Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 56 z 94)
Arek1980 napisał/a:Wg mnie niestety jest tu małe niedopatrzenie Zamawiającego. Żądanie zaokrąglenia przy cenie jednostkowej może prowadzić do grubszego błędu przy obliczeniu wartości netto zamówienia wynikającej z mnożenia ilości przez tą zaokrągloną wartość jednostkową netto.
Możesz to rozwinąć?
Nie może się nie zgodzić.
Do 15 stycznia, czyli ostatnim dniem obowiązywania umowy jest właśnie ten dzień...
Jak będziesz chciał to poprawisz. Co byś nie zrobił to i tak pewnie nikt się nie przyczepi. Sądzę, że opcja z inną omyłką jest dużo lepsza.
Ale to jest działanie nielogiczne. Jeśli coś jest oczywiste to po co się zwracać o wyjaśnienia? Pokazujecie, że to nie jest oczywiste, więc jak możesz to jako oczywiste poprawić?
Po prostu zażądaj wykazania się wykonaniem przynajmniej jednej usługi na kwotę 60 000,00 i określ, że jeśli usługa była wykonywana dla jednego podmiotu to można zsumować wartości poszczególnych "wykonań" jeśli wynikają z więcej niż 1 umowy.
Nie. Po co zwracaliście się o wyjaśnienie? Jeśli pomyłka jest oczywista to widać ją od razu i nie ma wątpliwości.
Ograniczenia konkurencji nie ma tam gdzie nie ma żadnych warunków.
Jeśli 700 000 jest ? 1 000 000 to ten dokument jest OK.
hubal napisał/a:Zamówieniom publicznym jest poświęcona specjalna ustawa, tam to pojęcie występuje i jest zdefiniowane.
Poniżej progu ustawa nie ma zastosowania, więc logicznie biorąc tam pojęcie to nie powinno być używane.
Jeśli w przypadkowym sklepie wydaję publicznych kilka czy kilkanaście złotych, to mi nie pasuje nazywać to zamówieniem publicznym.
Nawet dla tej specjalnej ustawy zamówienia poniżej 14000 eur są publicznymi.
Maarta napisał/a:psz napisał/a:Marta - jesteś z tej szkoły, że jesteś taka pewna?
To fakt, zależy od rodzaju umowy między szkołą a nauczycielem. Ale skoro wykonawca zaznaczył, że nie będzie podwykonawcy, to można śmiało twierdzić, że nauczyciele mają umowy o pracę zatem są pracownikami. Dla mnie jest to czytelne.
Generalnie masz rację, ale skoro ktoś zakłada taki temat to musimy rozpatrzyć również inne możliwości.
hubal napisał/a:RobertR napisał/a:Zakupy poniżej 14.000 euro traktowane są również jako zamówienia publiczne.
Nie u każdego, np. u mnie nie, ale to odrębna kwestia.
Hubal - możesz to wyjaśnić?
Radas nie mąci tylko pisze, aby zwrócić uwagę na formę współpracy nauczycieli ze szkołą - i oczywiście ma rację - jeśli nauczyciele mają swoją działalność to są podwykonawcami.
Marta - jesteś z tej szkoły, że jesteś taka pewna?
Na pewno nie można powiedzieć, że na pewno byłoby naruszenie art. 7.
Zamawiający żądając 5-cio letniego doświadczenia nie wydłuża żadnego terminu z rozporządzenia.
Rozporządzenie jest o dokumentach jakich można żądać, a nie warunkach jakie można stawiać. Egzekucja tych warunków to już inna sprawa...
Dlatego lepiej stawiać doświadczenie ilościowe niż "czasowe".
"Przekazał" - nie znaczy, że przekazał w wersji papierowej. Przekazanie może być dokonane mailem.
Ja przesyłam odpowiedzi tylko pytającym i tym, którzy pobrali SIWZ.
Ustawa nie gryzie - art. 19.
Trudno wywnioskować coś innego z 34.3.1.
Nie ma takiej możliwości.
Dla mnie wartością zamówienia jest nowy szacunek. Możesz wpisać całość jeśli całość, a nie szacunek na 4 części, były wpisane w styczniu.
W styczniu ogłosiliście 4 czy 5 części?
Trzeba było tak napisać od razu. Z tego nie wynika żaden zakaz podwykonawstwa. Ewentualnie można doszukiwać się błędu językowego zamawiającego gdzie lepszą formą byłoby - transport zapewni wykonawca.
Należy się pogodzić z porażką i w kolejnych przetargach zaproponować lepsze warunki:)
Znalezione posty: 1,376 do 1,400 z 2,344