1,151

(27 odpowiedzi, napisanych SWZ)

doris233 napisał/a:

Ale jeśli Wykonawca prosi o SIWZ a Zamawiający odpowiada żeby pobrać ze strony... dostajemy informacje zwrotną, że pobrał  SIWZ ... a jednak Zamawiający PRZEKAZAŁ SIWZ

Zaiste osobliwy sposób procedowania/ interpretacji smile

Oświadczyć co? Chcesz zmuszać wykonawców, żeby składali oświadczenia, że spełniają warunki, których nie ma?

...ależ mozesz z tym że musisz to solidnie uzasadnić. wink

Są trzy szkoły:
1. Oferta do odrzucenia - argument: oferta jest odpowiedzią wykonawcy na zapotrzebowanie zamawiającego w przedmiocie umowy. Najważniejszym wymogiem wobec wykonawcy w zakresie dotyczącym treści oferty jest to, by oferta była sformułowana w sposób JEDNOZNACZNY ? wykluczający dowolność interpretacyjną i na tyle wyczerpujący, by dawała odpowiedź na wszystkie wymagania w zakresie przedmiotu zamówienia, jakie stawia zamawiający ? przepis art. 82 ust. 3 ustawy stanowi, że treść oferty oferty musi odpowiadać treści SIWZ.

2. Ja na chwilę obecną jestem na stanowisku, że należałoby wezwać Wykonawcę do złożenia wyjaśnień odnośnie treści złożonej oferty i zapytać czy załączone opisy dotyczą zaoferowanego przedmiotu zamówienia. Jeżeli odpowiedź byłaby potwierdzająca odrzuciłbym jego ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt. 2 PZP.

3. Natomiast jeżeli Wykonawca w odpowiedzi wyjaśniłby że omyłkowo załączył dokumenty, które nie stanowią części oferty i nie odnoszą się do zaoferowanego przedmiotu zamówienia - uznałbym że oferta jest OK.

Na pierwsze pytanie opowiedź brzmi: TAK. Na drugie: NIE  - w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp nie ma żadnych warunków.

....z powodu?!?

1,157

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak najbardziej wykonawca ok. Oferta ważna. Przeproście wykonawcę i proście o wybaczenie.

1,158

(27 odpowiedzi, napisanych SWZ)

doris233 napisał/a:

też informując, że na stronie internetowej znajduje się SIWZ.

Przekazanie następuje tylko na wniosek wykonawcy. Zamieszczenie na stronie - nie jest równoznaczne (wbrew temu co uważają niektórzy wykonawcy i jak widać zamawiający) z przekazaniem SIWZ na wniosek (42.2).

1,159

(27 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel skoro przekazujesz wszystkim wykonawcom, którzy się jak to nazywasz "ujawnili", a nie tylko tym którym zamawiający przekazał SIWZ, to trzeba być konsekwentnym. Wykonawcy w różny sposób, w różnym czasie i formie się ujawniają - jeśli któregoś pominiesz, to zgodnie z przyjętą przez Ciebie zasadą, naruszenie jest jak nic. Dlatego  bezpieczniej, przejrzyście jest postępować zgodnie z ustawą.

Reasumując: Dokonana zmiane SIWZ oraz tresc zapytań wraz z wyjasnieniami zamawiajacy przekazuje* wszystkim wykonawcom, którym przekazał SIWZ (w drugi przypadku jeszcze pytającemu).

*przekazanie następuje w sytuacji 42.2

1,160

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:
tomeczka napisał/a:

zasugerowano mi jako kryterium oceny ... doswiadczenie wykonawcy ...

Niby dobrze zasugerowano - ale w zakresie przetargu OGRANICZONEGO. Może by jednak ograniczony???

Nawet w PO nie przejdzie.

1,161

(27 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel, doris233 - zdrowia, z dużym prawdopodobieństwem naruszacie zasadę równego traktowania wykonawców.

1,162

(1 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Możesz.

mateusz napisał/a:

Pytanie brzmi:
1) Czy w umowie z dostawcą wpisuję wartość umowy ? Jeżeli tak to jaką ?
2) Analogicznie - jaką wartość umowy wpisuję w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia ?
3) Czy to ma być szacunek na 4 lata ?
4) Co się dzieje po upływie 4 lat ?

1. Przewidywaną, górną/maksymalną granicę zobowiązania.
2. Jak wyżej.
3. Tak.
4. Zależy do tego jaki stan prawny zastaniesz na ten czas.

1,164

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

tomeczka napisał/a:

1. Nie podoba mi się doświadczenie jako kryterium jako niezgodne z ustawą, czy dobrze myślę?
2. Jakie ewentualnie kryterium oprócz ceny w PN na roboty budowlane można zastosować?

1. Dobrze myślisz, że Ci sie nie podoba.
2. Np. termin wykonania.

myszka17 napisał/a:

zmiana nie wpłynełaby znacznie na wartość

Rozumiem, że na plus. Zostawić. Chyba, że wartość zamówienia determinowała warunki udziału w postępowaniu - wówczas zmienić warunki, krótka notatka i ok.

1,166

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

.... może osoba z oddziału, ale wykonawcą powinna być "centrala". Poczytaj sobie wyrok KIO/UZP 163/09, który to wyrok krytycznie odniósł się do wcześniejszych orzeczeń, przyznających oddziałowi swoisty status wykonawcy (np. UZP/ZO/0-2909/06).

1,167

(23 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Moim zdaniem: Tak. Czy "aneks"? jeśli tak stanowi umowa, to jak najbardziej.

1,168

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... jednak w sensie prawnym, wykonawcą jet tylko i wyłącznie "centrala".

1,169

(23 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Moim zdaniem: Nie. Wystarczy zapis w SIWZ.

1,170

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jest OK, a umowę podpisujesz z "centralą" - nie z oddziałem.

1,171

(12 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Izabella napisał/a:

Jak możemy uznać, że wykonawca uchyla się od podpisania umowy skoro przedłuża TZO- przecież ma do tego pełne prawo. (niestety)

Możecie uznać, pod warunkiem dwukrotnego wyznaczenia mu terminu i miejsca zawarcia umowy. Przedłużanie przez wykonawcę TZO jest bez znaczenia dla uznania iż wykonawca uchyla się od zawarcia umowy.

1,172

(23 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

nina napisał/a:

Ustawodawca dla jawności nakazał nam wpisywanie zmian w ogłoszenie i SIWZ

Nina poczytaj dokładnie przepis, a zobaczaczysz że nie masz obowiązku TU i TU.

1,173

(23 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

nina napisał/a:
Marcel napisał/a:
hubal napisał/a:

Przewidziana w specyfikacji zmiana ceny nie jest zmianą umowy.

Moim zdaniem jednak jest.

Moim też.

Moim zdaniem: nie jest. Jest to realizacja jej postanowień.

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=8574

1,175

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Może to rozwieje Twoje wątpliwości:

KIO/UZP 338/09
KIO/UZP 11/07
UZP/ZO/0-1331/06
KIO/UZP27/08