Wezwaliśmy go do uzupełnienia dokumentów w wymaganej przez nas formie.
Przecież forma była ok., tylko podpis nieczytelny....
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez MIRAS
Wezwaliśmy go do uzupełnienia dokumentów w wymaganej przez nas formie.
Przecież forma była ok., tylko podpis nieczytelny....
Na żadnej. Wszystko jest ok.
czy to wystarczy ?
Jeżeli na podstawie tych dokumentów które posiadałeś przed sprawdzeniem, jesteś w stanie stwierdzić, to co stwierdziłeś - to jest aż nad to.
Bitter, czy chodzi Ci o wartość wykonanej usługi, innymi słowy o wynagrodzenie wykonawcy za wykonanie tej usługi (wykonania dokumentacji) ?
Co do zasady jest zakaz takiej praktyki. W doktrynie dyskutuje się natomiast kwestię sankcji w takim przypadku.
Z strony UZP:
"W toku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę, o ile zamawiający nie dopuści składania ofert wariantowych. Powyższe odnosi się również do wykonawców składających ofertę wspólną. Oznacza to, że członek konsorcjum nie może złożyć odrębnej oferty samodzielnie (wyrok KIO z dnia 11 marca 2010 r. sygn. akt KIO/UZP 121/10). Taką czynność należałoby potraktować w kategorii naruszenia zasady uczciwej konkurencji, a oferta podlegałby odrzuceniu na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp."
"W prowadzonym postępowaniu zamawiający przyjął cenę jako jedyne kryterium wyboru najkorzystniejszej oferty. Czy w trakcie oceny ofert musi wyliczać punkty w odniesieniu do każdej z nich i na tej podstawie wskazywać na najkorzystniejszą ofertę?"
Na ww. postawione pytanie odpowiedziałbym tak:
Zgodnie ze zdrowym rozsądkiem: NIE
Zgodnie z prawem: TAK
Wniosek: Przepisy Pzp, dość często, rozjeżdżają się ze zdrowym rozsądkiem.
Rekomandacje: Mając na uwadze mentalność wszelakich organów kontroli, odpowedź brzmi: MUSI
PS. O ile dobrze pamiętam, w późniejszym czasie ukazała się interpretacja UZP przeciwna do tej, którą przedstawia Pan Janusz Dolecki .
Jakiś czas temu (nawet spory) czytałem artykuł, którego autor twierdził, iż w sytuacji, gdy cena jest jedynym kryterium wyboru, to właśnie ją należałoby podawać przekazując informację o wyborze (a nie punktację).
No weź... ![]()
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7496&p=1
No to dopytaj, wyjaśnij szczegółowo okoliczności faktyczne i prawne, przestudiuj całą dokumentację postępowania od początku oraz etap przygotowania postępowania etc. i udziel właściwej i wyczerpującej odpowiedzi ... na forum. Powodzenia.
Osobiście nie zgadzam się w tym przypadku z Mirasem w zakresie rabunkowej taktyki zamawiającego przeciwko wykonawcy.
Występuje po obu stronach i wiem co wykonawcy potrafią. Z pozycji zamawiającego wyglądać to może tak: kombinowanie wykonawcy, żeby nie zrealizować zamówienia i nie stracić wadium - żeby móc zrealizować bardzie intratny kontrakt, o którym wykonawca dowiedzilł się po otwarciu ofert na przedmiotowe postępowanie.
A gdyby wykonawca napisał, że wycofuje swoją ofertę bo się pomyłił - myślał że termin realizacji wynosi 30 miesięcy (i tak oszacował cenę), a wynosił 3 miesiące. To co? Zakaz rabunkowej taktyki zamawiającego przeciwko wykonawcy.
1. Sorry Miras, ale od ciebie oczekiwałbym bardziej profesjonalnego podejścia. 2. Forum nie służy do omawiania przypadków typowych (to nie studia), tylko przypadków konkretnych - i właśnie z takim mamy tu do czynienia. 3. A to, iż założyłeś z góry, że nie mamy do czynienia z usługą niepriorytetową i trafiłeś, to czysty przypadek (takie 50%).
1. Dzięki.
2. Konkretnych owszem, ale ze względu na ograniczenia komunikacji za pomocą forum nie zawsze da się ugryść dany temat z każdej strony, o wszystko dopytać, wszystko wyjasnić (np. http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9787)... i nie wierzę że odpowiedź na pytanie zaczynasz od pytania: usługa czy dostawa? jeśli usłga to priorytetowa czy nie? etc.
3. Korekta: 90%
Przedmiotem zamówienia jest dostawa wyrobów betonowych. No a jak nie zażądam tego KRK to czy oprócz kontroli ktoś mi może zaszkodzić ?
Żądałaś w SIWZ?
MIRAS napisał/a:Twoja filuteria... Pozdrawiam
Uważasz, że w przetargu unijnym (usługa niepriorytetowa) mam obowiązek żądać KRK?
Oczywiście że NIE. Masz całkowitą rację. Chodzi mi tylko o to, że wyciągasz wyjątki od reguły, a forum służy - co do zasady - do omawiania przypadków typowych i na tym się koncentrujemy. Krótko, szybko i na temat. Z góry założyłem (zresztą słusznie), że mamy z takim przypadkiem doczynienia.
Twoja filuteria... Pozdrawiam
Zatem dokonać wyboru, jak się będzie uchylał - zabrać wadium.
...dobre ![]()
Jeżeli miały samodzielność finansową to tylko 4 (innymi słowy: brak jakiegoś szczegółowego zwolnienia).
MIRAS napisał/a:To że musi żądać - bezdyskusyjne.
To nie jest takie oczywiste, wszak nie wiemy co jest przedmiotem zamówienia?.
To, co jest przedmiotem zamówienia - akurat jest bez znaczenia dla żądania dokumentów dotyczacych podmiotu, na okoliczność potwierdzenia że nie podlega on wykluczeniu.
Polecam zapoznać się z Art. 25 ust. 1
Przepis ogólny, odnosi się do innych trybów. Jeszcze raz przestudiuj przepis szczegółowy 41 odnoszacy się do PN.
Ps.
Porównaj go z innymi przepisami odnoszacymi się do poszczególnych trybów, w zakresie treści ogłoszenia.
1. nie podpisze umowy!
2. - zabieram wadium ? 3. następnego nie wybiorę bo nie ma tyle środków
1. Trudno
2. Tak
3. Kończysz postępowanie i zastanawiasz się (bogatsza o wadium) nad wszczęciem nowego postępowania.
Ps. rozumiem że oferta nie nosi znamion oferty z rażąco nisko ceną?
Dokonać wyboru oferty wykonawcy w rankingu nr 1.
GP - toż to przecież miało być zlikwidowane?!?
Odrzucić
Wyjaśnić.
To że musi żądać - bezdyskusyjne. Ale czy musi o tym pisać w ogłoszeniu. Mam wątpliwości - przeczytaj art. 41 i powiedz mi gdzie jest napisane, że muszę zamieścić informację o dokumentach?
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez MIRAS
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc