Czy mamy takie pełnomocnictwo uznać za wadliwe i uzupełniać z 26.ust 3 czy może spróbować wyjaśniać z 26.ust.4.
Trudno rzec nie mając przed sobą dokumentów. Moze radczyni ma rację.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez MIRAS
Czy mamy takie pełnomocnictwo uznać za wadliwe i uzupełniać z 26.ust 3 czy może spróbować wyjaśniać z 26.ust.4.
Trudno rzec nie mając przed sobą dokumentów. Moze radczyni ma rację.
ja z powodu braku nazwy odrzuciłbym ofertę jako niezgodną z SIWZ.
Wyjaśnienie nie powinno prowadzić do uzupełnienia oferty, a tu z taką sytacją mamy do czynienia.
Tak uważam.
am1 rozkręcasz się, podzielam Twoje zdanie
Z majstrowaniem przy cenach to ostrożnie:
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6971
Spraliście mi mózg na maxa...
Poczytaj może Ci się przyda, od postu 7:
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7142
...a co z pozostałymi przesłankami zastosowania tego tryby???
Jeśli macie na myśli siwz, to nie powinna ona ?wisieć? dłużej niż DO DNIA składania ofert - zgodnie m.in. z przepisem 42.1 czy 37.2 ustawy (!!!).
... tak pod rygorem unieważnienia postępowania ![]()
Wszytsko zalezy od zakwalifikowania wydatkow w "budzecie": starostwa, czy powiatu. Widzę, że u Was taki podział (nie jestem jego zwolennikiem) funkcjonuje, popatrz zatem na paragrafy.
hubal wybaczam Ci ze względu na późną porę pisania powyższego postu, ale co się uśmiałem to moje
Morgen Niedzwiadek dobrze radzi.
tak jest ok. tylko ta data po TSO wpisana przez tłumacza przysięgłego mnie zaniepokoiła
...to oznacza tylko tyle że dokonał tłumaczenia po TSO, przecież to nie zabronione.
no mają cztery dni na dopracowanie przetargu
Zmiana ww. zakresie, tzn. wprowadzenie czasu na dopracowanie przetargu w okresie pomiędzy TSO a TOO jeszcze nie weszła w życie...
Jak wymienić ofertę?
Normalnie, bierzesz i wymieniasz
myszy1953 pewnie chodzi o coś innego...
Szacunkowa wartość zamówienia jest jednym z wyznaczników o podjęciu decyzji o czy cena może być rażąco niską i uruchomienia procedury przewidzianej w art. 90 ustawy, a więc żądania wyjaśnień. Skro szacunek jest tak wysoki a oferta najtańsza bardzo niska to już widać że coś jest nie tak.
Dzięki Marcel, ale nie przekonałeś mnie. Nie widzę podstaw do uniewaznienia postępowania.
A jak wygląda kwestia pozwoleń na te usługi?
Jeżeli faktycznie szacunek jest błędny to jest to podstawa do unieważnienia
Wskaż mi Marcel tą podstawę proszę?
Podstaw do unieważnienia - nie widzę. Natomiast czytam Twój post i nie chce mi się w to wierzyć o czym napisałaś. Jeżeli jesteś pewna tego, że najtańsza oferta jest ok, to wybieraj i działaj dalej.
jak jest 80g/m2 to nie można dopuścić tolerancji, nawet in plus
Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu dokonywana będzie w oparciu o dokumenty złożone przez wykonawcę w niniejszym postępowaniu metodą warunku granicznego - spełnia/niespełna.
Nie wiem co oznacza "warunek graniczny", ale formuła "spełnia// nie spełnia" jest jak najbardziej ok.
2 x możesz
1. jak długo trzeba przechowywać przetarg w bip-ie zamawiającego. 2. Ustawa PZP mówi o stronie internetowej, a co z BIP??
1. Zalecane: do dnia zawarcia umowy.
2. Zamieszczaj na BIP, zadośćuczynisz wymogom dwóch ustaw jednym pociągnięciem.
W wyjasnieniach potwierdził, że sie pomyliłi i wykorzystując cenę jednostkową z oferty obliczył ile powinna wynieść cena oferty.
Uwzględnie w tym przypadku wyjaśnień prowadziłoby do:
- zmiany zaoferowanej wielkości dostawy,
- zmiany ceny oferty.
Samo wyjasnienie wykonawcy to za mało - skoro w treści pierwotnej oferty nie ma żadnych błędów.
no coś Ty - przecież wiemy, że chciał zaproponować 1600 litrów płynu do naczyń
Skoro chciał to dlaczego tego nie zrobił. Przecież wyraźnie widać, że wykonawca zaproponował 160 litrów - bez cienia wątpliwości (patrz niżej).
Wykonawca w zaoferował: 0,5 litrowe opakowania / 320 opakowań/ cena za op. 1,50 zł/ 480 zł brutto
i jeszcze jedno,
skoro złożył ofertę zgodną z SIWZ
Problem w tym,że właśnie nie złożył.
Wysyłam do wykonawcy zawiadomienie o poprawieniu oczywistej omyłki pisarskiej, czy on musi zaakceptować tę poprawkę?
Na poprawienie oczywistej omyłki, skoro jest oczywista nie potrzeba zgody.
jestem zdania, że można - i należy - poprawić. Poprawiłabym jako "inną" omyłkę
Niedługo dojdzie do tego, że zamawiający będzie pisał oferty za wykonawców
Będzie wiedział lepiej od niego: co, ile i za jaką cenę wykonawca chce zaoferować...
jak się ma "czas" to nic nie stoi na przeszkodzie
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez MIRAS
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc