Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 191 z 271)
marekf83 napisał/a:1. poprosiliśmy o wyjasnienia, czy oferowane przez nich wyroby mają określone parametry i że prosimy o ich udokumentowanie, bądź przysłanie oświadczeń, że spełniają.
2. Wykonawcy odpowiedzieli pokrętnie, że oferowane przez nich wyroby posiadają jakieś certyfikaty i są dopuszczone do obiegu i że nie muszą żadnych oświadczeń pisać ani składać żadnych dodatkowych dokumentów, bo nie były one wymagane na etapie SIWZ.
3. Pytanie moje jest takie. Wobec posiadanej dokumentacji nie możemy stwierdzić, że wyroby oferowane przez wykonawców posiadają minimalne wartości jakich chcemy. Wykonawcy nie udowodnili jednoznacznie, że spełniają wymogi SIWZ.
4. czy można takie oferty odrzucić?
1. Prośba o udokumentowanie to tylko prośba - o ile wymogu udokumentowania nie było w SIWZ/ogłoszeniu.
2. Nie muszą - jeżeli nie były wymagane na etapie SIWZ.
3. Pytanie na pytanie: a musieli?
4. To zależy od odpowiedzi na 3.
Pisząc "wykonawca" nie miałem na myśli "jednego gościa"
Więc chyba może?
Jeżeli możesz te zamówienia udzielić w tym samym czasie i może wykonać je ten sam wykonawca - to łączysz wszystkie razem przy szacowaniu wartosci zamowienia.
http://www.przetargi.info.pl/cena_kosztorysowa_ofertowa_forum_13-848.html
Cena kosztorysowa, czy ryczałt?
jak wyżej - o jeden poziom
cena netto wybranej oferty
Wymóg jest tylko w BZP - ale widziłem takowe również na BIP
Po 1: nie nazywałbym tego "modyfikacją odpowiedzi"
Po 2: możesz - na zasadzie: odpowiedzi na pytania do SIWZ, albo zmiany treści SIWZ
Po 3: wydaje mi się że musisz przedłużyć termin składania ofert
Wzywasz do złożenia:
1. karty katalogowej w zakresie brakujących informacji, albo
2. pierwotnej karty katalogowej ale z pełnym zakresem informacji, albo
3. nowej karty katalogowej z pełnym zakresem informacji.
Ps. Wzywasz do "złożenia" - a nie jak piszesz do "uzupełnienia" 
Jeżeli postępwoanie poniżej progów - to jest ok.
Izabella napisał/a:jednakże brak jest w tym dokumencie danych nt. koloru, czy też sposobu montażu?
Jeżeli jest brak "czegoś", to jak to "cos" wyjaśniać - wezwać złożenia.
INTERNET - kopalnia wiedzy o gadżetach (katalogi etc.) 
Bitter napisał/a:Od radcy prawnego usłyszałem, że jesli dokument jest nadany przez Poczte Polską do liczy sie data stempla pocztowego i można taki dokument przyjąć.(
Gdyby było tak, jak twierdzi radca to ustawodawca uregulował by to wprost - tak jak to uczynił w przypadku odwołania (184.2).
Moje zdanie jest takie:
Przez złożenie dokumentu (podpobnie jak oferty) w wyznaczonym terminie należy rozumieć dostarczenie zamawiającemu dokumentu ? do wskazanego miejsca ? przed upływem tego terminu. Data stempla pocztowego nie decyduje o tym, czy dokumenty zostały złożone w terminie.
Żeby była jasność:
1. Kiedy rozstrzygnełaś protest?
2. Kiedy dokonałaś wyboru oferty?
Justine napisał/a:Zresztą, jeśli Wyk. nie złożył protestu, o nie może też składać odwołania, bo odwołanie musi poprzedzać protest. Prawda?
Prawda: 184.1; 187.4.2
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3787
Z pierwszego postu wynikało, że brałaś/eś pod uwagę opcję "Centralnego zamawiającego" a nie opcję - "Zamówienia wspólnego"...
Marcel napisał/a:czy wystarczą przez wykonawcę zgodnie z rozporządzeniem?
wystarczą
zuzia napisał/a:i czy wcześniej powinnam wykluczyć wykonawcę i go o tym poinformować?
2 x nie
art. 16 ust. 4 PZP 
Tak naprawdę to kwestia momentu wniesienia ZNWU nie wynika wprost z ustawy. Malo tego znajduje argumenty przemawiajace za tym, ze ZNWU mozna wniesc rowniez po terminie zawarcia umowy - np. 461..2, czy jak pisalem wczesniej - brak regulacji expresiss verbis.
Znalezione posty: 4,751 do 4,775 z 6,772