mika 8 napisał/a:

PN został rozstrzygnięty

Przepraszam nie doczytałem. Już to naprawiam:

1. Poczekaj do jutra.
2. Do jednego (wykluczonego) - zgodnie z 24.3

mika 8 napisał/a:

czy nie ma sensu?

Na pewno nie ma obowiązku...

1. poczekaj do jutra
2. do obydówch - zgodnie z 92 ust. 1

wiliam napisał/a:
Marko napisał/a:

Rzeczony zdrowy rozsądek może stanowić naruszenie zasady równego traktowania wykonawców...

Jeżeli o tym decydować będą Miras i Marko .

O tym już zadecydowali:
1) ustawodawca,
2) doktryna,
3) judykatura,

no i oczywiście:

4) Marko i Miras wink

4,605

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bitter napisał/a:

rozumiem, że dzisiaj jedynie poinformować wykonawcę o tym , że jego oferta doszła po czasie?

Mozesz, nie musisz.

4,606

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bitter napisał/a:

1. kiedy odesłać w takiej sytuacji ofertę i
2. kiedy można wszcząć kolejne postępowanie?

1. kiedy było otwarcie? kiedy unieważniacie? jaka wartosć zamówienia?
2. dzisiaj

...i sie przyznaje - dokonując zmiany SIWZ. Wykonawca, który złożył ofertę niezgodną z SIWZ też powinien się przyznać że niedochował należytej staranności (przeoczył zmianę SIWZ). "ale to potrafią zrozumieć osoby z obustronnym doświadczeniem"

Wykonawca powinien sam o siebie dbać - nie każdy zamawiajacy to instytcja charytatywna. Wykonawca powinien na biężąco śledzić losy postępowania - doświadczony wykonawca wie że najlepiej złożyć ofertę o godzionie "11:59"

4,609

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

szad napisał/a:

czy każda zmiana warunku udziału powoduje obowiązek przedłużenia terminu składania ofert?

Nie

Śmiem twierdzić że prawidłowo.

szad napisał/a:

1. tak to napisałeś, że co bym nie zrobił to będzie ok. chyba, że nie złapałem twej myśli.

2. a co w przypadku jak tych wcześniej złożonych ofertach jest wadium złożone nie w pieniądzu gwarancje pewnie są wystawione od 21.10 i ważne 30 dni. jeżeli otwarcie mam 28.10 to taka gwarancja nie będzie obejmować całego okresu związania ofertą, bo zabraknie właśnie tych 7 dni o które został przesunięty termin składania ofert

1. Jeżeli postąpisz zgodnie z opisem na kopercie to będzie ok - opis: nie otwierać przed 21.10.09 do godz. 9.30, czyli jak otworzysz 28.10.09. 9:30, to będzie to zgodne z wolą wykonawcy? Będzie wink

2. To problem wykonawcy.

szad napisał/a:

nie otwierać przed 21.10.09 do godz. 9.30, ale opis koperty nie jest treścią oferty więc tu jest ok.

Będzie ok, jeżeli otworzysz przed tym terminem - a nie otworzysz, wiec bedzie ok. wink

Co do wartości - art. 32 ust. 4 PZP

4,614

(5 odpowiedzi, napisanych Wadium)

i u mnie.

Marta napisał/a:

osuszenie ścian co nie bylo przewidziane  w PN

...a można było przewidzieć - jeżeli NIE, to podzielam zdanie Marko

4,616

(4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Rozporządzenie nie przewiduje takiego dokumentu.

4,617

(10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Moje przypuszczenia są zgodne z przypuszczeniami Marko.

szad napisał/a:

1. no dobra. jeżeli nie wycofają tych ofert to rozumiem, że mam je odtworzyć w tym drugim terminie
2. i odrzucić jako niezgodne z siwz?

1. Tak
2. o ile będą to tak.

4,619

(10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

...od dnia wejścia w życie wink

4,620

(27 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

szad napisał/a:

najchętniej bym wogóle wyrzucił ten warunek

Jeżeli nie jest on niezbędny - to masz do tego prawo.

szad napisał/a:

że wszelkie info nn ten temat znajdą na stronie gdzie jest SIWZ?

No właśnie - więc po co wysyłać dodatkowe info? Ja bym nie wysyłał po co narażać sie na zarzut naruszenia zasady rownego traktowania, chyba że każdego wykonawce który złoży oferte bedziesz o tym informował - nawet tego co złoży ofertę na 5 min. przed godziną składania ofert. Poza tym PZP nie przewiduje takiej procedury.

Nie odsyłaj ofert!. Może wykonawcy zorientują się, że TSO został przesunięty - wycofają te oferty i złożą nowe. Jeżeli nie to ich problem.

mika 8 napisał/a:

Tzn, Wykonawca nie może żadać przedłużenia term. realizacji umowy powołując sie na fakt przedłużenia TZO. Dobrze rozumię?

Termin realizacji umowy jest stały: do 60 dni - bez względu na fakt przedłużenia TZO.

mika 8 napisał/a:

może skutkować przedłużeniem terminu realizacji zamówienia, jeżeli w SIWZ takiej zmiany umowy nie przewidzieliśmy ?

Ww. sytuacji nie ma mowy o przedłużeniu terminu realizacji zamówienia

No to jest ok.