5,226

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

aga27 napisał/a:

Art 43 mówi o 7 dniach, ale chcielibyśmy jak najwięcej tego czasu

... no to wg uznania smile

Może - zamierza 7 mln, a ze potem okazuje sie ze moze tylko 5 mln to inna historia.(trzeba sie bedzie "bardziej" tlumaczyc w przypadku uniewaznienia na podstawie 93.1.4).

Ja osobiscie zrobil bym tak:
a) zamierzam przeznaczyc 5 mln
b) moge: 5 mln albo 5 mln + 2 mln  (jezeli dostane dofinansowanie)

novak napisał/a:

ja się nie bawię w takie reczy, jak nie mam zabezpieczonych środków, podpisu księgowej nie ogłaszam.

Jak sama widzisz bez ryzyka nie ma zabawy big_smile

Zgadzam sie ze stwierdzeniem zamawiającego, że szczegółowa kalkulacja nie jest żadnym z wymienionych w art. 25 ust. 1 dokumentów i że stanowi element oferty i jako taka nie podlega uzupełnieniu.

5,230

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kamila78 napisał/a:

Cena zamienników zawsze będzie niższa.

... no tak, ale chyba o to chodzi hmm smile

5,231

(1 odpowiedzi, napisanych Wadium)

ladybirdd napisał/a:

1. Czy jest jakiś rygor dot. obowiązku zlożenia wyjaśnień co do ceny?

2. czy stos. się analogicznie do syt., gdy wykonawca nie uzupełni brakujących dokumentów traci wadium?

1. Jest: odrzucenie oferty.
2. Analogia nie ma tutaj zastosowania.

5,232

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kamila78 napisał/a:

. Zapis ten  odnosi się tylko do zamawianych zamienników, wymienionych w wykazie. Tak, gdzie jest wpisany oryginał - ma być oryginał.

Moim zdniem zamaiający - uwaga: zabrzmi groźnie - naruszył fundamentalne zasady udzielania zamówień.

5,233

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

... i jeszcze KC.

5,234

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ja bym nieprzedłużał - ale nie znam szczegółów. To, o czym piszesz to raczej "sprostowanie"*, a nie zmiana treści SIWZ powodująca koniecznosc przedluzenia terminu składania ofert.

*jako takie obce ustawie

5,235

(2 odpowiedzi, napisanych Inne)

Skubidu1 napisał/a:

Przetargu nie można "odwołać".Przetarg można  jedynie unieważnić,a  wszystkie przesłanki unieważnienia masz rzeczywiście w art 93.

Innnymi słowy: postepowania nie można "odwołać"; postępowanie można natomiast unieważnić o ile zaistnieją ku temu przesłanki enumeratywnie wymienione w art. 93 ust. 1 PZP.

5,236

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dla każdej pozycji??? dla całości zamówienia???

5,237

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marta napisał/a:

wyjasnia po to,aby wykonawca nie odebral tego drugiego numeru 5 jako ilosc sztuk przedmiotu zamawianego

... a przy zachowaniu odrobiny zdrowego rozsadku, mozna to bylo tak odebrać???

5,238

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. Zawsze należy dopuszczać "zamienniki", aczkolwiek "zamienniki" to nie zbyt fortunne określenia - proponuje: oferty równoważne (art. 29 PZP).
2. Nie należy "przyjmować".

POSTĘPOWANIE DO UNIEWAŻNIENIA

5,239

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jak wyżej

No dobra, nie meczcie Marty: ftp://ftp.uzp.gov.pl/wyroki/KIO/2008/0087-08.pdf

Wyrok KIO z dnia 18 lutego 2008 r., sygn. akt KIO/uZP 87/08- " ... nie mozna
czynic zarzutu Zamawiajacemu, ze nie podjal próby skorygowania kwoty, jaka zamierza
przeznaczyc na sfinansowanie zamówienia, gdyz to zamawiajacy ocenia czy jest w stanie
przeznaczyc na realizacje zamówienia kwote wyzsza od podanej przed otwarciem ofert, ... to do niego nalezy czy dokonanie ewentualnych przeniesien wydatków jest mozliwe lub celowe. Dzialanie takie stanowi uprawnienie Zamawiajacego".

5,242

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

responder napisał/a:

Małe sprostowanie- muszą być co najmniej 2 ważne oferty.

Nie czepiaj sie, kazdy wie o co chodzi tongue

5,243

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... super smile

5,244

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Po prostu: otwórz i unieważnij.

5,245

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marta napisał/a:

zostal przesuniety termin otwarcia ofert z 26 na 29 czerwca.wplynela oferta z napisem na kopercie "nie otwierac przed 26 czerwca "co z nia robimy???prosze o szybka odpowiedz.

A jesli otworzysz 29 czerwca to postapisz wbre woli wykonawcy, czy zgodnie z nia. Moim zdaniem ZGODNIE. wink

Justine napisał/a:

Opinia rzeczoznawcy, ceny giełdowe, itp?

Z tych trzech wink wybrałbym jedynkę.

lolilap napisał/a:

nie jest jasnym cel takiego dzialania - skoro na rynku jest konkurencja - a Wy sugerujecie ja ograniczyc do 1 !! firmy!

We wszystkich trybach, ostatecznie, ograniczasz sie do jednej firmy wink

Zastosowanie WR nie wyklucza mozliwosci uprzedniego przeprowadzenia rozeznania rynku etc. Wiec smialo w majestacie prawa, jak powiedzial Edmund, WR zapodawaj .

5,249

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

mon.de napisał/a:

1. No, zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie rodzajów dokumentów... w takiej sytuacji mogę żądać tylko próbek (do testowania certyfikaty nie wystarczą).

2. Ponawiam pytanie: czy po otwarciu ofert mogę wprowadzić dodatkowy wymóg, żeby wykonawcy dostarczyli sprzęt do testowania,

3. czy muszą być o tym uprzedzeni w SIWZ?

4. Czy taki wymóg może dotyczyć tylko niektórych wykonawców?

1. Nie tylko probek. Mozesz zadac m.in. probek.

Tak na chlopski rozum: zgodnie z rozporzadzeniem mozesz zadac w szczegolnosci (...) - z akcentem na zwrot "w szczegolnosci". Uzyty zwrot "w szczegolnosci" oznacza ze probki wymienione w rozporzadzeniu to przyklad tego, czego mozesz zadac. Zwrot "w szczegolnosci" oznacza ze nie jest to katalog zamkniety tego, czego mozesz zadac. wink

2. Nie

3. Tak

4. Nie - albo wszystkich albo nikogo (zgodnie z ustawowa zasada rownosci, uczciwej konkurencji, etc...)

5,250

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

mon.de napisał/a:

Czy w ogóle takie urządzenia można potraktować jako próbki i żądać ich dostarczenia wraz z ofertą?

...a trzeba je traktować jako próbki??? Moim zdaniem: nie. Co do meritum: możesz.