w art. 93 ust. 3 PZP nie ma o tym mowy
....no bo o czym tu mówić...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez MIRAS
w art. 93 ust. 3 PZP nie ma o tym mowy
....no bo o czym tu mówić...
To o czym pisze Marcel to jedyne konsekwencje.
Bez odpowiedzi na pytanie Marcela, nie ma odpowiedzi na Twoje.
Witam, temat pewnie juz sie pojawił, ale zaraz po otrzymaniu odpowiedzi go usunę. Pytanie brzmi czy do 14 tys. musze opisywac przedmiot zamówienia tak aby nie wskazac producenta czy mogę nazwać towar po "imieniu" dodam że chodzi o dostawę komputerów. Pozdrawiam.
Już nie usuniesz
A jeżeli chodzi o odpowiedź: nie musisz opisywac przedmiotu zamówienia tak aby nie wskazac producenta.
1. może
2. może
3. może
Jak wyżej.
Wykonawca dołączył do oferty polisę OC nr XXX z dnia 01/02/2010 r. Do polisy załączony jest aneks NR 1 do polisy nr XXX z dnia 01/02/2011.
Jak widać jest omyłka w dacie (roku). Czy prosić wykonawcę o wyjaśnienie czy też poprawić jako oczywistą omyłkę pisarską? Czy też wezwać do uzupełnienia błędnego dokumentu?
Z jakiej daty jest aneks? Pytanie czy chodzi o datę polisy, czy aneksu. Jeżeli o datę polisy to polisa nie stanowi treści oferty wiec nie ma mowy o jej poprawianiu. Najpierw wyjasnienie, potem w zależności od uzyskanych wyjaśnień, dodatkowych dokumentów etc.:
- zostawić to co jest + wyjasnienie
- wezwać do uzupełnienia
Rozumiem, że łącznie jest cztery strony. Jak najbardziej - do uznania.
1. Czy generalny wykonawca robót może wystawić podwykonawcy referencje?
2. Czy zamawiający może zwrócić się z wnioskiem o wyjaśnienie wątpliwości do inwestora u którego prowadzone były prace w oparciu o które zostały wystawione referencje?
3. Czy obecny wykonawca na podstawie informacji uzyskanych od inwestora może nie uznać przedmiotowych referencji?
1. może
2. może
3. nie bardzo rozumiem
Wystarczy jak jest podpis i potwierdzenie "za zgodność" na pierwszej lub ostatniej stronie.
Z tym że na pierwszej to bym dyskutował, chyba że z adnotacją o ilości poswiadczonych stron.
http://pl.wiktionary.org/wiki/jasne_jak_s%C5%82o%C5%84ce
teraz to już nic nie rozumiem - jak wykonawca pominie pozycję z przedmiaru to mamy sami ją doliczyć i podać cenę jednostkową !!!
No nie do konca sami. Porawiasz na podstawie 87.2.3 i dajesz szansę wypowiedzieć się wykonawcy - może jeszcze zgłosic sprzeciw.
Miras, a ty jak uważasz , czy można coś zrobić?
Co do zasady można.
... tak poprostu na podstawie ogólnej zasady swobody umów. Art. 144 do WR nie ma zastosowania. Zwiększenie wynagrodzenia nie będzie miało wpływu na wynik postępowania (wszaj jest/był/będzie jeden wykonawca), tym bardziej jego zmniejszenie.
MIRAS napisał/a:I znowu krótko: 17.1.3
No i mówi tu się o przedmiocie i warunkach a nie o dokumentach. Warunki dla wszystkich były równe.
a i jeszcze taki wyrok KIO/UZP 2352/10
Dlatego napisałem "może", nie że "stanie. Zawdze znajdzie się ktoś, kto może powiązać jedno z drugim.
Może tutaj znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cie pytania:
- jak nie to znowu dostanę opier.....
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1202;zmiana_umowy_w_sprawie_zamowienia_publicznego_w_zwiazku_z_ustawowa_zmiana_stawki_podatku_od_towarow_i_uslug_(vat).html
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;665;dopuszczalnosc_zmiany_umowy_zawartej_po_przeprowadzeniu_postepowania_w_trybie_zamowienia_z_wolnej_reki..html
I znowu krótko: 17.1.3
Jako zamawiający pytam
Boje sie pradzić tak na szybko żeby złozyli duplikat, bo w siwz jest zapis że oryginał.
Ponoć, ogólnie rzecz biorąc duplikat jest na prawach oryginału ale nie jestem pewna czy ten duplikat bedzie w pełni zabezpieczał Zamawiającego. A duplikat bedzie wyglądał pewnie jak orygiał tylko bedzie dopisane że to jest duplikat.
1. Boje sie pradzić tak na szybko żeby złozyli duplikat, bo w siwz jest zapis że oryginał.
2. Ponoć, ogólnie rzecz biorąc duplikat jest na prawach oryginału ale nie jestem pewna czy ten duplikat bedzie w pełni zabezpieczał Zamawiającego.
3. A duplikat bedzie wyglądał pewnie jak orygiał tylko bedzie dopisane że to jest duplikat.
1. To nie radź - doradzasz wykonawcom w postępowaniach prowadzonych przez siebie?!?
2. Zależy od treści.
3. Tym się różni zazwyczaj duplikat od oryginału.
Czy szef może iść na dyscyplinę finansów publicznych.
Odpowiadając krótko: może.
...na stronie UZP
jak w 5 i 6
już gdzieś dzisiaj widziałem to pytanie ![]()
Pytasz jako wykonawca, czy zamawiający? Jeżeli jako wykonawca - złóż duplikat, co Ci zależy. Jeżeli jako zamawiający to trzeba dokładanie wczytać się w treść gwarancji. Co do zasady duplikat powinien być wystarczający.
Z ww. opini najbliżej mi do opini niny i hubala.
Ad. 1 Nie
Ad. 2 - w przypadku WR art. 144 nie ma zastosowania.
1. Podzielam... i
2. też podzielam
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez MIRAS
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc