1,451

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

janek159 napisał/a:

czy potwierdzone w ten sposób doswiadczenie będzie dla zamawiającego wystarczające?

To nie jest odpowiedź.

Odpowiedź brzmi: można - pod warunkiem, że szacunkowa wartość postępowania jest poniżej progów.

1,452

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jeżeli oryginały - to nie muszą.

1,453

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Dobrze jest napisać.

woow zmyśla smile

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7448

1,455

(33 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Mi chodziło coczywiście o o orzeczenie RKO ( totalne ...) Pozdrawiam.

1,456

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

myszy1953 napisał/a:

jak z podziałem na części to jest opcja dwóch terminów

... dla każdej części osobno.

1,457

(33 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Moj przedostatni post dotyczył tego fragmentu:

"Zaskarżonym orzeczeniem Komisja Orzekająca I instancji uznała Obwinionego (...) winnym (cyt. z sentencji orzeczenia): ?nieumyślnego naruszenia dyscypliny finansów publicznych w myśl art:
?    art. 17 ust. 1 pkt 2 lit. b ustawy z dnia 17 grudnia 2004 roku o odpowiedzialności za
  naruszenie
dyscypliny finansów publicznych poprzez to że, naruszając przepis art. 95 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U z 2007 r. Nr 223, poz. 1655 z późn. zm.) udzielił zamówienia publicznego nie zamieszczając w Biuletynie Zamówień Publicznych ogłoszenia o udzieleniu zamówienia na roboty dodatkowe przy realizacji zamówienia pn. ?Termomodernizacja wraz z rozbudową i modernizacją źródła ciepła i instalacji grzewczej w budynku Przedszkola Publicznego w (...)? udzielonego umową Nr 80/2008 z dnia 14 sierpnia 2008 r.,"

1,458

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... to nie jest do końca takie jasne.

1,459

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

tak jak myszy1953

1,460

(33 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

karolk napisał/a:

Oto początkowy fragment tego orzeczenia:

Warszawa, 4 października 2010 r.
GŁÓWNA KOMISJA ORZEKAJĄCA
w Sprawach o Naruszenie
Dyscypliny Finansów Publicznych
Nr akt BDF1/4900/66/73/10/1785
ORZECZENIE
Główna Komisja Orzekająca w Sprawach o Naruszenie Dyscypliny Finansów Publicznych w składzie:
Przewodniczący:    Członek GKO:    Przemysław Szelerski
Członkowie:    Członek GKO:    Tomasz Słaboszowski (ref.)
Członek GKO:    Waldemar Śledzik
Protokolant:    Danuta Gzyra
rozpoznała na rozprawie w dniu 4 października 2010 r., przy udziale Zastępcy Głównego Rzecznika Dyscypliny Finansów Publicznych - Jacka Krawczyka - odwołanie wniesione przez Obwinionego (...) (zam. (...)) - pełniącego w czasie przypisanych mu czynów funkcję Wójta Gminy (...), od orzeczenia Regionalnej Komisji Orzekającej w sprawach o naruszenie dyscypliny finansów publicznych przy Regionalnej Izbie Obrachunkowej w Katowicach z dnia 11 maja 2010 r., sygn. akt: RKO/7101/14/10.
Zaskarżonym orzeczeniem Komisja Orzekająca I instancji uznała Obwinionego (...) winnym (cyt. z sentencji orzeczenia): ?nieumyślnego naruszenia dyscypliny finansów publicznych w myśl art:
?    art. 17 ust. 1 pkt 2 lit. b ustawy z dnia 17 grudnia 2004 roku o odpowiedzialności za
  naruszenie
dyscypliny finansów publicznych poprzez to że, naruszając przepis art. 95 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U z 2007 r. Nr 223, poz. 1655 z późn. zm.) udzielił zamówienia publicznego nie zamieszczając w Biuletynie Zamówień Publicznych ogłoszenia o udzieleniu zamówienia na roboty dodatkowe przy realizacji zamówienia pn. ?Termomodernizacja wraz z rozbudową i modernizacją źródła ciepła i instalacji grzewczej w budynku Przedszkola Publicznego w (...)? udzielonego umową Nr 80/2008 z dnia 14 sierpnia 2008 r.,

karolk - nie czytaj takich bzdur wink Ktoś, kto to napisał nie ma podstawowej, powtarzam podstawoej wiedzy o systemie Pzp. Nie rozróżnia Ogłoszenia o udzielenie od Ogłoszenia o udzieleniu, w w ustawie stoi wyraźnie że chodzi o Ogłoszenie o udzielenie.

Zostawić, ocenić, wybrać.

1,462

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

tak jak nina

1,463

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6045

1,464

(10 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

koral09 napisał/a:

Witam,
wykonawca(jak spodziewalismy się)  nie pojawił się na podpisniu umowy, nie wpłacił wymaganego ZNWU, wiec zgodnie z art. 94 ust.3 Pzp mam prawo wybrać ofertę wykonawcy bedącego nastepnym w kolejności. Czy musze wysyłać ponownie do posostałych wykonawców informację o wyborze najkorzystniejszej oferty?

Zasada jawności i pisemności - wskazane poinformowanie.

1,465

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nina napisał/a:

Wykonawca krajowy złożył ofertę w euro.  Natomiast zgodnie ze siwz (sposób obliczenie ceny) wykonawca ma podać cenę oferty w złotych polskich oraz nie dopuściłam rozliczenia w walucie obcej. Mam zamiar odrzucić ofertę  jako niezgodnej z siwz.  Macie może jakieś wyroki KIO albo podobne. Z góry dziękuję

Ps. Przetarg nieograniczony poniżej kwot UE. Z podziałem na części.

Oferta do odrzucenia.

Marcel napisał/a:

Oczywiście że może.

To jasne jak słońce*

*) http://pl.wiktionary.org/wiki/jasne_jak_s%C5%82o%C5%84ce

myszy1953 napisał/a:

Jednym przetargiem w BZP i podzielić na zadania 1. wymiana stolarki
.2. częściowy remont dachu

Wydaje się że najbezpieczniej zrobić tak jak wyżej myszy1953 radzi.

1,468

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

obelix napisał/a:

dzięki Marcel

więc jaki jest sens TZO w uPzp ?

Jeżeli żądasz wadium to ma sens.

1,469

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ja też

1,470

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

myszy1953 napisał/a:
betty napisał/a:

Hej, poproszono mnie o sprawdzenie ogłoszenia o przetargu na dowóz dzieci do szkół. W warunkach nie ma żadnego szczególnego zapisu oprócz oświadczeń zgodnych z art. 24, za to w dokumentach potwierdzających spełnianie warunków zawarto zapis " wykaz wykonanych ostatnich 3 lat usług dotyczących dowozów szkolnych". Czy najpierw nie powinno być to ujęte w warunkach?

należy postawić warunek lub wykaz usług wykreślić z ogłoszenia

No betty działaj, nie masz za bardzo czasu - jeszcze trochę i cztery lata minie big_smile

1,471

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

mon.de napisał/a:

. TAK oznacza, że muszę zamieścić na stronie i w siedzibie?

Tak, musisz smile

1,472

(5 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Odwołanie jest mocno spóźnione. Pytanie do Was, czy to o czym pisze wykonawca w tym odwołaniu nie jest aby prawdziwe - moze trzeba bedzie uniewaznic postepowanie.

1,473

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

No dobra, nie mam czasu czekać na odpowiedź. Jeżeli OGŁOSZENIA O ZAMÓWIENIU, to odpowiedź brzmi: TAK

1,474

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Ogłoszenia o zamówieniu?

karolk napisał/a:

Jestem innego zdania niz MIRAS - art. 44 ust. 4 ustawy  z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz.1240 z późn. zm.) stanowi: "jednostki sektora finansów publicznych zawierają umowy, których przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane, na zasadach określonych w przepisach o zamówieniach publicznych, o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej".

No to dobra sięgamy - zgodnie z dyspozycją jak wyżej - do przepisów o zamówieniach publicznych (czyt. Pzp), a tam jest art. 4 pkt 8, który brzmi: "Ustawy nie stosuje sie do zamówien i konkursów, których wartosc nie przekracza wyrażonej w złotych równowartosci kwoty 14.000 euro".

karolk napisał/a:

A zatem jednostka sektora finansów publicznych ma stosować zasady określone w przepisach o zamówieniach publicznych, bez względu na wartość zawieranej umowy (przez przystąpienie czy tez umowy na piśmie).

Tak, które zasady: ogólne, a możesz te szczegółowe? karolk Ty takie rzeczy wypisujesz?

Rzadko to robie, w przeciwieństwie do Ciebie (chdzi o przytaczanie opinii innych, wyrokók KIO etc.), ale skoro ja Ciebie nie jestem w stanie przekonać, to może przekona Cie jeden z artykułów, jak niżej:

Kowalski-Paszko Sebastian
artykuł
Zam.Pub.Dor.2010.12.11
Zamówienia o wartości do 14.000 euro. Teza nr 2
125059/2

Ustawa [o finansach publicznych] odsyła do stosowania przez jednostki sektora finansów publicznych przepisów o zamówieniach publicznych zawsze wtedy, gdy jednostki te zawierają umowy, których przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane (art. 44 ust. 4 ufp). Odesłanie to nie wyłącza jednak zastosowania art. 4 pkt 8 Pzp [ustawy z 2004 r. - Prawo zamówień publicznych], co oznacza, że jeśli wartość szacunkowa została prawidłowo określona poniżej progu 14.000 euro i nie dokonano nieuprawnionego podziału zamówienia, na mocy powołanego przepisu do takich zamówień nie stosuje się Pzp.