1,326

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

To określa specyfikacja. Wątpliwości powstały bo Wojciech został wprowadzony w błąd. Jeśli to nie pomyłka zamawiającego tylko taki ma stan wiedzy to jak sądzisz - co odpowie Wojciechowi na zapytanie pisemne?

1,327

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zamawiający wprowadził Cię w błąd. Jeśli będziesz dzwonił do niego jeszcze raz to po prostu stwierdzaj fakty, nie pytaj go bo już udowodnił, że nie można na nim polegać.

Nie wiem jakie zapytanie z 38.4 miałbyś wystosować do zamawiającego.

Możesz złożyć ofertę sam i wykorzystać doświadczenie hodowcy.

W SIZW muszą być wszelkie zapisy co jest w takim wypadku wymagane na potwierdzenie powyższego.

Magii nie ma - MOŻE.

Tak - słowo w słowo.

1,330

(2 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Może jak najbardziej z datą otwarcia ofert, nie wiedział czy nie będzie wykonywał innych czynności w postępowaniu. Tej też przecież nie planował bo udzielił upoważnienia.

Żeby ludzie mieli tylko takie dylematy...

Tylko unieważnienie - szkoda pióra...

(załóżmy), że się zgadzamy skoro musimy.

Z czego wynika utrata gwarancji?
Napisałeś, że wykonawca B będzie wykonywał dodatkowe instalacje, więc nie musi to być przesłanka do utraty gwarancji udzielonej przez wykonawcę A.

Ewentualne wygaśnięcie gwarancji z powodu wykonywania robót przez nowego wykonawcę może być argumentem za udzieleniem zamówienia z WR.

Zgadzasz się.

1,333

(3 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Poszukałeś w historii forum? Było wałkowane. 1 i 2 bez sensu. 3, ale może być wcześniej, np. przy okazji zapytania z 38.4.

1,334

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie, czerwonym nie wystarczy, trzeba jeszcze zielonym. Podpisy muszą być. Ja dorzucam jeszcze podstawę prawną.

Tak

Apollo napisał/a:
psz napisał/a:

87 ma zastosowanie do całej oferty.

Nie całej, a treści oferty. Oświadczenie o spełnianiu warunków ... nie stanowi treści oferty, więc i wspomniany art. nie będzie miał zastosowania.

Sądzę, że gdyby o to chodziło prawodawcy to wyraźnie by to podkreślił. Nie ma w tym artykule takich zastrzeżeń, więc nie widzę przeciwwskazań, aby poprawić wspomnianą oczywistą omyłkę pisarską.

1,337

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tylko w tej części.

1,338

(15 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Wszystko oparłeś na jakichś swoich odczuciach i regionalizmach. Skoro tak jest u Ciebie w regionie to może pisz od razu - rozeznaj się na rejonach czy musisz pytać o zgodę - zamiast pisać jak to jest u Ciebie.
Jak kierownictwo będzie chciało, żebyś poszedł popracować tydzień w rybnym to też pokaże Ci ostatni punkt?
To co ja napisałem, oparłem na przepisach.

87 ma zastosowanie do całej oferty.

A nie jest to oświadczenie częścią oferty?

1,341

(15 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Tylko pisemna. Art. 80 ust. 1 i 2 ustawy o służbie cywilnej z 2008 r.

1,342

(15 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

hubal napisał/a:

Wydaje się słuszne rozumowanie. Ja również uważam, że musi być jakieś formalne związanie osoby. No, ale jeśli zakład pracy (tu: jednostka) oddeleguje pracownika, gdy kierownik da mu taką dyspozycję, to moim zdaniem może, a nawet musi. Wykluczam samodzielne kontakty i udział w pracach w innej jednostce.

Osobiście mając wątpliwości upewniłbym się u zakładowego radcy prawnego, a taki zwykle jest.

"a nawet musi" - musi wtedy kiedy ma takie coś zapisane w obowiązkach, w przeciwnym wypadku nic nie musi.

"Wykluczam samodzielne kontakty i udział w pracach w innej jednostce." - ponieważ? Co to kogo obchodzi gdzie pracuję (oczywiście pamiętając o zgodzie jeśli potrzebna)?

1,343

(13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Następnym razem żądajcie dołączenia SIWZ.

Dobrym pomysłem jest też wymaganie dołączenia min. 3 kart zdrapek. A nuż coś wygracie?!

1,344

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Może chcieć do 07.12 i ma takie prawo. Oczywiście, że nie musi wpisywać żadnej daty.

1,345

(11 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Wyśmiać.

1,346

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jest 28.11, mają ponad tydzień czasu, ustawa mówi o przynajmniej trzech dniach, czyli okresie ponad dwukrotnie krótszym.

1,347

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak najbardziej może być 7.12.

Marcel - wykonawcy mogą działać w terminie wyznaczonym przez zamawiającego, a nie w terminie związania ofertą.

covec napisał/a:

Już na etapie ogłoszenia trzeba myśleć kiedy wypadnie ostatni dzień TZO. Marcel ma rację:)

Na poważnie? A po co?

Mądre głowy tworzą swoje akademickie podziały, ustawa jasno w 4.8 określa zamówienia poniżej 14 000 zamówieniami publicznymi. Oczywiście zamówienia powyżej 14 000 są również wydatkowaniem środków publicznych  - ten podział także językowo jest bez sensu.

Dając krótki czas na dostawę liczy się na oferty z salonów gdzie auto jest na stanie, więc wszystko można zamknąć w grudniu.

Ile jest przyczep w tym katalogu?

Nie było żadnego miejsca w żadnym formularzu na wpisanie modelu, jakichś danych technicznych czy chociaż oświadczenia, że model XX spełnia parametry żądane w siwz?