...gdybym byl tym zamawiajacym uniewaznilbym to postepowanie z wlasnej inicjatywy.

Wykonawca nie ma racji twierdząc, że "złoży ofertę z tym urządzeniem równoważnym i jak będzie najtańszy (jedyne kryterium była cena)  to będa zmuszeni go wybrać gdyż zapis SIWZ pomimo, że nie został oprotestowany jest sprzeczny z zapisami ustawy PZP i na podstawie art 58 kc nieważny". Dlaczego nie ma racji??? Dlatego ze postepowanie jest obarczone wada uniemozliwiajaca zawarcie waznej umowy (z kimkolwiek - z tym, czy z innym wykonawca).

5,278

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Z tymi ofertami nic nie robisz - w swietle PZP sa ok, tylko z Twojego punktu widzenia sa z deka za drogie smile

Jezeli 45.000 to kwota brutto - to mozecie smile

Członkowie organu zarządzającego - czyt. członkowie zarządu.

Marcia28 napisał/a:

mam pytanie, czy jeśli oszacowałam wartość zamówienia na kwotę, która przekracza kwotę jaką Zamawiający może przeznaczyć na realizację zamówienia tj. ok. 40 tys. brutto, mogę ogłosić przetarg licząc na to, że wykonawcy zaproponują niższe ceny i zmieścimy sie w kwocie zabezpieczonej w budżecie?

Marcia28 - może, Marta - nie wink

Marcia28 i Marta to te same osoby wink Juz o to pytałaś wink

Edmund napisał/a:

Czy Wykonawca w związku z oczywistym naruszeniem zapisów art 29 uPZP może powołać się na ich nieważność na podstawie art 58 kc.?

Nie rozumiem hmm

EwaKrak napisał/a:

Przetarg nieograniczony, 90.000,00 zł. zeszło 45.000,00 Czy na pozostałe 45.000,00

Nie bardzo rozumiem hmm

5,285

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

responder napisał/a:

Uzupełnia to co wymagałeś

Marta napisał/a:

moge wszczac postepowanie juz teraz???

Jak nie, jak tak. Mozesz wink

5,287

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mon.de napisał/a:

czy w SIWZ mogę zastrzec, że wykonawcy mają obowiązek na poszczególne części złożyć osobne oferty (wtedy nie byłoby wątpliwości)??

MOŻESZ

5,288

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mon.de napisał/a:

Ze względów praktycznych (rozszerzenie kręgu wykonawców i możliwość uzyskania niższej ceny) chcę dopuścić w postępowaniu na dostawę składanie ofert częściowych. Ponieważ nigdy wcześniej tego nie praktykowałam mam wątpliwość

Rozszerzysz krag wykonawców nie watpie - ale, czy uzyskasz niższa cene to mam watpliwosci. Zasada bowiem jest taka: W PAKIECIE TANIEJ smile

5,289

(3 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

martynka napisał/a:

W końcu 1 dzień to doba czyli 24 godziny i ostatni dzień na wyjaśnienia ( art. 38.1. na mniej niż  6 dni przed terminem składania ofert) upływa właśnie o godzinie 24:00.

Nie koniecznie, bowiem termin składania ofert oznaczony jest co do dnia i godziny smile

5,290

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

martynka napisał/a:

Postępowanie do unieważnienia

eee... tam... zaraza do unieważnienia wink

Oferta jest odpowiedzią wykonawcy na zapotrzebowanie zamawiającego w przedmiocie umowy. Najważniejszym wymogiem wobec wykonawcy w zakresie dotyczącym treści oferty jest to, by oferta była sformułowana w sposób jednoznaczny ? wykluczający dowolność interpretacyjną i na tyle wyczerpujący, by dawała odpowiedź na wszystkie wymagania w zakresie przedmiotu zamówienia, jakie stawia zamawiający ? przepis art. 82 ust. 3 ustawy stanowi, że treść oferty oferty musi odpowiadać treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Jeżeli treść oferty jest odowiedzią na Twoje zapotrzebowanie opisane w ogłoszeniu/ SIWZ, a tylko numer sie nie zgadza, to tresc jest ok., a co za tym idzie oferta tez jest w porzadku.

nowiutki napisał/a:

oferent którego cena jest najnizsza przedastawil w wykazie osób posiadajacych okreslone uprawnienia 8 osób..i ksero uprawnien tylko tych 8 osób...

...a ilu mial przedstawić (mial wykazać zgodnie z wymogami zamawiajacego) - konkretnie?

5,293

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

... no to jej treśc nie odpowiada tresci SIWZ w czesci dotyczacej przedmiotu zamówienia i podlega odrzuceniu z art. 89 ust.1 pkt 2.

5,294

(1 odpowiedzi, napisanych Inne)

AnnaZ. napisał/a:

1.  to możemy później pzredłużyć termin związania ofertą .
2. I czy jak wykluczylismy wykonawcę ( nie wpłacił waidum ) to automatycznie jego oferte odrzucamy ?

1. mozecie z zastrzezeniem, ze dokonacie tego na 3 dni przed upływem terminu zwiazania oferta
2. tak

Nie widzę podstawy prawnej hmm

5,296

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

O ile "podjęcie działań interwencyjnych" jest tożsame z "przybyciem grupy interwencyjnej" to oferta jest do odrzucenia smile

5,297

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Nie ma reguły. Obydwie opcje sa do przyjecia.

5,298

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie musi, ale wskazane jest żeby żądał.

5,299

(6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

...i pewnie nie jest okreslone ilośc tychże konserwacji, tudziez ilosc kserokopiarek etc. No to jest na czas nieokreslony.

5,300

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

kaskaa napisał/a:

Konkretnie za to nie ma sankcji, jest ogólny zapis że "W przypadku naruszenia postanowień umowy przez Wykonawcę, Zamawiający zastrzega sobie prawo wypowiedzenia umowy w terminie 30 dni od daty stwierdzenia przez Zamawiającego naruszenia umowy".

No to ok. macie prawo wypowiedziec, ale nie musi z niego korzystac. Ocena nalezy do Was, czy jest to istotne naruszenie. Zdyscyplinuj wykonawce i ok. smile