2,151

(13 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Miksu napisał/a:

Podpinam się pod temat, co wpisać w pkt. Ogłoszenie o zamówieniu zostało zamieszczone na stronie internetowej.............. od dnia (tu wiadomo), do dnia.......( i właśnie co mam wpisać do dnia, jak ogłoszenie jest nadal nie kasujemy ich !?)

Wpisujesz "datę otwarcia ofert" - na tym etapie masz pewność 100% że do tego dnia było zamieszczone.

... a co z nazwami i krótkim opisem części zamówienia? Wypełnił co Ci zależy.

KIO: można; firmy nie muszą uczetniczyć w realizacji zamówienia
UZP: można; pod warunkiem że firmy będą uczetniczyć w realizacji zamówienia (np. jako podwykonawcy)

2,154

(1 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Tak

2,155

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

Bursztynowa tu nie ma miejsca na ludzkie odruchy to - Pzp, i relacje na linii urzędnik - wykonawca wink

drogowiecc nie rób sobie żartów - pytałeś, gdzie jet mowa o terminie 5 dniowym!

182.1

2,158

(13 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Bitter napisał/a:

Czyli jaką datę wpisać aby wszystko było w porządku?

Datę wyboru oferty. Zauważ, że ten punkt mówi o pracach ? komisji przetargowej ? osób wykonujących czynności w postępowaniu. Z akcentem na "czynności w postępowaniu", które (postępowanie) zgodnie Pzp kończy się w momencie wyboru oferty. Powyższe nie stoi na przeszkodzie, żeby prace komisji przetargowej związane z przeprowadzonym postępowaniem trwały do dnia zawarcia umowy/ unieważnienia postępowania.

2,159

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

Kluczowy jest tutaj 151. 1:" Zamawiający zwraca zabezpieczenie w terminie 30 dni od dnia wykonania zamówienia i uznania przez zamawiającego za należycie wykonane."

Kiedy powyższe następuje? Przypuszczam, że po wykonaniu drugiego etapu (zamówienie = umowa obejmuje 1 etap + 2 etap). Poza tym dlaczego sądzisz, że rękojmia obejmuje tylko dostawy (1 etap)? Nic bardziej mylnego, dotyczy również usług. W opisanym  przez Ciebe przypadku zwrot ZNWU następuje po wykoniu 2 etapu, tj. po realizacji całości zamówienia (umowy).

2,160

(13 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Bitter napisał/a:

A co jeśli w wewnętrznym regulaminie jest zapis iż komisja kończy pracę wraz z zawarciem umowy/ unieważnieniem postępowania?

Nic. Zgodnie z Pzp kończy w momencie wyboru. Zgodnie z regulaminem, kończy z  chwila zawarcia umowy/ unieważnieniem postępowania.

2,161

(13 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Bitter napisał/a:

1.    Prace ? komisji przetargowej ? osób wykonujących czynności w postępowaniu zakończyły się w dniu  ..  ..  ?. r. ??

Wybór oferty? Podpisanie umowy? Umieszczenie ogłoszenia o udzieleniu zamówienia?

Wybór oferty.

NIe dla świętego spokoju Marcel, tylko żeby było zgodnie z Pzp

2,163

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie może.

Tedeusz napisał/a:

Całe postępowanie jest jawne, więc zgodnie z art. 96 ust 3 PZP jest taka praktyka zgodna (bynajmniej ja tak myślę).

No właśnie: art. 96 ust. 3 zdanie drugie. I co?

2,165

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Antypka napisał/a:

jeżeli wpłaciłeś wadium to lepiej złóż te wyjaśnienia w terminie

drogowiec pisze pismo o wyjasnienie, a nie wyjaśniające wink

Tedeusz napisał/a:

Witam,
Pytania jak w temacie...W praktyce spotykałem się z wysyłaniem wezwań do uzupełnień/wyjaśnień do Adresata i a/a, ale niekiedy było też DW wszystkich uczestników postępowania.
Która z ww. form jest odpowiednia?

Tylko pierwsza. Śmiem twierdzić, że druga jest niezgodna z Pzp.

2,167

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mon.de napisał/a:

1. Ale jesli podmiot trzeci nie musi potwierdzić spełniania warunku udziału w postępowaniu (niejako w zastępstwie Wykonawcy),
2. to nic prostszego dla Wykonawców niż zebrac sobie jakiekolwiek "podmioty trzecie", które oświadczą, że udostępnią potencjał, ale nie muszą udowodnić Zamawiajacemu, że go w ogóle posiadają?
3.Gdzie logika?
4. Fuszerka jakaś!

1, Nie musi, musi natomiast - na żądanie zamawiającego potwierdzić jedynie że nie podlega wyjkluczeniu.
2. No niestety...
3. Brak.
4. Ano tak...

2,168

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ok. Uporządkujmy:

Karo - masz rację co do wymienionych przez Ciebie dokumentów. Natomiast to o czym pisałem wcześniej (i jak myśle pisał karolk) to dokumenty z rozporzadzenia składane przez podmiot trzeci.

A to wszystko przez mon.de, która pisze o zobowiązaniu i jednoczesnie pytanie jej dotyczy rozporzadzenia wink

2,169

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mon.de napisał/a:

Czy oświadczenie podmiotu trzeciego o udostępnieniu swoich zasobów (w zakresie spełniania warunków udziału w postępowaniu - w tym przypadku chodzi o potencjał osobowy) powinno być w ofercie w formie oryginału czy kopii potwierdzonej za zgodnosć z oryginałem przez ten podmiot (a nie przez Wykonawcę składającego ofertę)???
Tak rozumiem par. 6 ust. 2 rozporządzenia o dokumentach, ale pewna nie jestem i im bardziej się zastanawiam, tym mniej wiem...
Proszę o pomoc!

Podzielam stanowisko karolka

2,170

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mon.de napisał/a:

to mogę żądać od tego podmiotu trzeciego tych dokumentów (np. wykazu usług, osób itp)????

Nie, nie, nie i nie wierzą że ktoś na szkoleniu opowiada takie historie.

justynka2252 napisał/a:

Teraz sama nie wiem czy prawidłowo zrobiłam czy nie.

Moim zdaniem zrobiłaś prawidłowo - tak więc bez obaw wink

2,172

(18 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

ab123 napisał/a:

Zmieniam z urzędu na gminę, gdyz urząd skarbowy tak zalecił. Jeżeli to jest zmiana istotna, a takowej sytuacji nie przewidziałam w ogłoszeniu i siwz to teraz... mogę aneksować umowę?

Zmiana podmiotu po stronie zamawiającego jest na pewno zmianą istotną w szczególności dla wykonawców - jednakże w tym przypadku, wobec tego o czym pisze karolk, można zaryzykować zmianę.

Ps. Słuszna uwaga hubal

2,173

(18 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

danaug napisał/a:

a to dlaczego?

karolk - pokrótce wyjaśnił wink

Nie koniecznie. Jak sama piszesz jedno to dostawa, drugie usługa.

Jak moi poprzednicy.