2,176

(18 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Jak hubal.

2,177

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

drogowiecc napisał/a:

piszę pismo w sprawie złożenia wyjaśnień do oferty, czy jeżeli nie złoży tych wyjaśnień w wyznaczonym terminie to odrzucamy ofertę?

Do treści oferty, czy do ceny oferty?

Marcel napisał/a:

WR wchodzi w grę, art. 5 ustawy Pzp.

...ale ostroznie z decyzją o tym trybie!!!

2,179

(3 odpowiedzi, napisanych Inne)

maldarec napisał/a:

Czy wogóle nie mozna nic zmieniac, dopiero w trybie z WR?

Nawet w trybie WR - nie bedziesz mogł za wiele zmienić.

2,180

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

mon.de napisał/a:

Zaraz zajrzę do całego orzeczenia ZA. Dzięki!

Zajrzyj, zajrzyj. Znajdziesz tam takie które mówią: to że wykonawca  nie ma obowiązku, to nie znaczy że nie może tego zrobić smile

2,181

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

mon.de napisał/a:

1. Art. 38 ust. 4 Pzp mówi, że zmianę przekazuje się wykonawcom, którym przekazano SIWZ.
2. Czy mam ich informować o zmianie SIWZ???

1. Skoro tak mówi to tak jest.
Reasumując:
2. NIe masz takiego obowiązku.

2,182

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Jak najbardziej się zgadza.

1) Nie muszą. Wystarczy sam formularz.
2) Tylko do 2. Informacja niekonieczna.
3) Realny.
4) Módl się żeby nie złożyli znowu ofert o takich samych cenach.

Oczywiście, jako element sposobu oceny ofert smile

A pytanie o skład komisji przetargowej to też pytanie do SIWZ? wink

I jeszcze jedno:

prędzej w tym przypadku zastosowanie będą miały przepisy o udostępnianiu protokołu, a ten udostępnia się tylko temu, który się o niego zwróci.

danaug napisał/a:

to samo ma się z wartościami - tak uważam

Jeżeli nie stanowi ona treści SIWZ to przepisy o udzielaniu wyjasnień treści SIWZ nie mają tutaj zastoswania - tak ja uważam wink

danaug napisał/a:

podawanie takich informacji jednemu wykonawcy na pewno nie jest zgodne z zasadami art. 7 (a na ten art. kontrola kładzie szczególny nacisk)

Nie do końca sie z tym zgadzam. Może tak: jeżeli ujawimy jednemu to musimy ujawnić wszystkim, ktorzy się o to zwrócą.

Rozumiem karolk, że to o czym piszesz wyżej to wątek poboczny. Co do meritum: tak

2,190

(11 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

O to chodzi:

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1272

2,191

(6 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

A może zarząd województwa? Tak, czy inaczej w tym przypadku należałoby jeszcze zapoznać się obowiązującymi przepisami, statutem lub umową regulującą formę organizacyjną zamawiającego. Być możde to Marszałek jest kierownikiem hmm

Karo napisał/a:

No i z tego co piszesz MIRAS, to ta punktacja nie pojawiłaby się w żadnym punkcie nowego protokołu ZP-PN.

Pojawi się natomiast w załączniku do protokołu: Zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty

2,193

(6 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Kto powołuje dyrektora?

Na forum - z przyczyn technicznych - nie da się wink

2,195

(33 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak myślałem - ale to nie zmienia faktu, że przepisów Pzp nie naruszyłeś.

2,196

(10 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Powinien być, ale jeżeli chcesz to możesz wypełnić.

Fragment z uzasadnienia:

"W projekcie rozporzadzenia proponuje sie okreslic wzory protokołów, które nie sa
niezmiennymi oraz obowiazujacymi wyłacznie w całosci formularzami podlegajacymi
kompletnemu wypełnieniu przez osobe go sporzadzajaca. Zamawiajacemu przysługuje prawo do modyfikacji wzoru (dostosowania) w zakresie niezbednym do odzwierciedlenia w nim rzeczywistego przebiegu postepowania o udzielenie zamówienia publicznego (por. art. 96 ust.1 ustawy Prawo zamówien publicznych). Wzór stanowi wiec propozycje formy protokołu skierowana przede wszystkim do tych zamawiajacych, którzy chca skorzystac z gotowego wzoru albo wypełniajacych protokół w formie papierowej. Posłuenie sie proponowanym wzorem albo dokonanie w nim modyfikacji wyłacznie w niezbednym zakresie z pewnoscia zapewni równie przejrzystosc i szybkosc dostepu do informacji o toczacym sie postepowaniu dla wszystkich zainteresowanych uzyskaniem jej w nastepstwie wgladu do protokołu, zarówno wykonawców, jak równie kierownika i pracowników zamawiajacego, czy te kontrolujacych prawidłowosc postepowania o udzielenie zamówienia publicznego. Naley jednoczesnie podkreslic, i swoboda w zakresie formy protokołu nie oznacza dowolnosci zamawiajacego w zakresie kształtowania jego zawartosci. Na zamawiajacym ciay obowiazek zamieszczenia w protokole wszystkich informacji, o których mowa w art. 96 ustawy ? Prawo zamówien publicznych: (1) opisu przedmiotu zamówienia, (2) informacji o trybie udzielenia zamówienia, (3) informacji o wykonawcach, (4) ceny i innych istotnych elementów oferty, (5) wskazanie wybranej oferty lub ofert oraz w § 2 rozporzadzenia w sprawie protokołu postepowania o udzielenie zamówienia publicznego, jeeli dotycza one tego postepowania.

Moim zdaniem to nie jest zapytanie do SIWZ.

2,198

(10 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7089

Niech Ci będzie, najważniejsze że nie muszę uzasadniać mojej tezy wink

2,200

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5009