1,501

(2 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Okreslasz kwote wadium dla wartosci zamówienia podstawowego

Jak Marcel

1,503

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Do tego momentu ok, potem trochę ryzykowne.

ola2003 napisał/a:

Wynagrodzenie kosztorysowe. W SIWZ jest następujący zapis:  jeżeli Wykonawca w kolumnie cena jednostkowa wpisze 0, bedzie to traktowane jako pozycja kosztorysowa wyceniona, a Wykonawca wykona pracę bezpłatnie lub koszty robót uwzględnił w innej pozycji kosztorysu. W przypadku jeżeli w kolumnie cena jednostkowa wykonawca nie wpisze żadnej wartości , będzie to traktowane jako pominięcie pozycji i oferta taka jako nieporównywalna z innymi będzie odrzucona

Ja bym poprzestał na tym jak wyżej, z małą poprawką "oferta taka będzie odrzucona".

1,504

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

No to niestety ale trudno Ci z tego będzie wybrnąć.

1,505

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

I to było zamierzone? Jeżeli tak, to czemu to miało służyć?

1,506

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oględziny dla wykonawców - zalecane. Należyta staranność od zamawiających - wymagana.

novak napisał/a:
MIRAS napisał/a:
novak napisał/a:

Błagam o pomoc bardziej doświadczonych zamawiaczy smile poszukuję usilnie i nie mogę znleźć rozporządzenia regulującego zakres i formę programu funkcjonalno - użytkowego, które obowiązywało przed wrześniem 2004 roku!!!

Pewnie nie znajdziesz, bo czegoś takiego nie było. O ile pamiętam była tylko dokumentacja projektowa oraz specyfikacja techniczna wykonania i odbioru robót.

ale w ustawie była już mowa o programie funkcjonalno użytkowym

Gdzie? W Pzp, czy UoZP?

1,508

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

19

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7904

kasztan napisał/a:

Z art.94 ust.3 i zawiadamiam wszystkich biorących udział w postępowaniu i zamieszczam też ogłoszenie o tym wyborze na tablicy ogłoszeń w siedzibie i na stronie internetowej?

Tak

1,510

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wezwać.

1,511

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

ab123 napisał/a:

Od podmiotu zagranicznego żądałam, zarówno w SIWZ jak i ogłoszeniu o zamówieniu zamieszczanym w BZP, dokumentu  potwierdzajacego, że nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie itp. Kontrola z UM zarzuciła mi, że brak adekwatnego dokumentu wymaganego od wykonawcy krajowego. Jak z tego wybrnąć?

Z reguły to zarzuty dotyczą sytuacji odwrotnej - jesteś pewny/a że dobrze napisałeś?

patrz post wyżej

novak napisał/a:

Błagam o pomoc bardziej doświadczonych zamawiaczy smile poszukuję usilnie i nie mogę znleźć rozporządzenia regulującego zakres i formę programu funkcjonalno - użytkowego, które obowiązywało przed wrześniem 2004 roku!!!

Pewnie nie znajdziesz, bo czegoś takiego nie było. O ile pamiętam była tylko dokumentacja projektowa oraz specyfikacja techniczna wykonania i odbioru robót.

1,514

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

edelka napisał/a:

Jeśli chciałabym oceniać potencjał i muszą zrobić wykaz samochodów minimum dwóch, to mogę żądać  kserokopii dowodów rejestracyjnych? I Wykaz instruktorów to mogę żądać kserokopii legitymacji instruktora nauki jazdy?

Nie możesz.
1. Tylko wykaz z odpowiednimi informacjami dot. pojazdu
2. Tylko wykaz z odpowienimi informacjami na temat kwalifikacji

1,515

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

edelka napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

1. Słusznie responder!
  Standardowy Formularz 14 ? PL pkt.VI.2

Zalogowałam się na tej europejskiej stronie i nie ma tam formularza nr 14...
jest 12, 13 i następnie 15.
?

Owszem jest jako wzór w pdf, ale interaktywnego nie widzę...

Eee tam nie widzisz..., "wejdź" na przedmiotowe ogłoszenie i na dole jest taki przycisk: zmień/unieważnij ogłoszenie - DZIAŁAJ

1,516

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... to też unieważniaj od ręki.

1,517

(5 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

data zamieszczenia ogłoszenia o udzieleniu zamówienia w BZP

1,518

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:
edelka napisał/a:

Bardzo proszę o wytłumaczenie, najlepiej jak krowie na rowie;)

Ja bym tak:
- w 1. etapie sortujemy wykonawców według ich cech
- w 2. etapie nie ma już po co sortować wykonawców, więc jedynie oferty (bez mieszania cech wykonawców).

Zgadzam się, z tym że jesli chodzi o  drugi etap to nie jest to nie dopuszczalne.

1,519

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. pytanie jest w kontekście WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU (ocena wniosków), czy KRYTERIUM OCENY OFERT (ocena ofert)?
2. Wzywasz tylko do tych, które maja Ci posłużyć do oceny spełniania minmalnych  warunków udziału w postepowaniu. Te które mają Ci posłużyć do oceny punktowej muszą być kompletne "na dzień dobry" - jeżeli nie są, nie bierzesz ich pod uwagę (musisz o tym poinformować wykonawców w ogłoszeniu).

Musi uznać. Wyroków mam tyle, że nie wiem który Ci podrzucić. wink

1,521

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wystarczy przeczytać post 16 i staje się jasność.

1,522

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

hubal napisał/a:

1. Co się znowu nie podoba???  że norma jest wpisana??? A jak niby miało być skoro ustawa każe???

2. Poprawiłem podstawową sprawę

1. Norma oczywiście może być - czytaj ze zrozumieniem,
2. Podstawowa sprawa dotyczyła zagadnienia:

"Zastanawia mnie ten art. 30 ust. 4.
"opisując przedmiot zamówienia za pomoca norm, aprobat, specyfikacji technicznych i systemów odniesienia, o których mowa w u. 1-3 zamawiający jest obowiązany wskazać, ze dopuszcza rozwiazania równoważne opisywanym."

Czy muszę jeszcze przy tej normie dodatkowo napisać, że dopuszcza sie jakies normy równoważne???"

- komentarz że jej nie porawiłeś jest chyba zbędny.

1,523

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

edelka napisał/a:

A jak unieważniam, to do Dziennika Urzędowego UE tez daję inf. o unieważnieniu? (Ogłoszenie o zamówieniu tam było)?

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6254

Wezwij, poczekaj i wtedy decyzja.

1,525

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Skubidu1 napisał/a:

Mój radca twierdzi,że tak.

Co do zasady - nie zgadzam się z tą tezą.