A w SIWZ jak stoi?

1,102

(16 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Zgodnie z Pzp - NIE

1,103

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jak w temacie

Na pewno dostawa - art. 2 pkt 2 Pzp

1,105

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

... ale podobna. W roku 2006 nie było możliwość ogłoszenia zmian w BZP, w tym ogłoszenia o konkursie.

1,106

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ab123 napisał/a:

Czy w moim przypadku ww. mozna powolać się na wyrok KIO/200/01 z dnia 11.02.2011 r.?

Czy sygnatura jest ok? hmm

1,107

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ab123 napisał/a:

A co w stytuacji, kiedy umowa ubezp. obowiązuje od 22.02.2012 do 21.02.2013 roku, a I rata płatna do 22.02.2012 roku?

Kiedy termin składania ofert?

1,108

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Do wyjaśnienia/ uzupełnienia

1,109

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zobaczyć, czy na ostatniej stronie jest potwierdzenie.

1. Tak
2. Nie

1,111

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak Marcel.

1,112

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5508

Marcel napisał/a:

Poza pytaniem w poście, sprawdzasz oferty przekraczające kwoty czy nie?

O ile jest coś do sprawdzenia pod względem rachunkowym - to jak najbardziej TAK. Z powodów, o których pisałeś wyżej.

...bez obaw.

Marcel napisał/a:

Formą pisemną oferty jest złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oferty (art. 78 § 1 Kodeksu cywilnego w zw. z art. 14 ustawy Pzp)

No to jest str. 1 oferty.

Marcel napisał/a:

Dokument może składać się z większej liczby kartek i wystarczającym jest złożenie podpisu na końcu dokumentu w taki sposób, aby wynikało, kto podpisał dokument oraz że wolą osoby podpisującej było objęcie całości złożonego w nim oświadczenia (wyrok KIO z 3 kwietnia 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 352/09).

Marcel czytałeś w jakim kontekście jest ten wyrok. Ja nie czytałem, ale przypuszczam że chodzi o sytuację kiedy oferta składa się z trzech stron, zamawiający żadał jej podpisania na wszytskich, a wykonawca podpisał się tylko na ostatniej. W omawiany przypadku mamy sytuację kiedy oferta formalnie jest na dwóch stronach, ale w sensie prawnym na jednej - tej podpisanej, dlatego jest ok.

Marcel czytaj: "Wpłynęły 3 oferty, wszystkie prawidłowe".

Zamawiajacy miał prawo tak zrobić. Czy zrobił dorze, to się okaże.

hubal napisał/a:

Zalecenie Marcela też wydaje się przesadne.

Co do tego zgoda. Hubal nie sądzisz, że Marcel się zrobił jakiś taki "paranoik" smile

marta566 napisał/a:

Przetarg nieograniczony pow. progów unijnych na dostawy. Wpłynęły 3 oferty, wszystkie prawidłowe ale znacznie przewyższające kwotę jaką przeznaczyliśmy na to zadanie. Moje pytanie dot. dalszego postepowania. Unieważniam przetarg na podst. art. 93. 1 pkt. 4. Czy do wszystkich Wykonawców mam wysyłać osobne zawiadomienie o unieważnieniu z wyliczaniem punktacji czy tylko zamieszczam na stronie internetowej i tablicy ???

Unieważnić, zawiadomić wszystkich wykonawców bez punktacji - na stronie i tablicy nie ma obowiązku (no i słusznie bo po co?!?)

Pierwsza strona oferty wszystko rozstrzyga, a tam pieczątka i podpis jest.

orchidea napisał/a:

Witam, mam do Was pytanie.

W sytuacji, gdy przeprowadziłam przetarg nieograniczony w cześciach (zamówienie powyżej 14 tysi), ale nie na wszystkie cześci zostały złozone oferty. Czy mimo to mam nadal stosować ustawe do tych części które nie zostały rozstzrygnięte czy wystarczy już przeprowadzic postępowanie w trybie poniżej 14 tysi, czyli zapytania ofertowe? a może dokonać zamówienia w trybie zapytania o cenę?

Z góry dziekuję za wszelką pomoc:)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=8574

No to sprawa jasna smile

1,123

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ab123 napisał/a:

Jeszcze jedno pytanie, jeśli chodzi o polisę: Wykonawca przedsatwił polisę, w którejokres ubezpieczenia trawa od 28.12.2011 do 27.12.2012 roku. W polisie zaznaczony jest termin  zapłaty składki na 27.12.2011, sposób, przelew. Wykonawca nie dołączył potwiedzenia zapłaty tej składki. Polisa jest opłacona cz też nie?

Dobrze rozumiem: termin zapłaty upływa przed rozpoczęciem ochrony ubezpieczniowej?

Apollo napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Zostawić w jednym i drugim przypadku. Przez sam fakt złożenia oferty należy rozumieć, że wykonawca zapoznał się z SIWZ, zaakceptował jej postanowienia i zobowiązał się w do zawarcia umowy na warunkach "constans" w niej określonych.

Tylko jak do tego co napisałeś - ma się to:
"Formą pisemną oferty jest złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oferty (art. 78 § 1 Kodeksu cywilnego w zw. z art. 14 ustawy Pzp). Dokument może składać się z większej liczby kartek i wystarczającym jest złożenie podpisu na końcu dokumentu w taki sposób, aby wynikało, kto podpisał dokument oraz że wolą osoby podpisującej było objęcie całości złożonego w nim oświadczenia (wyrok KIO z 3 kwietnia 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 352/09).
Brak podpisu na ofercie oznacza niezachowanie pisemnej formy oferty i powoduje konieczność odrzucenia oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp".

Ni jak, bo to co napisałem i Twój kontrargument w postaci przytoczonego wyroku, dotyczą dwóch różnych kwestii.  co najwyżej można się pkkusić na stwierdzenie: konkluzja wyroku dotyka innej materii, a poruszane kwestie w jego treści potwierdzają to oczym mówię, a na pewno nie zaprzeczają temu.

Z oferty ma wynikać co oferuje, za jaką cenę i na jakich warunkach. Składam oferte w nawiązaniu do konkretnego ogłoszenia, SIWZ... co oznacza że akceptuje warunki przedmiotowego postepowania, chyba że co innego wynika z oferty. Interpetacje w takim kierunku, że nie potwierdzę tego w ofercie na zasadzie "Oświadczam, iż zapoznałem się z postanowieniami SIWZ i nie wnoszę do nich zastrzeżeń oraz uznaję się za związanego określonymi w niej zasadami postępowania" oznacza że ich nie akceptuje, jest moim zdaniem, domniemaniem które dużo łatwiej obalić niż w sytuacji odwrotnej.