MIRAS napisał/a:
psz napisał/a:

Może być taki zapis, przecież on tyczy się tylko formy.

Nie tylko - mówi również o tym, że warunki umowy można zmieniać.

Oczywiście, ale jest to bez znaczenia bo skutek jest taki sam jak gdyby tego zapisu nie było.

Może być taki zapis, przecież on tyczy się tylko formy.

1,428

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Oczywiście, skąd wątpliwości?

Nie powinnaś  powoływać się na przepisy PZP ponieważ poniżej 14000 nie obowiązują. Możesz stworzyć SIWZ, w którym ustalisz reguły choćby toczka w toczkę z ustawą, ale to będą Twoje reguły, a nie artykuł z ustawy.

1,430

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Aha.

Wałkowane wiele razy, użyj szukaja.

Nie jest ok. Wymagane jest zaświadczenie na wspólników. Nieistotne jest dla Ciebie, że wspólnicy są w spółce również zatrudnieni bo dlaczego mieliby interesować Cię pracownicy? Bezsensowne tłumaczenie.

1,433

(17 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Gdyby była jakaś informacja w tytule przelewu - pół biedy. Oświadczenie wpłacającego wadium - super. Jeśli nie ma żadnego z powyższych to wykonawca jest do wykluczenia.

1,434

(16 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jaki zamęt? Dla Hubala problemem byłoby gdyby rozstrzygnięto tylko 1 część, więc napisałem co z nią zrobić.

1,435

(16 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Post #9.

1,436

(16 odpowiedzi, napisanych SWZ)

@Hubal - to unieważni z 93.1.7.

Mon.de pogrzeb w archiwum, pamiętam, że taki temat był poruszany.

1,437

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Nie podlega rozwiązaniu tylko zostaje wykonana-zrealizowana, więc również przestaje obowiązywać. Umowę podpisujesz na określony czas na określoną kwotę, kończy się ona razem z tym co kończy się wcześniej.

1,438

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Chodzi mi o sytuację gdy nie będzie niezgodności z SIWZ. Co zrobisz jeśli fachowcy powiedzą, że umowa jest dla was niekorzystna?

1,439

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A co zrobisz jeśli zapisy we wzorze umowy przedstawionym przez Wykonawcę będą kuriozalne?

Czemu Zamawiający tego wymagał? Nie ma możliwości poprawy, chyba że kwalifikuje się to do art. 87 ust. 2 pkt 1.

1,441

(17 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Co jest w tytule przelewu?

1,442

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli z innych dokumentów nie wynika, która cena jest prawidłowa to odrzuć.
Nie można postąpić jak radzi Darek W. nie mając podstaw do stwierdzenia, że to wartość netto jest prawidłowa. Jeśli przyszłoby podjąć decyzję w takich warunkach to należałoby zostawić cenę brutto, a zmienić wartość netto i VAT.

1,443

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

93.1.6

Ale kombinujesz. Jeśli są błędy w obliczeniu ceny to możesz odrzucić na tej podstawie - to że wykonawca pomylił się określając cenę, nie znaczy, że jest błędnie wyliczona - to wiesz Ty mając przed sobą dokumenty.

1,445

(10 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

13.09.

"I. Zgodnie z treścią art. 89 ust. 1 pkt 4 ustawy - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. Nr 19, poz. 177) zamawiający odrzuca ofertę, jeżeli zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia.
Ustawa wprowadzając możliwość odrzucenia oferty przez zamawiającego z powodu rażąco niskiej ceny nie precyzuje jednak tego pojęcia. Nie definiują go również przepisy dyrektyw Unii Europejskiej będące u podstaw przedmiotowej regulacji. Znaczenia tego wyrażenia nie wyjaśnia również orzecznictwo Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości.
Mając na względzie cel przedmiotowej regulacji wydaje się, iż za ofertę z rażąco niską ceną można uznać ofertę z ceną niewiarygodną, nierealistyczną w porównaniu do cen rynkowych podobnych zamówień. Oznacza to cenę znacząco odbiegającą od cen przyjętych, wskazującą na fakt realizacji zamówienia poniżej kosztów wytworzenia usługi, dostawy, roboty budowlanej. Przyczyną wyraźnie niższej ceny od innych ofert może być albo świadome działanie wykonawcy albo nierzetelność kalkulacji wykonawcy, co grozi nienależytym wykonaniem lub niewykonaniem zamówienia w przyszłości."

Cytat z opinii prawnych UZP. Nieistotna jest przyczyna rażąco niskiej ceny. Mimo informacji od Wykonawcy, że popełnił błąd i tak masz podstawy do odrzucenia tej oferty na podstawie 89.1.4.

1,447

(8 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Jeśli jesteście pewni tego, że tych prac nie dało się przewidzieć to 4.8.

Nie widzę nic specyficznego w emulsji, więc moim zdaniem nie ma takiej możliwości.

Niby się zgadza, ale pytanie zadajesz. Wykonawca w ogóle nie musi odpowiadać. Nie ma możliwości wycofania oferty po tso, można to zrobić tylko przed. Niech wykonawca napisze, że się pomylił, a zamawiający sam będzie decydował czy odrzucić z powodu rażąco niskiej czy nie.

Z tego co napisałaś wynika, że wszystko jest ok, chyba, że źle Ciebie zrozumiałem.