1,201

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

violakor napisał/a:

Trochę się już pogubiłam. Mam firmę, której pieczątka jest na formularzu oferty zapytać: Przepraszam, kto naprawdę złożył ofertę? Przecież niezależnie od odpowiedzi faktem jest, że wszystkie oświadczenia tam zawarte: o złożeniu oferty, akceptacji projektu umowy i zobowiązanie do zawarcia umowy na warunkach siwz, są złożone tylko w imieniu jednej firmy.

No ale masz jeszcze inne dokumenty: "Pozostałe dokumenty: KRS, KRK dla osób i podmiotu, zaświadczenia US, ZUS złożyli obaj."

RobertR napisał/a:

Bierzesz pod uwagę, ostateczną wartość umowy (czyli większą lub mniejszą, po jej ewentualnym aneksowaniu).

No toja inczej trochę uważam - kwota z dnia zawarcia umowy, a co się działo potem to już inna historia.

Ulita napisał/a:

pomożecie??

Pomożemy tylko odpowiedz na pytanie Marcela.

Przy zapraszaniu do złożenia ofert wstępnych.

1,205

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie stanowi.

No to może być problem, art. 484 § 1 KC:

"Żądanie odszkodowania przenoszącego wysokość zastrzeżonej kary nie jest dopuszczalne, chyba że strony inaczej postanowiły."

1,207

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

....tak na dobry początek, tak (aczkolwiek nie jest treść oferty w ścisłym tego słowa  znaczeniu).

Stawiam na 2.

1,209

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ola2003 napisał/a:

Czy w tym piśmie powinnam napisać, że  jak wykonawca nie złoży mi w wyznaczonym terminie wyjaśnień to zostanie wykluczony z postępowania?

Nie.

1,210

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... gdybyś nie miała pełnomocnictwa i pozostałych dokumentów wskazujących na to, że jest to konsorcjum, to sytuacja by była podobna do wyżej opisanej.

1,211

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

"Treść zobowiązania podmiotu trzeciego powinna określać: kto jest podmiotem przyjmującym zasoby, zakres zobowiązania podmiotu trzeciego, czego konkretnie dotyczy zobowiązanie oraz w jaki sposób będzie ono wykonane, w tym jakiego okresu dotyczy. A w sytuacji gdy przedmiotem udzielenia są zasoby nierozerwalnie związane z podmiotem ich udzielającym, niemożliwe do samodzielnego obrotu i dalszego udzielenia ich bez zaangażowania tego podmiotu w wykonanie zamówienia, taki dokument powinien zawierać wyraźne nawiązanie do uczestnictwa tego podmiotu w wykonaniu zamówienia.
Informator Urzędu Zamówień Publicznych nr 11/2011"
Informator UZP - przytoczyłem fragment żeby nie trzeba było szukać.

Podbnie: KIO 2294/11, oto fragment:

"Analiza zobowiązania podmiotu trzeciego do oddania przystępującemu zasobu w
postaci wiedzy i doświadczenia nie pozwala uznać, że wykonawca ten udowodnił
zamawiającemu, iż oddano mu wymagane treścią specyfikacji istotnych warunków
zamówienia wiedzę i doświadczenie, jak równiez, ze udostępnienie to nastąpiło na czas
niezbędny do realizacji zamówienia. W dokumencie tym nie wskazano bowiem czasu na jaki
zasób został udostępniony, jak równie? nie nawiązywał on do uczestnictwa podmiotu
trzeciego w realizacji zamówienia. Przystępujący nie udowodnił zatem zamawiającemu w
?aden sposób, w jakim okresie i w jaki sposób wiedza i doświadczenie podmiotu trzeciego
zostaną przez przystępującego wykorzystane na etapie realizacji przedmiotu zamówienia,
zaś źródłem wątpliwości jest fakt, ?e pomiędzy podmiotem trzecim a przystępującym nie
występują ?adne powiązania o charakterze kapitałowym, organizacyjnym, a podmiot ten nie
będzie wykonywał ?adnej części przedmiotu zamówienia albowiem nie będzie
podwykonawcą przystępującego."

1,212

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. To powinno wystarczyć:

"z treści załączonego pełnomocnictwa do podpisania oferty wynikało, że ofertę składa konsorcjum"

2. W takim razie wzywaj do złożenia zezwolenia.

1,213

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. Można - tylko po co?
2. To zależy od zakresu zamówienia wykonywanego przez członka konsorcjum - zdania w tym temacie będą podzielone.
3. Tak.

Marcel napisał/a:

Prognozowany średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem wynosi
102,8 %.

Z podaniem podstawy prawnej byłoby gorzej...? wink

1,215

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Wprawdzie to pytanie do Marcela, ale:

czy jak sobie wydrukuję to ogłoszenie opublikowaniu to mam to dać do podpisu Kierownikowi zamawiającego ?

Jak najbardziej - pożądane.

Ps. Robienie własnego formularza to strata czasu i większe ryzyko pomyłki.

1,216

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Kliknij tutaj

1,217

(8 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Najczęstsze rozwiązanie: stała komisja, której skład ulega zmianie (na +) o osoby merytorycznie przygotowane w zależności od specyfiki przedmiotu zamówienia.

1,218

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zwrócić się o wyjaśnienie.

1,219

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jak Marcel.

Może chociaż jakieś ramy - od kiedy do kiedy wykonawca ma być w gotowości.

1,220

(21 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

kasiaha napisał/a:

decyzja zapadla, uparli się na uniewaznienie... będzie dym.... a tak chcialabym im utrzeć nosa i pokazac jakąś podstawę prawną, jakieś orzeczenie,które potwierdziloby, ze jednak nie mają racji.

odbij piłeczkę i zapytaj ich o podstawę unieważnienia

Bitter napisał/a:

Czy Zamawiający może w związku z prośbą wykonawcy skrócić termin składania ofert z poniedziałku na piątek z uwagi na termin wykonania zamówienia (ubezpieczenie)?

Na pewno nie "w związku z prośbą wykonawcy" - ZP to nie koncert życzeń. Ten drugi powód jest lepszy - ale inicjatywa musi być zamawiającego. Mają na uwadze, iż prośba stała się ciałem, ten drugi argument musi być mocny - w razie kontroli zamawiający będzie musiła wykazać obiektywną potrzebę skrócenia terminu.

1,222

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Katiqq napisał/a:

Dziękuję za odpowiedź Hubal.
Jeśli dobrze zrozumiałam, jeśli zapiszę w siwz, że podane przez zamawiającego ilości usług są orientacyjne i uzależnione od ilości spraw prowadzonych przez Wydział i nie wiążą zamawiającego, a ich niezrealizowanie nie będzie stanowić podstawy roszczeń odszkodowawczych wykonawcy, dopuszczę możliwość zmian postanowień umownych, to mogłabym wówczas wpisać w umowę kwotę zarezerwowaną na ten cel w budżecie  (wynagrodzenie wykonawcy nie przekroczy kwoty...)?

Może inaczej:
nie "kwotę zarezerwowaną na ten cel w budżecie  (wynagrodzenie wykonawcy nie przekroczy kwoty...)", a
cenę oferty wybranego wykonawcy (która oczywiście nie przekracza kwoty zarezerwowanej na ten cel w budżecie)

1,223

(21 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

... to za mało żeby unieważnić.

1,224

(21 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

kasiaha napisał/a:

walczy o to żeby postępowanie ( na dwa dni przed podpisaniem ofert) uniewaznić bo nie było komisji czy to jest przesłanka unieważnienia?
pomóżcie.

Walka z wiatrakami.

1,225

(8 odpowiedzi, napisanych Inne)

Życzenia na Nowy 2012 Rok