1,176

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:

wprost wynika NALEŻYTE WYKONANIE.

a synonimy tego slowa mogą być??? wink

1,177

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

responder napisał/a:
MIRAS napisał/a:

umowa + faktura + dowód zapłaty

1. Zastanowiłbym się co z ochroną danych osobowych ale to problem wykonawcy,
2. Ta konfiguracja będzie potwierdzała nalezyte wykonanie jeśli z umowy będzie wynikało że wystawienie faktury i zapłata jest w sytuacji nalezytego świadczenia usługi, W innym przypadku to mam watpliwosc czy to konfiguracja potwierdza należytosć (np. z umowy bedzie że odbiorca musi płacić bez względu na jakość świadczonej usługi, a reklamacje i roszczenia rozpatrywane w innym trybie)

Chodziło tylko o przykład, więc podałem - abstrahując od konkretnych przykładów.

1,178

(15 odpowiedzi, napisanych Inne)

wiselka napisał/a:

W umowie nic się nie zmieniło jesli chodzi o zapisy, wstawiłam dane wykonawcy i już.

Wykonawca nie uwierzy dopóki nie zobaczy - takie jego prawo.

...chciałem Ci tylko zobrazować istotę problemu.

Ada napisał/a:

przesłanke zastoswoania trybu znam, wątpliwośc mam najbardziej teraz czy ten opis materiałów , kóry zrobiłam dośc szczegółwo napewno nie mogę zmodyfikować? Z czego ten zakaz wynika?

Zmodyfikuj i ogłoś następny PN - z dużym prawdopodobieństwem ktoś się zgłosi, może właśnie to co chcesz teraz zrobić stanowiło przeszkodę dla wykonawców....

Pismo z księgowości że jest kasa, a następnie podpis prezesa pod zawiadomieniem o wyniku postępowania.

Poczytaj grudniowy informator UZP, chyba tam coś chyba o tym pisali.

Jak Marcel

1,184

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

umowa + faktura + dowód zapłaty

Ada napisał/a:

1. Z wolnej reki moge?
2. Czy mogę wyszukać sama,  np. w necie  potencjalnego wykobnawce i z nim negocjować cenę?
3.I jeszcze jedno - czy mogę teraz zmienić przedmiot zamówienai w sensie złagodzenia wymagań dotyczących tych materiałów?

1. Tak
2. Tak
3. Nie

1,186

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Karolina jak chcesz odrzucać to działaj, o to dodatkowy oręż:

KIO/UZP 1647/09
KIO/UZP 1396/09
KIO/UZP 1434/08
KIO/UZP 1451/08
+ definicja zamówienia publicznego, ceny etc.

1,187

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

dorota26 napisał/a:

1.  Wypisu z ewidencji działalności gospodarczej w obecnym stanie prawnym nie moge żądać od wykonawcy.
2. Czy w świetle obowiązujących przepisów na potwierdzenie spełniania warunku udziału w postępowaniu o którym mowa w art. 22 ust. 1 pkt 1 Zamawiający może żądać zaświadczenia o wpisie do rejestru przedsiębiorców produkujących tablice rejestracyjne - czy takie zaświadczenie winien traktować jak zezwolenie o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia  w sprawie rodzajów dokumentów jakich może żądać zamawiający od wykonawcy oraz form w jakich te dokumenty mogą być składane ?

1. Z tym to nie jest  tak do końca jak piszesz...
2. O ile wpis ma charakter konstytutywny (a z tego co wiem to tak), to może żadać i należy je traktować jak wyżej.

1,188

(15 odpowiedzi, napisanych Inne)

Amadeuss napisał/a:

przecież wzór umowy podany był w dokumentach przetargowych.

wzór, a umowa to dwie różne rzeczy

1,189

(15 odpowiedzi, napisanych Inne)

wiselka napisał/a:

Witam,
podpisałam umowę z wybranym wykonawcą, który złożyl korzystną ofertę.

Po 10 dniach od  zawarcia umowy, Wykonawca który nie wygrał przetargu napisał maila
i zażądał wglądu do podpisanej umowy.

Czy mogę udostepnić podpisaną umowę?

Musisz.

1,190

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Karolina napisał/a:

Witam i proszę o podpowiedź:
Wykonawca w przetargu na uslugi geodezyjne w niektórych pozycjach (ceny jednostkowe)  podał mi cenę 0 zł.

... i tym się pogrzebał. Tak przynajmniej twierdzi KIO, np:

KIO/UZP 1622/09
KIO/UZP 447/10
i wiele innych

- co oznacza że oferta do odrzucenia.

Jakby wykonawca chciał się bronić, to służę pomocą mam kilka wyroków, które mogą mu pomóc wink

1,191

(11 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Np.

"Zamawiający dopuszcza język inny niż język polski w szczególnie uzasadnionych przypadkach, a więc takich, w których spodziewa się, że ze względu na charakter przedmiotu zamówienia celowe jest ułatwieniem wykonawcom złożenia odpowiednich dokumentów (np. wyniki testów prób przeprowadzanych przez laboratoria dla specjalistycznych dostaw sprzętu wykonywane są jedynie w języku angielskim), lub w sytuacji, gdy zamówienie udzielane jest na terenie innego kraju i można założyć, że wielu zainteresowanych wykonawców będzie pochodziło z tego kraju."

Zakładam, że warunki udziału w postępowaniu są adekwatne do przedmiotu zamówienia, a wymagania co do przedmiotu zamówienia są uzasadnione kokretnymi potrzebami. Jeżeli nie to fakttycznie warto pogmerać ww. zakresie. Liberalizacja warunków może doprowadzić do zwiększenia kregu zainteresowanych wykonawców (może znajdzie się jakiś "tani", a zminiejszenie np. zakresu przedmiotowego - do zmniejszenia ceny.

Masz trzy opcje:
1. robisz PN do skutku
2. znajdujesz kasę i robisz PN
3. dajesz sobie spokój

1,194

(11 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Co do zasady TAK. Tłumaczenie nie jest wymagane, jeżeli zamawiający wyraził zgodę, o której mowa w art. 9 ust. 3 ustawy.

1,195

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie jest zabronione przez obowiązujące prawo i nie stanowiła naruszenia zasad uczciwej konkurencji okoliczność, że wykonawcy zawiązują porozumienie, zgodnie z którym w niektórych postępowaniach  występują jako konsorcjum, a w innych samodzielnie, oraz że przewidują współpracę w zakresie udostępniania potencjału osobowego nawzajem w przypadku udziału w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 5 sierpnia 2000 r.; sygn. akt KIO/UZP 57/09).

Biorąc pod uwagę częstliwość z jaką Marcel odwiedza  to forum, to nie wiem czy miał nawet dwa wink

mucha25 napisał/a:

to czy można na tym etapie wzywać do uzupełnienia dokumentów, złożenia wyjaśnień

... jeśli zajdzie taka potrzeba - to nawet trzeba.

ad. wątek:

nie ma takiej konieczności (kwestia umowna/ pewnego zwyczaju)

Reasumując: kwota/cena z dnia udzieleniu zamówienia (zawarcia umowy)

.. i bardzo dobrze.