4,576

(14 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Dzięki

Skubidu1 napisał/a:

1. W sumie to pogratulować odwagi kierownikowi Zamawiającego,ze zgodzi się wszcząc postępowanie nie mając zabezpieczenia w środkach finansowych smile
2. Rozumiem ,że Zamawiajacy  z góry zakłada ,że oferta najkorzystniejsza będzie niższa niz wartośc szacunkowa (tzn.tyle ile Zamawiający zabezpieczył kasy lub nawet mniej).
3. Można by się zastanowić zatem czy przedmiot zamówienia oszacowano z nalezytą starannością.

1. Ja tutaj żadnego przejawu odwagi nie widze.
2. Założenie - godne polecenia.
3. Ty zawsze "wstrzeliwujesz" się szacunkiem w cenę najkorzystniejszej oferty?

4,578

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

magi napisał/a:

niestety nie jestem powabną blondyną o duzych niebieskich oczach...........

Och... magi - ale to nie ma wpływu na treść mojej opinii wink

4,579

(14 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Ikant napisał/a:

[ może komuś się przyda: wyrok SO w Katowicach z 06.04.2009r. XIX Ga 102/99.

Może jakiś link.. wink

danaug napisał/a:

pewnie k. inwestorski to robimy tylko dlatego bo tak każe pzp

Kosztorys inwestorski = wartość zamówienia, ale wartość zamówienia (kosztorys inwestoeski) nie koniecznie musi się równać kwocie (...)

majka1983 napisał/a:

1. Czy można wówczas powołać się na 93 ust1. pkt. 4,
2. przecież kwota będzie się mieściła w podanej przez Zamawiającego szacunkowej wartości zamówienia?

1. Nie tylko że można - nawet trzeba.
2. To nie ma znaczenia. Nie utożsamiaj szacunkowej wartości zamówienia z kwotą (...)

majka1983 napisał/a:

Czy szacunkowa wartość zamówienia może być większa  od kwoty jako Zamawiający może przeznaczyć  na realizację zamówienia, moim zdaniem nie może, ale już się troszkę pogubiłam więc proszę o odpowiedź.

Moim zdaniem może być, aczkolwiek lepiej żeby było odwrotnie smile

4,583

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mika 8 napisał/a:

Czyli należy przyjąć że wszystko jest ok i nie robić niepotrzebnego szumu?

Nie wiem co jest na drugiej stronie - Ty też nie wiesz, zatem dla bezpieczeństwa wezwij do złożenia dokumentu w całości.

4,584

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Moim zdaniem będzie naruszeniem art. 7.1 PZP - zresztą sama o tym wiesz.

magi napisał/a:

70 tysięczne, a więc ilośc banków ograniczona

4,585

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mika 8 napisał/a:

czy należy wezwać - tylko o co , skoro dokument jest?

Jeżeli dany dokument składa się z więcej niż jednej strony, dla swej ważności powinien być złożony w całości. Jeżeli wzywać to wzywać do złożenia dokumentu w całości.

4,586

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A co jest na drugiej stronie?

4,587

(3 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Jeśli chodzi o KIO - nie powołuj się na: Sygn. akt: KIO/UZP 460/08; Sygn. akt: KIO/UZP 1326/08; Sygn. akt: KIO/UZP 1459/08 oraz Sygn. akt: KIO/UZP 131/09;  Sygn. akt: KIO/UZP 137/09;  Sygn. akt: KIO/UZP 152/09.

PS. Ponoć jest taki wyrok: SO w Gliwicach, X Ga 158/07/za z 16.10.2007 r - na który można się powołać przy próbie podważenia opinii bankowej.

4,588

(3 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

karaas napisał/a:

Chciałabym oczywiście wygrać postępowanie. A tym samym wnieść protest. Czy moglibyście pomóc mi i wskazać jakieś orzeczenia na które mogłabym się powołać w tej sytuacji?

Na ten się nie powołuj: Sygn. akt UZP/ZO/0-89/07

4,589

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

szad napisał/a:

bo tak faktycznie mimo zamieszczenia zmiany to w BZP widnieje cały czas pierwotny tekst ogłoszenia i link do ogłoszenia zmieniającego.

...w ten sposób wykonawca ma pełny obraz sytuacji - jak przebiegały zmiany, czego dotyczyły, w jakich odstępach czasowych itp. (zasada jawności).

To nie jest zamówienia publiczne!  Poszukaj tutaj: USTAWA z dnia 6 września 2001 r.
o dostępie do informacji publicznej - art. 1 ust. 1

4,591

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Przychylam sie do tego co pisze joanna99

Hmmm... upierdliwy to dopiero mogę być tongue

arturo-młodszy napisał/a:

1. Niestety nie pomyślałem i te 3 rzeczy mam na jednej fv.
2. Dysk i fax chciałem kupić z art. 67, ust. 1, p.3 bo sprzęt dotychczasowy zaczął sprawiać duze kłopoty a niszczarkę z 4.8.
3. I pytanie czy opisując fv mogę te pozycje tak rozdzielić pomimo iż są na 1 fv czy lepiej dać sobie spokój z protokołem konieczności i kupić to z wolnej reki udokumentowawszy notatką służbową z przeprowadzonego sondażu rynku smile
4. i cz2 czy jeśli zakupię z konieczności to czy stary sprzęt muszę likwidować czy mogę zostawić jako rezerwę ?   

pozdrawiam

1. Żaden problem
2. Wszystko z 4.8
3. Opisz - 4.8
4. Możesz zostawić

arturo-młodszy napisał/a:

za łączna kwotę 924.00

Myślałem że "zjadłeś" jedno zero smile

majka1983 napisał/a:

5. Kontroluje Urząd Zamówień Publicznych bądź Regionalna Izba Obrachunkowa, czy koś jeszcze to nie wiem... smile

...i jeszcze wiele innych instytucji smile

4,596

(7 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Ikant napisał/a:

Niestety znów muszę trochę pokombinować z wadium tongue

Uważaj żebyś nie przekombinował tak jak jeden przedsiębiorca (podpobna sytuacja): UZP/ZO/0-1611/06 wink

No to jescze raz:

- fax/drukarka/ksero - urządzenie wielofunkcyjne - 435zł x ilość =
- dysk twardy - 179zł x ilość =
- niszczarka  - 310zł x ilość =

Tyle się spisałaś majka1983, a prawdopodobnie jest tak jak pisze responder wink

arturo-młodszy napisał/a:

Zakupiłem osprzęt komputerowy
- fax/drukarka/ksero - urządzenie wielofunkcyjne
- dysk twardy
- niszczarka

za łączna kwotę 924.00

A wartości jednostkowe jakie były?

Ano np. taki:

Założenia: więcej niż jedna oferta, postepowanie poniżej progów

1. Wybór oferty - 01.10.
2. TZO - 06.10.
3. Termin zawarcia umowy: 09.10.