowałbym 93.1.6 bo co innego?

1,274

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie robiłbym tego. Ewentualnie z odrzuceniem. Bez odrzucania wstrzymałbym się z unieważnieniem.

1,275

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie musisz. Jeśli jeszcze nie odrzuciłeś ofert to też nie musisz tego robić. Tylko odczekać do 28 i unieważnić.