justi1977 napisał/a:

Czy mogę kupić kserokopiarkę poza ustawą czy muszę kupić w przetargu razem z komputerami?

Jeżeli ma funkcję drukarki, skanera, port USB etc. to jako sprzęt związany z komputerami (sprzęt komputerowy).

...a zmianę wymienić w katalogu załączników do protokołu.

Zostawić w jednym i drugim przypadku. Przez sam fakt złożenia oferty należy rozumieć, że wykonawca zapoznał się z SIWZ, zaakceptował jej postanowienia i zobowiązał się w do zawarcia umowy na warunkach "constans" w niej określonych.

Możecie. Konsekwencje (obligatoryjne): utrata wadium. Fakultatywne: niechęć zamawiającego do Was w trakcie realizcji jednego z zadań.

nina - nie
Marcel - tak

PS.
Gdyby było tak, jak pisze ninia wystarczyłoby równie dobrze samo oświadczenie, a zamawiajacy żadał wykaz - po co?

1,131

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

jak ninia - kolejność dowolna, najważniejsze by dokonać tych czynności w tym samym dniu

Marcel napisał/a:

Nawet nie tyle mogą co czasami muszą!!!

Jeśli muszą to mogą smile

1,133

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

...dwa różne pojęcia, ale kwoty mogą być takie same.

1,134

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przed, czy po - nie ma znaczenia; ważne żeby było w tym samym dniu. Moje pytanie bardziej dotyczyło ogłoszenia. Udanego weekendu.

1,135

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Stapow napisał/a:

Witam mam kilka pytań w sparawie zp 1:
1. Czy osoba, która podpisała tylko i wyłącznie  SIWZ i ogłoszenie o zamówieniu, a nie jest kierownikiem jednostki i nie jest członkiem komisji przetargowej musi podpisać ZP 1?
2. Czy osoba, która podpisała pisma w trakcie postępowania (np. wezwanie do uzupełnień) musi złożyć zp 1, a nie jest też kierownikiem jedostki ani członkiem komisji przetargowej?

1. Przed, czy po zamieszczeniu ogłoszenia?
2. Tak.

Tak

hubal napisał/a:

Ja rozumiem, że tam są wskazane jedynie kierunki jakich ma trzymać się
zamawiający przy wyznaczaniu warunków. ...

Otóż to, (....) przy wyznaczaniu warunków w Ogłoszeniu i SIWZ. 

hubal napisał/a:

No więc...???

A więc, przejdźmy do postanowień SIWZ i tak w punkcie traktującym o warunkach proponuje zapis:

1. Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania.
2. Wiedza i doświadczenie.
3. Potencjał techniczny.
4. Osoby zdolne do wykonania zamówienia.
5. Sytuacja ekonomiczna i finansowa.

Pod każdym z nich zapis:

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania ww warunków (żeby było zgodnie z opinią osób, którzy twierdzą że w art. 22 ust. 1 opisane są warunki):

W zakresie warunków udziału w postępowaniu, o których mowa wyżej, w celu ubiegania się o udzielenie zamówienia nie jest wymagane spełnianie przez wykonawców żadnych szczególnych wymogów.

6. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, co do których jest brak podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy ( w tym miesjcu należy podkreślić, że art. 44 nie precyzuje iż chodzi ttylko o "warunki" z 22.1 - skądinąd wiem że warunek udziału w postępowaniu (i to obligatoryjny) zawarty jest również w 24.1)   

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania ww warunków: (...)


A teraz treść oświadczenia (żeby było zgodne z prawem i prawdą);

Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu

Przystępując do postępowania o udzielenia zamówienia publicznego na (...). ? zgodnie
z wymogami art. 44 w związku z art. 22 .1 oraz 24 .1 ustawy Pzp ? oświadczam, że wykonawca spełnia warunki, o których mowa w pkt. ... SIWZ (w którym jest zawarty również warunek dotyczący niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1).

i tym samym:

1) czynimy zadość wymogom z 44,
2) Wykonawca nie składa oświadczenia, że spełnia wirtualne warunki (warunek 6 nim nie jest),
3) robimy ukłon w stronę osób stojących na stanowisku że w 22.1 określone są warunki udziału.

doris233 napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Oświadczyć co? Chcesz zmuszać wykonawców, żeby składali oświadczenia, że spełniają warunki, których nie ma?

Ustawa sama ich zmusza do złożenia tego oświadczenia np art. 44 Pzp wink

Wcale NIE. Inna ustawa nawet mówi o odpowiedzialności karnej za przedkładanie fałszywych lub stwierdzających nieprawdę dokumentów albo nierzetelnych, pisemnych oświadczeń celem uzyskania zamówienia publicznego.

1,139

(27 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:

Powiem tak na zakończenie, osobiście ściśle trzymam się ustawy w tym zakresie i mam spokój smile

Racjonalne, rzeczowe, logiczne i zgodne z prawem podejście.

Zgodnie z art. 44 wykonawca składa wraz z oferta oswiadczenie o spełnieniu warunków udziału w postepowaniu. Pytanie jakich warunków skoro szad nie stawia żadnych???

1,141

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Hrabal napisał/a:

I o tym była mowa.

Mowa była o kryterium oceny ofert.

1,142

(27 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Hrabal napisał/a:
doris233 napisał/a:

Tak czy inaczej ja informuje wszystkich o których wiem, a za to, że robię więcej niż muszę chyba nikt mnie nie ukarze

Zgadzam się. Lepiej tak, niż ryzykować, że jakiś profesjonalnie działający na rynku wykonawca nie sprawdzi strony internetowej i jego oferta będzie podlegać odrzuceniu. Niech lepiej dostanie faks.

Nadgorliwość jest gorsza niż....

1,143

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jarosław napisał/a:

Oczywiście nie mówimy tu o kryterium oceny ofert

... chyba że oczywiście.

mateusz napisał/a:

Umowa ma być na czas nieoznaczony art. 143.1.4

teraz zauważyłem, zatem korekta:

1. Przewidywaną, górną/maksymalną granicę zobowiązania lub ceny jednostkowe  + ew. przewidywaną wielkość dostawy.
2. Przewidywaną górną/maksymalną granicę zobowiązania (wyliczoną wg powyższego).
3. Nie.
4. Tego nikt nie wie....

1,145

(27 odpowiedzi, napisanych SWZ)

doris233 napisał/a:

Przekazał w formie elektronicznej umieszczając na stronie internetowej.

Urocza jesteś smile Zamawiający zamieścił, nie przekazał - chyba że przekazał stronie internetowej wink Strona internetowa to jedno, a SIWZ w wersji papierowej lub na CD to drugie.

Krajowy Rejestr Karny

1,147

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Panowie bądź Panie H&H mylicie pojęcia...

To da się obejść wink

No i oczywiście:

oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia

Nie. Właściwie:

. nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości ? wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert

. Jeżeli w miejscu zamieszkania osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się dokumentu, o którym mowa wyżej, zastępuje się go dokumentem zawierającym oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym,  administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania ? wystawionym nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert