4,651

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Apollo napisał/a:

to jakoś trudno mi sobie wyobrazić, aby takie uchybienie miało wpływ na wynik postępowania.

... a ja potrafie sobie wyobrazić - ale to kwestia subiektywna wink

4,652

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

darek napisał/a:

czy to jest błędne??

Nie to nie jest "błędne".

4,653

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Już sprawdziłem (2007) - odpuść sobie...

4,654

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

z którego roku?

4,655

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

odtajnić i robić swoje

4,656

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Faktem jest, że ogłoszenie o zamówieniu (BZP, www, siedziba) powinno zawierać wykaz dokumentów. Potwierdzenie powyższego poglądu znajdujemy m.in. w orzeczeniu Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 28 października 2008 r. (KIO/UZP 1112/08), w którym Izba wskazała, że: ?Warunki udziału w postępowaniu i dokumenty, które wykonawcy mają przedstawić w celu potwierdzenia ich spełniania, muszą być jasno określone w ogłoszeniu o zamówieniu i specyfikacji, i nie można domniemywać postawienia jakiegokolwiek warunku udziału w postępowaniu wbrew brzmieniu tych dokumentów?.

Niezgodność jednego ogłoszenia z treścią drugiego ogłoszenia może skutkować naruszeniem zasad przejrzystości i równego traktowania wykonawców, ponieważ w większości przypadków wykonawca podejmuje decyzję o wzięciu udziału w postępowaniu po zapoznaniu się z treścią danego ogłoszenia.     Z akcentem na MOŻE (nie musi).

Konsekwencje: naruszenie dyscypliny finansów publicznych

USTAWA z dnia 17 grudnia 2004 r.o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych (Dz. U. z dnia 25 stycznia 2005 r.):

Art. 17. 1. Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest udzielenie zamówienia publicznego:

4)   z innym, niż wymienione w pkt 1-3, naruszeniem przepisów o zamówieniach publicznych, jeżeli naruszenie to miało wpływ na wynik postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.

Do kontrolującego będzie należała ocena, czy to naruszenie miało wpływ na wynik postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.

4,657

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Apollo napisał/a:

1. Tylko dlaczego ustawodawca nie uwzględnił w art. 41 takiego punktu jaki jest w art. 36.1.6.
2. Czy mam przez to rozumieć, że lepiej w mojej sytuacji byłoby nie wypełniać odpowiedniego miejsca w druku ZP 400?
3. Jednak czy takie ogłoszenie by przeszło?
4. Czy w końcu oznacza to, że powinienem takie informacje umieścić w BZP, w siedzibie zamawiającego i stronie internetowej?
5. Z drugiej strony  informacje o oświadczeniach i dokumentach zostały zamieszczone w siwz, która również była na stronie internetowej pod ogłoszeniem. Żaden z wykonawców nie oprotestował wadliwego Waszym zdaniem ogłoszenia,
6.  więc chyba nie ma się czego bać?

1. Zasadne pytanie - ale to nie zmienia faktu że  złamałeś przepis art. 40.6.2.
2. Ja bym tak tego nie rozumiał.
3. Spróbuj.
4. Tak.
5. To o niczym nie przesądza.
6. Bez komentarza.

4,658

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

wiliam napisał/a:

bez konsekwencji  dla nich

jak to bez konsekwencji - a brak realizacji zamówienia z przyczn leżących po stronie zamawiajacego (brak precyzyjnego określenia przedmiotu umowy) to co to jest?

4,659

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Skoro Apollo łamie zapis art. 40.6.2, to:

a) tak smile, czy
b) tak sad

4,660

(15 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

lolilap napisał/a:
MIRAS napisał/a:
Marko napisał/a:

Zakres wink

Rozmawialiśmy o wartości, ale skoro wywołałeś temat zakresu to:
1. Jest obowiązek - nie wynika on z samego formularza ale z art. 41 pkt 4.
2. Nawet jak go nie wpieszesz to i tak ogłoszenie powinno przejść

zakres wynika rowniez z formularza (spojrz wyzej wkleilem zapisy)

Zakres wynika owszem, ale obowiązek jego wpisania - NIE

4,661

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

lolilap napisał/a:

smile

chyba sad

4,662

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

wiliam napisał/a:

.Wykonawca po podpisaniu umowy stoi później na straconej pozycji a Zamawiający może dysponować  Wykonawcą  wg.własnego interesu dzieląc zadanie na kilkadziesiąt ulic a nie na kilka  przez co narażając go  na znaczne dodatkowe  koszty nie do przewidzenia na etapie otwarcia postępowania.

Zamawiajacy nie może żadać niczego więcej od wykonawcy niż to co jest w umowie, a w tej z kolei nie może być nic wiecej niż w ofercie i SIWZ.

4,663

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Takie działanie zamawiajacego jest niezgodne z PZP i prędzej, czy pózniej obróci sie przeciwko niemu. Mozna od razu złożyć protest wobec treści SIWZ.

4,664

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak

4,665

(15 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Pytanie brzmiało "czy", a nie "co" - Marko wyluzuj smile

4,666

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

wiliam napisał/a:

1. Czy tak ogólne podanie istotnych danych do kosztorysowania nie dyskwalifikuje ogłoszenia.
2. Czy jest możliwe wymuszenie na Zamawiającym  sprecyzowanie zadania ?

1. Ogłoszenia - nie, specyfikację może "dyskwalifikować".
2. Jest - można zasypać go pytaniami, ewentualnie oprotestować taką SIWZ.

4,667

(15 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Marko napisał/a:

Zakres wink

Rozmawialiśmy o wartości, ale skoro wywołałeś temat zakresu to:
1. Jest obowiązek - nie wynika on z samego formularza ale z art. 41 pkt 4.
2. Nawet jak go nie wpieszesz to i tak ogłoszenie powinno przejść

4,668

(15 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Nie ma obowiązku. Czasami wpisuje, a jak nie wpisuje to mi nie cofa. Może cofnęło Ci z innych powodów.

4,669

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

aga27 napisał/a:

czyli nie będziemy mogli zawrzeć umowy i trzeba unieważnić przetarg

Tak uważam.

4,670

(15 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

...a nie wiem, nie pamiętam - jest przy nim gwiadzka? wink

4,671

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

lolilap napisał/a:

zauwazam jednak tendencje iz m.in. Forumowicze zmierzają do zaprzestania żądania polis

Bystrzak wink

4,672

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Ps. Jak to

aga27 napisał/a:

oglosiliśmy przetarg na udzielenie i obsługę kredytu. w ogólnych warunkach umowy wpisaliśmy, okres kredytowania 20.10.2009r- 31.12.2009r.

się ma do tego

aga27 napisał/a:

.\Zakończenie 31.12.2012

4,673

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

No to sad Patrz: 140.1 Moża dyskutować tylko czy termin realizacji zamówienia jest zakresem świadczenia wykonawcy (...) Ja uważam że jest.

4,674

(15 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Pytasz o obowiązek?

4,675

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Czyli rozumiem to tak: Uzasadnienie naszego pierwszego poglądu było takie, iż ta polisa miała być m.in. gwarancją wykonanego zamówienia.

Watpie żeby polisa była gwarancją wykonanego zamówienia + wypowiedz Marko "Wybrałaś niestety najgorszą metodę do jej weryfikacji spośród wymienionych w rozporządzeniu."