4,626

(4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

PS:

http://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/za142aczniki/komunikatureuzp/view?searchterm=energii

4,627

(4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jeżeli chodzi o gaz: zawieraj umowy na rok kalendarzowy - art. 4 pkt 8

Jeżeli chodzi o energię to niestety art. w ustawie pzp,  który mówi o tym, ze do umów podpisanych z energetyką nie stosuje sie ustawy - nie ma.

4,628

(4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jak jest wartość roczna umów (energia, gaz) ?

4,629

(6 odpowiedzi, napisanych Inne)

POBIERZ PEŁNĄ BEZPŁATNĄ 30-DNIOWĄ WERSJĘ i SPRÓBUJ.

4,630

(15 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Marko napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Zamawiający wezwał do uzupełnienia?

Do złożenia panie Miras do złożenia wink jak już sie tak poprawiamy big_smile

Ikant napisał/a:

P.S. Poprawiłem "uzupełnienia" > "złożenia", żeby Marko się nie denerwował wink

Nie mart się Ikant, Marko pije do tego:

"Marko napisał:
Ja bym dopisał te pozycje do przedmiaru jako modyfikacje siwz.

jacek0707 napisał:
Zamieszczasz na swojej stronie informację o modyfikacji siwz

MIRAS napisał:
Zmianę, chłopacy - zmianę"

Poczytaj wątek (moja wypowiedz dotyczy zarówno sumowania w ramach CPV, jak i tego o czym piszesz wyżej):

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3986

4,632

(15 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Marko napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Zamawiający wezwał do uzupełnienia?

Do złożenia panie Miras do złożenia wink jak już sie tak poprawiamy big_smile

Pisze "uzupełnienia" zeby koledzy wiedzieli o co chodzi big_smile

... przyznaje sie szczerze: nie potrafię smile

4,634

(15 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Zamawiający wezwał do uzupełnienia?

lolilap napisał/a:

juz nie sumujemy po CPV smile

chyba żartujesz!?! wink

kaskaa napisał/a:

tak na wszelki wypadek się pytam czy mi się przypadkiem z niczym innym nie sumuje

Istnieje takie niebezbieczeństwo, np. z 33761000-2 wink

4,637

(17 odpowiedzi, napisanych Wadium)

jacek0707 napisał/a:

Takie jest moje zdanie i już. W końcu, od tego jest forum...

wink smile

Moim zdaniem są. Podstawa prawna: http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20011121198

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4214

Jeżeli same kartki to: Karty świąteczne 22321000-6, jeżeli są ze złota to:  Złoto 14523200-5;  Karty świąteczne 22321000-6   smile

aspychalska napisał/a:

Pytanie czy ważne muszą być na dzień wszczęcia postępowania czy opublikowania ogłoszenia o zamówieniu?

...a jest jakaś różnica? smile

Jak sie jest na granicy to zawyża sie szacunek i jest ok.

Uwierz mi takie zarzuty się zdarzają ale bez paniki smile Przepis art. 4 pkt 8 PZP mówi jasno i wyraźnie "ustawy nie stosuje się", nie ma tutaj dowolności na zasadzie "ustawy można nie stosować". Skoro stosujeszm, a nie powinnaś, to postępujesz wbrem temu przepisowi, czy tak?

4,644

(17 odpowiedzi, napisanych Wadium)

To jest bezwartościowy papier - potwierdzający, iż takowe wadium było wink

4,645

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ps. problem leży gdzie indziej i wiąże się z pojęciami "oświadczenie woli" i "oświadczenie wiedzy".

4,646

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Skoro pełnomocnik reprezentuje w postepowaniu wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie to należy domniemywać że  "w przypadku art. 24" składa oświadczenie w imieniu wykonawcy A (jako tylko wykonawcy A) i wykonawcy B (jako tylko wykonawcy B) - tym bardziej że istnieje art. 23 ust. 3.

4,647

(17 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Jeśli gwarancja wygasła - to nie ma wadium, zatem nie ma co zwracać.

Mogłabyś się narazić: naruszenie art. 4 pkt 8 PZP.

Jeśli umowa w ww. zakresie milczy - to nic zmienia. Jesli zamawiający niezabezpieczył sie  i nie wprowadził do umowy kaluzuli tego rodzaju: "obniżenie wielkości dostawy nie powoduje dla zamawiającego żadnych konsekwencji prawno-finansowych" to ma problem - masz roszczenie do Z o reazlizację całości dostawy.

4,650

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Apollo napisał/a:

W przypadku art. 24 powinien zaznaczyć w czyim imieniu je składa.

Jak to zaznaczyć w czyim imieniu? A w czyim imieniu występuję w postępowaniu? (podpowiedź niżej) wink

Apollo napisał/a:

Przede wszystkim, może je złożyć pełnomocnik (np. lider) w imieniu wykonawców wspólnie ubiegających się u udzielenie zamówienia.