No i zacznij wysyłać mailem.

1,227

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

A co macie na sprzedaż? smile

Nie ma obowiązku - art. 6a upzp.

1,229

(2 odpowiedzi, napisanych Inne)

Budzi to mój sprzeciw.

1,230

(21 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

radas napisał/a:

Szybki spacer robi swoje. Chyba jednak ma. Wydaje się więc, że trzeba starac się o unieważnienie umowy. W przypadku jeżeli starania okażą się bezskuteczne, należy odstąpić od umowy na zasadach ogólnych i zapłacić odszkodowanie. Za nic w świecie nie należy pozwalać na wykonywanie przez wykonawcę czynności związanych z przygotowaniem lub realizacją umowy. Czym prędzej należy ogłosić nowy przetarg i wybrac nowego wykonawce.

Zbyt szybki swojego jednak nie robi. Nie ma, bo #15 odnosił się do #13, który to odnosi się do #11, a nie problemu z #1.

Spacer był związany z ogłoszeniem (co zrobić z umową napisałem w #2), a Ty do tego się nie odniosłeś. Co więc zrobić, Radasie, z ogłoszeniem o udz. zam?

1,231

(15 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Nie, nie przyznamy,że to dziwne bo to normalne. Wałkowane wiele razy. Robisz postępowanie na 10 części. 9 wychodzi, 1 o wartości 30k zl. Co robisz? Korzystasz z 4.8. 

Oczywiście nie można udzielić tego zamówienia z 67.1.3 bo nie masz do tego prawa. Ustawodawca w art. 4 przedstawił to jasno. Jak stosujesz nieprawidłowo 67.1.3 to tylko mącisz ludziom w głowach bo mogą myśleć, że jak robisz postępowanie "w ustawie" to mają jakieś wynikające z niej prawa.

1,232

(21 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

No chyba nie. Teraz na spacerniaku jest miejsce dla Radasa, a po spacerku zapraszam do lektury całego wątku, zwłaszcza post #2.

Napisz Radas co z tym zrobić bo Twój post #15 nie ma nic wspólnego z postem #13.

1,233

(21 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Tak

1,234

(21 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Udzieliłaś zamówienia.

1,235

(21 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Czemu podejrzana? Nie siedzę cały czas przy komputerze, muszę przynajmniej raz na jakiś czas "pospacerować".

Nie ma możliwości unieważnienia postępowania. Procedura nie przewiduje  aż takiego "cofania się w czasie" (bardziej chodzi o zdarzenia jak podpisanie umowy)

Nie wiem na jakiej podstawie miałoby to postępowanie zostać unieważnione?

Czy jakby zamawiający obudził się po 6 miesiącach to też miałby unieważnić postępowanie?

Sądzę, że nie wszystkie rzeczy da się naprawić, zrobić. Trzeba to szybko zamknąć i robić nowe postępowanie.

1,236

(21 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Żadne ogłoszenie o zmianie ogłoszenia. Nie ma żadnego unieważnienia postępowania. Co najwyżej rozwiązanie umowy (kwestia jak) w skończonym już postępowaniu.
Ogłoszenie o zmianie zrobiłabyś gdybyś wykryła jakiś błąd, na inne zmiany już za późno.

1,237

(21 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Żeby zastosować art. 145 potrzebujesz, aby były spełnione dokładnie te same przesłanki jakie potrzebne są do unieważnienia postępowania na podstawie art. 93.1.6. Poszukaj w archiwum odpowiedniego tematu, dyskusja o tym była ok. 2-3 tyg. temu.

Jeśli nie masz przesłanek do zastosowania art. 145 to kolejnym najlepszym rozwiązaniem jest rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

Podstawowe pytanie jednak, to czy nie ma w umowie zapisów, które mogłyby być przydatne w waszej sytuacji?

Jeśli powyższe nie starcza to można spróbować przeforsować art. 145. Może wykonawca nie będzie oponował.

Ostatnim rozwiązaniem jest wypowiedzenie umowy i wzięcie konsekwencji na klatę.

1,238

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

No ma się tak, że czemu miałabyś naciskać na gorszy sprzęt jeśli możesz dostać lepszy?
Dla mnie nienaruszalność/niezmienność oferty nie przebija zdrowego rozsądku.

1,239

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ja bym przyjął. Jeśli cena nie ulega zmianie, parametry są lepsze (i nie jest to tylko moje wyobrażenie) to bez problemów przyjąłbym taki sprzęt.

1,240

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Niestety w takim systemie w chwili faktycznej dostawy wykonawca nie mógł wymienić sprzętu na lepszy (też spełniający parametry), ponieważ oznaczałoby to zmianę oferty.

To rozwiązanie się sprawdza. Jeśli zmiana jest korzystna dla zamawiającego to bez dyskusji można przyjąć lepszy sprzęt.

Tak - możesz mieć sztywną specyfikację, którą wykonawcy potwierdzają oświadczeniem, bez wpisywania wartości parametrów.

Pamiętam co życzyłem. Podtrzymuję smile

Częściowo ten pęd wynika z zachowań stadnych. "Wszyscy" się rzucili bo inni się rzucili. Niewielu zostanie bez i wtedy przychodzi taka kontrola: czemu nie macie regulaminu skoro wszyscy go mają?

Ktoś wypił zbyt mocną herbatę i mu się w głowie zakręciło... Nie ma obowiązku posiadania regulaminu udzielania zamówień poniżej 14 000 EUR.

Przetarg bo przekraczacie 14 000 EUR.

"czy moszna tylko ogłoszeniem?"
Nie, moszna workiem.

Mhm.

1,245

(15 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Takiemu prawnikowi to nie podstawy lub orzeczenia są potrzebne tylko szkolenia i szkoła.

Art. 4.8 wciąż obowiązuje i ma się dobrze.

Jeśli macie środki unijne to potwierdź jak masz udzielić tak małego zamówienia -  na pewno nie na podstawie ustawy pzp

1,246

(15 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Rozwiążcie umowę za porozumieniem stron.

A zauważyłeś drastyczne zmiany w cenach?

"W konsekwencji uznać należy, iż wskazane przez Odwołującego jako środek dowodowy,
wydruki z tychże stron nie są właściwe dla wykazania nieprawdziwości twierdzeń
Przystępującego. Zdaniem Izby, informacje zamieszczone w Internecie posiadają niską
wartość dowodową, gdyż treści zawarte w Internecie nie mają charakteru wyczerpującego.
Stanowią one określony materiał reklamowy służący zwykle przedstawieniu pewnych
informacji w oznaczonym zakresie. Ich celem jest rozpowszechnienie wiedzy na określony
temat, w taki sposób, żeby użytkownik Internetu, poszukując wiadomości w tym przedmiocie powziął wiedzę o produkcie w takim zakresie aby zachęcić go do jego nabycia. Informacje ze stron internetowych nie mają cech dokumentu, a ponadto nie ma pewności co do ich aktualności jak również nie ma pewności kto i w jakim celu dokonał ich tam zamieszczenia."

A to złote myśli Przewodniczącego Emila Kawy z KIO 2584/11.

Oczywiście zamawiający zyskuje taką pewność jak wezwie wykonawcę, a ten sam przedstawi wydruk ze strony internetowej. Dzięki KIO - ustami P. Stręciwilk - dowiedziałem się, że nie mogę przyjąć takich wyjaśnień. Kolejne w kolejce są katalogi, foldery, specyfikacje. To wszystko nie ma znaczenia.

Teraz będą się liczyć tylko wyjaśnienia prosto od producenta.

Nie mogę tego znaleźć, mam tylko takie coś: Izba w tym zakresie uznała, ?e podstawy do
uwzględnienia zarzutów odwołania skutkujących odrzuceniem jakiejś oferty w postępowaniu
z powodu jej sprzeczności z wymogami SIWZ, nie mogą stanowić wydruki ze strony
internetowej. Odwołujący wywodzi, ?e informacje producenta zamieszczone na stronach
internetowych potwierdzają bądź nie, ?e określony sprzęt informatyczny oznaczony
określonym modelem posiada jakąś funkcjonalność wymaganą w danym postępowaniu.